• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A hamisítókat nem érdeklik a büntetések?

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A perek évekig is elhúzódhatnak, kimenetelük pedig kérdéses, a büntetés mértéke sem túl nagy.

Annak ellenére, hogy a NAFDAC, a nigériai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Ügynökség sikerrel éri el, hogy folyamatosan növekedjen a hamis gyógyszerek előállítóira kiszabható büntetések mértéke, a hamisítókat szemmel láthatóan mindez nem érdekli. Bayo Alade és Muda Oyeniran, nigériai újságírók jártak utána, hogy milyen hatása van a hamis gyógyszereknek, és milyen következményei vannak a hamisításnak.


A hamis gyógyszerek évente több tízezer ember halálát okozzák világszerte, így Nigériában is jelentős problémát okoznak az egészségügyi ellátásban. Mint az köztudott, a hamis gyógyszerek bizonytalan anyagok felhasználásával, ellenőrizetlen körülmények közt készülnek, így azok hatása a „kezelés során nem csak nem tervezhető előre, de akár pont a gyógyulással ellentétes hatást is kiválthatnak, mellékhatásaik pedig halálosak is lehetnek.


Nigériában 2009-ben egy a gyermekkori fognövekedés idején fájdalomcsillapítóként használatos gyógyszer hamisítványa annyira elterjedt, hogy rövid időn belül 83 csecsemő halt bele a mellékhatásokba. A hamisítók akkor az eredeti gyógyszer külsőleg tökéletes mását patikáknak is el tudták adni. A három gyanúsított és a gyógyszergyár, a Barewa Pharmacy Limited ellen azóta is folyik az eljárás. A cikk rávilágít, hogy például Nigériában a jelenleg is egyre szigorodó jogszabályoknak kevés visszatartó ereje van, mivel azok érvényesítésére nincs megfelelő eszköz a hatóságok kezében, a perek évekig is elhúzódhatnak, kimenetelük pedig kérdéses. A jogszabályok által kiszabható büntetés, Indiával ellentétben, ahol gyógyszerhamisítással összefüggő bűncselekmények esetén akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható, Nigériában maximum 15 év, és minimális a pénzbüntetés összege.


A kormány évekkel ezelőtt elhatározta, hogy változtat ezen a helyzeten. Szakértőit több más országba elküldte, hogy ott tanulmányozzák a hamisítás elleni harc lehetőségeit és vizsgálják meg a jogszabályok adta lehetőségek körét. Ennek mentén a hatóságok a szigorítás és az érintett szervek cselekvési lehetőségeinek bővítése mellett döntöttek.

Legolvasottabb cikkeink