Weborvos.hu
 • Pollen
  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Herold Zoltán nyerte a Wörwag Pharma díját

Gyógyszerpiac 2018.05.28 Forrás: Weborvos Szerző:
Herold Zoltán nyerte a Wörwag Pharma díját

A díj lehetőséget teremthet a kutatás szélesítésére: a vizsgálatok kibővítésére és az eredmények szélesebb körű publikálására is.

A Wörwag Pharma 25 éves jubileuma alkalmából első ízben adták át a cég Kutatási Díját. Az egymillió forintos pénzjutalommal járó díjat 2018-ban Herold Zoltán nyerte el (képünkön) a Neuroendokrin tumormarkerek kapcsolata az 1-es típusú cukorbetegséggel című kutatásával - adták hírül közleményükben.

Herold Zoltán kutatásában arra keresi a választ, hogy bizonyos fehérjék, amelyek emelkedett koncentrációi jelezhetik neuroendokrin – leggyakrabban a mellékvesében, a gyomor-béltraktusban, hasnyálmirigyben, a pajzsmirigyben és a hörgő-rendszerben megjelenő, hormontermelő – daganatok meglétét, milyen összefüggésben állnak az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel. A legújabb kutatások szerint ugyanis e fehérjék összefüggésbe hozhatók az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, valamint 2-es típusú cukorbetegeknél – egészséges személyekkel összehasonlítva – emelkedett koncentrációkat figyeltek meg. Herold Zoltán arra keresi a választ, hogy a diabetes betegségtartama hogyan befolyásolja e fehérjék koncentrációját, és hogy szükséges-e cukorbetegeknél e fehérjék rutinszerű ellenőrzése.

Herold Zoltán 2016-ban biológusként végzett az Állatorvostudományi Egyetemen (korábban Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar), majd a Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájának PhD hallgatója lett. Kutatásait a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinika Anyagcsere munkacsoportjában, Prof. Dr. Somogyi Anikó témavezetése mellett végzi. 2016-ban elnyerte az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos díját. „A Wörwag Kutatási Díja megerősített abban, hogy érdemes folytatnom a munkát, amellyel hozzájárulhatok egy eddig feltáratlan orvosi terület megismeréséhez. A díj lehetőséget teremthet a kutatás szélesítésére: a vizsgálatok kibővítésére és az eredmények szélesebb körű publikálására is. Remélem, eredményem bátorítja a hozzám hasonló fiatal kutatókat új témák kidolgozásában, kutatásaik elmélyítésében és eredményeik megosztásában.” – mondta el Herold Zoltán.

A Wörwag Pharma 1993 óta működik Magyarországon, a német családi vállalkozás hazánkban alapította meg első leányvállalatát. A cég 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A vállalat biztosítja a centrumok részére a korszerű diagnosztikai eszközöket, és az ott dolgozó szakemberek képzésének költségét is fedezi. Ennek a munkának eredményeként nyílt meg 2018 májusában a 15. neuropátia centrum Egerben. Az országos hálózat évente 8000 ezer beteg szűrését teszi lehetővé. A neuropátia diagnosztikai hálózat kiépítésének ötlete is hazánkban született meg, de számos más magyar kezdeményezés is úttörőnek számít a cégcsoport körében. Hazánkban alakított ki először a Wörwag Pharma online rendelési felületet a gyógyszerészek számára, de itt jött létre a neuropátia vizsgálati adatainak értékelése számára új távlatokat nyitó Neuropathia regiszter is. Mára a magyar leányvállalatnál 52 fő dolgozik, és 61 termék szerepel a cég portfóliójában.

A jubileumi ünnepség díszelőadását Dr. Palkovits Miklós neuroanatómus, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusza, a Magyar Tudományos Akadémia tagja tartotta Az agykutatás iránya és perspektívája a XXI. században címmel.

Legolvasottabb cikkeink