hirdetés
 • bolhabetu
  2011-12-04 16:09
  Előzmény: tiger

  Bizony bizony es ahogy latom orvosi berkekben sincsenek sokan tisztaban azzal hogy mi az aktiv es mi a passziv eutanazia. Tuladagolni egy fajdalomcsillapit aktiv. Magyarorszagon a passziv eutanazia szigoru feltetelek kozott engedelyezett meg az aktiv tilos.Arrol mar nem is beszelve hogy ha az elet megszunteteset a beteg keresere hajtja vegre az orvos vagy tudta nelkul.Ha beteg keresere hajtja vegre az orvos akkor az emberoles erkolcsileg igazolhato ha kerese tudta nelkul teszi akkor GYIKOSSAGROL beszeluhetunk. Marpedig ha ez az igaz es beigazolodna akkor jelen esetben sorozatgyilkossagrol szol a tortenet.

 • bolhabetu
  2011-12-04 15:50
  Előzmény: nera0404

  Na pont ez az ami erdekes a digitalis korlapok kiegeszitoi tuntek el 
"Az intézmény főigazgatója elmondta: ebből a három évből összesen 46, majd 2008-ból 12 dokumentáció hiányzik" meg ez is erdekes nagyon Márkus Attila cikke április 11-én jelent meg. Golub Iván, hozzáfűzte: már a cikk nyomán azonnali belső vizsgálatot rendelt el az intézményben, de mindent rendben talált." Milyen rend lehet ott ahol marciusban mindent rendben talaltak es lam novemberben nincsenek meg a marciusban rendben talalt lapok?

 • kosanela
  2011-11-23 21:42
  Előzmény: Szoror

  Nem kell általánosítani. Biztosan vannak negatív kivételek, de ez nem az orvosok, ápolók, hanem a rendszer hibálya. Ha a beteget az egynapos sebészeten operálják, nincs mit tenni, haza kell küldeni, mert ott délután, és éjszaka általában nincs dolgozó, nics ellátás stb. Én olyan osztályon dolgozom, ahol sok a krónikus beteg, és ahol a törvény lehetővé teszi a több hetes, hónapos ellátást is. Mi is emberek vagyunk, és elhiheti tele empátiával, mert akkor én sem lennék már ezért a semmi fizetésért 18 éve a pályán, csupán az elhivatottságom tart itt, és mert ez az egyik életcélom, segíteni, gondoskodni. Kérem, ne általánosítson. Mi nem teszünk az utcára senkit, én mint középvezető, miután felmértem a beteg szociális helyzetét, szükség esetén bevonom a kórházi szociális munkást, aki segít az otthoni ellátást emgoldani, esetleg a beteg beleegyezésével szociális otthoni ellátást kezdenényezünk, sőt mindenben igyekszünk segíteni, amivel a beteg bentartózkodását könnyebbé, és majd a hazatérését biztonságossá tehetjük. A magam, és kollégáim nevében is kikérem ezt a fajta általánosítást.

 • Szoror
  2011-11-23 16:42

  Ez megint egy mondva csinált dolog ami után majd lehet szabályozni és protokollban meghatározni ,mennyi ,milyen fájdalom csillapító adható. Azt spórol az Eü kassza egy összeget ,a betegnek meg meg kell magyarázni ,hogy nálunk nem gyógyítás ,hanem protokoll szerinti szalag munka folyik. Abban az országban ahol az egyedül élő 78 éves beteget a műtét napján este 9 kor haza viszik a fűtetlen lakásba ,ott nincs már mit várni! Ja béremelést.

 • kosanela
  2011-11-22 21:45
  Előzmény: tiger

  Hát igen! A betegtájákoztatás, a hozzátartozók tájékoztatása nagyon fontos. Nálunk ez úgy működik, hogy ha a beteg alkalmas rá, akkor vele megbeszéli az orvos a lehetőségeket, majd a beteg jelzi, hogy mikor nem megfelelő már a fájdalom csillapító adagja, és akkor emelik meg a dózist. Morfinra akkor szoktunk áttérni, a beteg tájékoztatását követően, ha az addig alkalmazott kábító fájdalom csillapító már hatástalan, illetve nem elegendő. Ennek a hatásairól, esetleges mellékhatásairól a beteget tájékoztatjuk. Ha a beteg nem tud már dönteni, akkor a hozzátartozókkal beszél az orvos, de ez sem működhet mindíg. Vannak olyan esetek, amikor a beteg nyilatkozik, hogy betegségéről, kezeléséről csak ő dönthet, hozzátartozót nem tájékoztathatunk.Ez törvény adta joga a betegnek, és a kórházi felvételt követően azonnal nyilatkoznia kell. Ha nem tud, akkor a legközelebbi hozzátartozó, gyám, jogi meghatalmazott nyilatkozik, illetve csak ő tájékoztatható. De akkor még mindig ott vannak azok az esetek, amikor nem jön hozzátartozó napokig, még akkor sem, ha telefonon kérjük erre, mert nem tud, vagy nem akar(ilyen is van), ebben az esetben, változtatunk, emeljük az adagot, de nem hirtelen, hanem lépcsőzetese. Erre van egy szakmai protokoll, amit követni kell. Persze az álatalam leirtak nem zárják ki azt , hogy megtörtént, nem akarok mindenáron a kórház, a dolgozók védelmére kelni, ha vétettek, viselniük kell a következményeket.

 • kosanela
  2011-11-22 21:33
  Előzmény: tiger

  Én minden bizonnyal, na dem a túladagolást, hanem a hatékony fájdalom csillapítást. Kábító fájdalommcsillapító nélkül pedig ez nem megy! Tudom, tapasztalatból: nics szőrnyűbb annál, mint amikor könyörög a beteg, hogy segítsünk, csak egy kicsit legalább had aludjon, ugyanis ezek a betegek aludni sem tudnak sokszor a fájdalom miatt. Eltérő az emberek fájdalom tűrő képessége, van aki mások által már elviselhetetlen mértékű fájdalom ellenére csendben szenvednek, mert szenvednek, ez látszi mindíg a szemükben, az arcukon. Mindezek ellenére, soha még csak gondolatban sem fordult elő velem, hogy bármilyen módon segítsek egy betegnek meghalni, eddigi 18 éves szakmai múltamban egy ilyen esetre emlékszem. Aztán nem segítettünk, segített ő magán, sajnos, kiugrott az ablakon.........Mert a fájdalom szörnyű dolgokat művel az emberi elmével.

 • tiger
  2011-11-22 21:25
  Előzmény: tiger

  Viszont a cikk szerint, sem a beteg, sem a hozzátartozó nem tudott semmiről. Nem kérdezték meg őket.

 • tiger
  2011-11-22 21:08
  Előzmény: kosanela

  Adott osztály volt dolgozója tett feljelentést, de a neten is fent van egy cikk szándékos morfin túladagolás Magyarországon címmel. Itt leírja a szerző, hogy adagolják túl a szert. Én kérném adott esetben, de ki tudja..

 • kosanela
  2011-11-22 21:00
  Előzmény: tiger

  Olyan nincs, hogy véletlenül eltűnik! Sőt! Rendkívül szigorú előírásokat kell betartani a kábító fájdalomcsillapítók alkalmazása sorá. Szigorú alkalmazási, dokumentálási előírások vannak. Mg pontossággal el kell tudni számolni a készítményekkel.Két irányból is megy az ellenőrzés ( orvos-gyógyszerész) és mindkét oldal nyilvántartásának egyezni kell.Én lehetetlennek tartom ezt, ha csak az osztálynak nem volt saját készlete, amiről a gyógyszertár nem tudott, de akkor honnan szerezték be? Tény, hogy a daganatos betegeknek az utolsó stádiumban kábító fájdalomcsillapító nélkül pokollá válna életük utolsó szakasza, azt, hogy ezek a betegek mit élnek át percről percre azt csak az tudja, aki mindennapjait velük tölti, mert ápolja, gondozza őket, és igyekszik elviselhetővé tenni az utolsó napokat.Az is tény és köztudott, hogy a kábítószerekhez az ember szervezet hozzászokik, és a várt, illetve szükséges hatás eléréséhez egyre nagyobb és nagyobb dózisra van szükség, ami a laikusoknak rémisztő lehet. Nem tudom ki indította ezt a vizsgálatot, milyen információk alapján, és hogy milyen ismeretei vannak ebben a témakörben, de............