hirdetés
 • nagymajor
  2012-05-01 17:01
  Előzmény: weljan

  Köszönöm, hogy véleményemben Weltner tanár úr is megerősített. Tudomásul kellene venni végre, hogy a XXI-ik sz.-ban a sebészeti rizikók ugyanúgy megoldhatóak egy "telefonvégen lógó" idősebb, tapasztaltabb kollégával, mint ha három orvos végezné az egyébként egyszemélyes műtétet. Az angolszászoknál különben is már régen nem használnak "ki" három-négy orvost egy műtéthez, mert ahhoz van a megfelelően szakképzett asszisztencia!

 • weljan
  2012-04-24 17:28
  Előzmény: nagymajor

  Az Egyesült Államokban az is "egynapos", ami nálunk ambuláns műtét. Ugyanott a beteg nem a 20 kilométerre lévő lakóhelyére megy, hanem a szemközti szállóba.

 • nagymajor
  2012-04-18 20:23
  Előzmény: judits

  Az egynapos sebészet már igen elterjedt elsősorban az USA-ban, de általában a nyugati-európai államokban; története már több mint harminc éves. Az egynapos ellátás keretében nagyon sok műtét megoldható olyan országokban, ahol otthon megfelelő egészségügyi állapotok uralkodnak. Nálunk az egynapos sebészet legnagyobb ellenzői mindig azok voltak, akik attól félnek, hogy elesenek ezáltal a hálapénztől!! Mi, akik öreg motorosok vagyunk a sebészet területén, tudjuk nagyon jól, hogy az operált beteget- megfelelő körülmények között - ugyanúgy el lehet látni az otthonában, mint a kórházban. Több a fáradtság, több a felelősség, több az odafigyelés.. de a betegnek biztosan megéri!!!

 • Szoror
  2012-04-18 15:19
  Előzmény: judits

  Nagyon sok a probléma az egynapos sebészetről haza zavart betegekkel ,egyedül élők,ellátatlanok. Tüzelő hordás ,boltba járás ,főzés ,mindennapi rutin nem biztos ,hogy segíti a friss műtötteket mielőbb meggyógyulni.

 • judits
  2012-04-18 11:33

  Tisztelt szerkesztőség! Érdekes és jó cikket olvashattam az egynapos sebészetről Alföldy dr billentyűiből. Egy mondatben említi, hogy egyes országokban az epeműtét is az egynapos ellátás keretében történik. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez hazánkban nem így van, és remélem, hogy nem is lesz így, Testüregi laparoscopos műtétet véleményem szerint csak ott szabad végezni, ahol a nyitott műtétre való áttérés azonnali lehetősége adott, a műtétnél a szakorvoson kívül még egy orvos jelen van (nem telefonvégen). Ez egyértelműen a beteg biztonságát szolgálja. Az OEP és az adófizetők számára ez közömbös, mert az OEP az egynapos eljárásoknál ugyanannyit térít, mint a hagyományos ellátáskor. Hazánkban az egynapos ellátás részben rendelőintézetekben történik, részben kórházon belül. A rendelőintézeti ellátás körülményei nem azonosak a kórházéval, ezért tud "olcsóbban" működni, különösen szövődmények esetén, amelyekre nem kell költenie, hiszen ezek ellátása azután majd egy kórházban fog történni. Ha az egynapos ellátás kórházban zajlik, akkor kizárólag finanszírozási, nem pedig szakmai kategóriáról van szó: ha a beteg jól van, akkor bármikor, akár 24 órán belül is hazamehet, ha nem, akkor marad. A többi - más szerzők és politikusok által hangoztatott - érv: a "gyorsabb" kivizsgálás, a "gyorsabb" gyógyulás és társai illúziók. Ha az érdekeltségi rendszer (szakmai ellenőrzés, finanszírozás) olyan, hogy betegbarát és költséghatékony, de szakmailag is hatásos eljárásokra ösztönöz, akkor ez a forrásoktól is függően így lesz az állami és nem-állami kórházakban és rendelőkben egyaránt. Ha nincs minőségellenőrzés, ha a finanszírozás bénító hatású, akkor persze a rendszer nem a szakmapolitika és a betegszervezetek, illetve nem a járulék- és adófizetők elvárásai szerint működik. Weltner János dr., fővárosi sebész szakfelügyelő