• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

Gyógyszerpiac 2017.09.01 12:58 Forrás: HGYSZ
A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége is megnézte, mire elég a jövő évi keret.

A gyógyszertárak bevételeinek jelentős része származik közvetve vagy közvetlenül a központi költségvetésből, ezért minden évben fokozott figyelemmel követi annak alakulását a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége(HGYSZ) is, derül ki a honlapjukon közzétett bejegyzésből. A 2018. évi központi költségvetésről szóló C. törvény a Magyar Közlöny 100. számában jelent meg, így lehetővé vált, hogy megvizsgálják, mire számíthatnak a gyógyszertárak jövőre.

Egy korábbi blogbejegyzésükben már írtak arról, hogy a miért kell minden alkalommal figyelembe venni az infláció hatását, ha a gyógyszertáraknak nyújtott költségvetési források mértékét elemzik. Ha a támogatások összege nem emelkedik évről évre legalább az infláció mértékével, akkor azok pár év alatt jelentősen veszíthetnek az értékükből, ami együtt járhat a gyógyszertárak működési színvonalának csökkenésével is.

Mivel az MNB inflációs előrejelzése szerint az elkövetkezendő években az infláció mértéke folyamatosan nőni fog, a költségvetési támogatások mértékének is folyamatosan emelkednie kellene ahhoz, hogy megőrizzék az értéküket. A legfrissebb prognózis szerint 2017-ben 2,4%, míg 2018-ban 2,8%-os infláció várható. Ennek fényében nézték meg, hogyan alakulnak a költségvetés számai az következő esztendőben.

A gyógyszertámogatás
A gyógyszerészek szempontjából érdekes tételek közül természetesen a gyógyszerek támogatása képezi a legnagyobb összeget, 2018-ban erre a célra 337,4 milliárd forint jut, ami 4,5%-kal magasabb az előző évinél.

A gyógyászati segédeszközök támogatása
A gyógyszerekhez képest a gyógyászati segédeszközök támogatására már kevesebbet szán az állam, mindössze 63 milliárd forintot, ami 5%-kal több a tavalyinál.

A közgyógyellátás és egyéb támogatások
A gyógyszerekkel és a gyógyászati segédeszközökkel szemben a közgyógyellátásra évek óta egyre kevesebbet költ a központi költségvetés. A 2018-as évre mindössze 15,7 milliárd forintot irányoztak elő, ami 4,8%-kal kevesebb a 2017-ben előirányzott összeghez képest.

A közgyógyellátás mellett az állam különleges méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén gyógyszertámogatásra 10 milliárd, gyógyászati segédeszköz támogatásra 2 milliárd forintot használhat fel.

Működési célú támogatás
A kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatása jelentősen mértékben emelkedik majd, hiszen az idei évi 700 millió forintos támogatás a felével, 350 millió forinttal 1,05 milliárd forintra emelkedik majd. Ez nagyon jó hír az alacsony forgalommal bíró vidéki kis gyógyszertárak részére.

Generikus ösztönző
A működési célú támogatás mellett a generikus ösztönző összege a másik tétel az, melyet jövőre szintén jelentős mértékben emel az állam. A 2017-es 3,6 milliárd összege jövőre 12%-kal 4,1 milliárd forintra emelkedik majd.
Gyógyszertárak szolgáltatási díja és a finanszírozási előleg
A gyógyszertárak szolgáltatási díja (4,5 milliárd Ft) és a finanszírozási előleg (1,2 milliárd Ft) összege 2018-ban nem változik semmit az idei évihez képest.

Gyógyszertári tulajdonszerzéssel kapcsolatos tételek
A gyógyszerészek tulajdonszerzését elősegítendő Patika Hitelprogram támogatására 370 millió forint támogatást irányoztak elő a jövő évi költségvetésben. Emellett az állam az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is félretesz 250 millió forintot gyógyszertári tulajdon vásárlására, de eddig ezzel a lehetőséggel egyetlen alkalommal sem élt.

Összegzésként megállapítják: az adatokból látszik, a 2018. évi központi költségvetés gyógyszerészi szemmel igazán jól néz ki. Örvendetes, hogy a gyógyszerekre és a gyógyászati segédeszközökre fordított támogatások növekedése mellett emelkedik majd a generikus ösztönző és a működési célú támogatás összege is.

Megjegyzik azt is, hogy a közgyógyellátásra fordított támogatás csökken, ami a betegek szempontjából természetesen nem túl jó hír. Ezen kívül a gyógyszertárak szolgáltatási díjának összege sem változott már évek óta, ami azt jelenti, hogy az infláció emelkedésével elkezd veszíteni az értékéből.

A könnyebb áttekinthetőség érdekében a jelentősebb tételekről készítettek egy infografikát is, amely a HGYSZ honlapján látható.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink