• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A gyógyszerlopás a tökéletes bűntény

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A lopott és meghamisított készleteket közvetlenül a fogyasztóknak adják el, vagy visszakerülnek a legális gyógyszerforgalmazásba.

Az elmúlt másfél év tíz legnagyobb gyógyszerlopásait foglalja össze egyik cikkében a FiercePharma Manufacturing portál. 2009 év eleje óta több mint 150 millió dollár értékű gyógyszert tulajdonítottak el a gyógyszergyártók raktárainak és a gyógyszerszállítmányok kifosztása során. Az Eli Lilly raktáraiból például mintegy 76 millió, szállított árukészletéből 37 millió dollár értékű gyógyszert tűnt el. A lopott gyógyszereket többnyire a latin-amerikai piacokon és az interneten értékesítik, de gyakori, hogy hamisítványként kerülnek újra forgalomba - adta híül a HENT hírlevele.


A több száz millió dollár értékű lopott gyógyszerek feketepiaci forgalmazása elképesztő mértékű profitot hozhat a gyógyszerhamisítóknak: bevételüket a duplájára növelhetik, ha az eredeti készítményeket kicsomagolják, a csomagolóanyagokat és a gyógyszereket pedig külön terjesztik. Az eredeti dobozokba hamis pirulákat, az eredeti tablettákat pedig hamis címkézésű dobozokba csomagolják. Előbbi a gyógyszereket kétes összetétele, utóbbi a nem megfelelő tárolás és kezelés eredményeként válhat gyógyszer helyett könnyedén méreggé.


A lopott és meghamisított készleteket az interneten keresztül közvetlenül a fogyasztóknak is el tudják adni, de megfelelő csatornákon keresztül – még nagyobb haszonnal – a legális gyógyszerforgalmazási csatornákba is visszakerülhetnek.


A Secure Pharma Chain blog szerint a gyógyszerlopás maga a tökéletes bűntény: az anyagi haszon nem csak jelentős, de tovább növelhető a hamisítással, ráadásul a hatósági szervek nehezen kezelik az ilyen ügyeket, míg lebukás esetén a bűnözőknek viszonylag alacsony szankciókkal kell csak szembenézniük. A szerzők szerint ugyanakkor a helyzet nem reménytelen. Az erőteljesebb iparági fellépés máris érezteti a hatását, míg a gyógyszergyártók és a hatósági szereplők hatékonyabb együttműködése további javulást eredményezhet.

Legolvasottabb cikkeink