• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az AIPM véleménye a jegybank javaslatcsomagjáról

Gyógyszerpiac 2018.07.12 Forrás: Weborvos
Az AIPM véleménye a jegybank javaslatcsomagjáról

Bíznak abban, hogy a vitára bocsátás esetén a részletek kidolgozásakor az innovatív gyógyszeripar konstruktív partnerként léphet fel.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli és előremutatónak tartja a Magyar Nemzeti Bank által a Nemzeti Versenyképességi Tanács számára készített, 180 lépés a magyar gazdaság fenntartható felzárkózásért című javaslatcsomagját. 

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója a magyar innovatív gyógyszergyártók nevében üdvözölte, hogy a jegybank által stratégiai kérdésekben megfogalmazottak közé markánsan bekerült a magyar egészségügy helyzetét javító és fenntarthatóságát megerősítő elképzelések sora, melyek a minőségi betegellátás színvonalának emelését tűzi ki célul. Az AIPM szerint fontos, hogy az ország helyzetét és versenyképességét javító javaslatok komplex megközelítést tartalmaznak, ami összhangban áll az Egyesület korábbi szakmai felvetéseivel is. Különösen igaz ez az egészségügy, benne a hazai gyógyszerügyi kérdések finanszírozásának újragondolására: ezek fenntarthatóságának és kiszámíthatóságának megteremtése ugyanis kulcskérdés az ágazat megerősítése érdekében.

Az MNB által az egészségügy kapcsán megfogalmazott javaslatok szerint a problémákra mielőbb megoldást kell találni, jelenleg ugyanis a várható élettartam Magyarországon áltagosan öt évvel kevesebb, mint az Európai Unió átlaga. Az AIPM igazgatója szerint az egészségügy állapota és az ország versenyképessége között közvetlen összefüggés van, és ez is bizonyítja, hogy a demográfiai alapú, versenyképességet erősítő kormányzás elképzelhetetlen erős egészségügy nélkül, hiszen csak így tartható fenn az egészséges és munkaképes társadalom. Az Egyesület ezért bízik benne, hogy a jegybank egészségügyet érintő javaslatait a Kormány vitára bocsátja, hogy a felvetett stratégiai irányok részleteinek kidolgozása kapcsán az innovatív gyógyszeripar konstruktív partnerként léphessen fel.

Az AIPM örömmel vette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdai bejelentését, miszerint a kormány 2020-ra a GDP 1,8 százalékát kívánja kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítani, az állami mellett a vállalati részvétel arányának növelésével, amit a kutatás-fejlesztési és innovációs környezet átalakításával is segítenek. Dr. Holchacker Péter ennek kapcsán kiemelte, hogy az AIPM, mint a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó gyógyszeripari szereplők hazai érdekképviseleti szervezete természetes partner ezen törekvések megvalósításában: nem kizárólag a gyógyszeripari, hanem az egészségügyi ellátások fejlesztése kapcsán is.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink