• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Kollégák a polcról

Gastroenterologiai Club Forrás: Weborvos Szerző:

Az ötlet megszületésétől alig egy év telt el, s a gasztroenterológiai onkológia területén működők már kézhez vehetik a kötetet.

Megszületésének körülményeiben egyedülálló, szándék szerint hiánypótló kötet jelent meg a napokban a gyomor-bélrendszeri daganatos betegségekről. A csaknem ötven, a hazai onkológia jelenében dolgozó szerző, a két szerkesztő, no meg a Semmelweis Kiadó elhivatott munkájának köszönhetően az ötlet megszületésétől alig egy év telt el, s a gasztroenterológiai onkológia területén működő onko-team-ek érdeklődő tagjai már kézhez vehetik, (s mivel igen masszív a kivitel, akár naponta többször is lekaphatják a polcról) a Bodoky György és Kopper László szerkesztett kötetet. Nem kis szerepük volt ebben a szponzoroknak, akik - mint azt Bodoky professzor a könyv bemutatóján mondta – biankó csekket állítottak ki pusztán az ötlet hallatán.

A gasztroenterológiai eredetű daganatos betegségeket gyakorta egymástól távol gyógyító-kezelő team-ek, az érintett és társszakmák tagjai minden bizonnyal tan- és kézikönyvek sokaságából sajátíthatják el a maguk részét, ám az aligha állítható, hogy egymáséiban is elmélyedhetnek a napi klinikai menet közepette. A szerkesztők célja éppen ezért elsősorban az volt, hogy jól áttekinthető, naprakész, a gyakorlati munkát segítő összefoglalóját adják e munkának, megkönnyítve ezzel a diagnosztikától az utókezelésig tartó, egymásra épülő mozzanatok jobb megértését, a szereplők párbeszédét, együttműködését.

Valamennyi fejezet az érintett szervek szerint, azonos felépítésben tárgyalja  a betegség epidemiológiáját, szűrési lehetőségeit, a molekuláris biológiai hátteret, a különféle diagnosztikai és terápiás eljárások alkalmazhatóságát, majd túllépve a saját hatókörön, még a szupportív terápia fontosabb kérdéseit is számba veszi. A kötet erénye, hogy a szerzők a saját tapasztalataikon is átszűrve, véleményüket nem titkolva foglalják össze az általuk bemutatandó részkérdéseket, az elveket éppúgy, mint a gyakorlatot, a napjainkban folyó vitákat, ellenvéleményeket, kétségeket sem tagadva el.


A kötetről a kiadó honlapján

Legolvasottabb cikkeink