hirdetés
 • Kultúrgúda
  2013-04-02 10:41

  Lehet hogy nem ide való a kérdés és nem is tartozik a hatáskörükbe, de azt szeretném kérdezni, hogy Németországban az aneszteziológus képzéshez nem tartozik az intenzív terápia, mint itthon (Aneszteziológia és intenzív terápia)? A Weiterbildungsordnung szerint csak Anästhesiologie van intenzív th nélkül (kivéve a perioperatív intenzív), de Intensivmedizin csak ráépített képzésként van, ahova lehet aneszteziológusként IS menni. Igaz-e ez vagy csak rosszul tudom? Köszönöm a választ.

 • nagymajor
  2012-05-14 18:49
  Előzmény: lótetű

  Az anaestesiológus pár évtizede is kevés volt, de a küldetéstudata, a szakmaszeretete olyan magas szintű volt, hogy eleget tudott tenni bármennyi munkának! Természetesen ezt nem kívánjuk már vissza, és valóban csak úgy lehet/ne megfelelően ellátni a mai követelményekhez igazodóan az anesthes-intenziv terápiát, ha sokkal több szakembert alkalmaznának... és sokkal több magasképzettségű középkádert is.

 • lótetű
  2012-05-07 21:05
  Előzmény: neman

  Hozzáteszem, hogy a munkaidőn túl még van készenlét, azaz "szuperezés" is. A vicc ebben az, hogy a szuperes gyakran 20-50 km távolságban van! Ha csak konzultáció kell, akkor ez nem probléma,ezesetben, ha a kezdő orvos normálisan tud esetet ismertetni, kérdést feltenni, akkor a telefonos segítség is elégséges lehet, de, ha ijedtében össze-vissza beszél, ha akut segítség kell, akkor a szuperes sok-sok gyorshajtási büntetést fizethet.

 • neman
  2012-05-05 23:09

  "A minimumfeltételeknek ugyan megfelelnek az intézmények, de a jogszabály által előírt műszakosítást sehol sem tudják megoldani. A dél-alföldi grémiumvezető szerint néhol az ellátást veszélyezteti a helyzet &#8211 írja a Délmagyar Online... ...Arra pedig remény sincsen, hogy a jogszabály által előírt műszakrendszert bevezessük annak érdekében, hogy az ügyeletes ne 24, hanem csak 12 órát dolgozzon. Ehhez 10 új álláshelyre lenne szükség &#8211 mondta a szakember..." .. A biztosítástól magától több lesz az orvos ? Vagy több lesz a keze (feje ?) Vagy a nap majd nem 24 órából áll ? Ugyanis a napi gyakorlatban azt látom, hogy egyre kevesebb az orvos és szakdolgozó. Egyre nehezebb az ügyeleteket kiállítani, az elvégzendő munkát ellátni... Nekünk is csak egy életünk van, és látni kellene végre, hogy nem gépek, hanem emberek dolgoznak az egészségügyben. Nem korlátlan terhelhetőséggel ! És ezt budapesti belosztályról látom.., nem anaesthesiológiáról..