• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Közös kutatási-fejlesztési projektekben indult a Richter

Gyógyszerpiac 2017.02.27 13:00 Forrás: Weborvos
Közös kutatási-fejlesztési projektekben indult a Richter

Két fő fejlesztési területen, nőgyógyászati és biotechnológiai vonalon indultak el közös projektek a Széchenyi 2020 program keretében.

A Richter Gedeon Nyrt., a Szegedi Tudományegyetem, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciális együttműködésben megvalósuló kutatása olyan K+F technológiák kifejlesztését tervezi, amelyekből származó ismeretek jelentősen hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszereink hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez - közölte a Richter.

A célok között szerepel egy a már Richterben meglévő licenc alapján történő rekombináns hormon, illetve egy gyógynövény alapú nőgyógyászati készítménycsalád fejlesztése is. Ezek egyaránt a Richterben felhalmozott biotechnológiai illetve a SZTE gyógyszer-technológiai és klinikai tudására épülnek. A sikeres preklinikai fejlesztést követően klinikai vizsgálatok végzését tervezzük.

A kifejlesztendő biotechnológiai bioszimiláris fehérje készítmény célcsoportja elsősorban a daganatos- és autoimmunbetegségekben szenvedő betegek, döntően az európai piacon. A fejlesztésre kerülő termékek várható ára az eredeti készítményekhez képest kedvezőbb, így a terápia szélesebb betegcsoportok számára is elérhetővé válik.

A fogamzóképes és menopauzában lévő nőket tekintve a gyógynövény alapú, nőgyógyászati készítmények és eszközök célcsoportja – hazai szinten –több milliós, a termékeket tartósan alkalmazó réteget jelent. A hüvelynyálkahártya védelme, a menopauzában jelentkező tünetek csökkentése a jelenleg elérhető készítményekkel nem teljesen megoldott, így a természetes alapú termékeink széles fogyasztói réteg érdeklődésére tarthatnak számot.

A projekt céljai közt szerepel még egy, az immunbetegségek (pl. psoriasis, reumatoid arhritis) kezelését segítő hatóanyag azonosító rendszer kidolgozása is. Továbbá a partnerek az innovatív generikus fejlesztések között olyan nanotechnológiai módszerek kidolgozását tervezik, amelyek révén pontosabb ismeretet szerezhetnek a terápiás fehérjék működéséről. E részprogram eredményei alapot szolgáltatnak újszerű terápiás eljárások kidolgozásához, illetve nanogyógyszerek létrehozásához. A projektfeladatok a Richter nőgyógyászati portfóliójának kiegyensúlyozott fejlődését és bővülését szolgálják. A Társaság versenyképességének hosszú távú fenntartásához – valamint nagy hozzáadott értékű készítmények létrehozásához - elengedhetetlen a magas színvonalú K+F tevékenység fenntartása, melyhez az 1,9 mrd forintos pályázati támogatás is hozzájárul.

A közelmúltban a Richter saját marketinghálózatot épített ki – Nyugat Európában és Latin-Amerikában – a nőgyógyászati termékeinek forgalmazására, amely a Társaság reményei szerint képes lesz a projekt eredményeképpen létrejövő termékek gyors és eredményes piaci bevezetésére.

A pályázat elszámolható összköltségvetése 4,89 Mrd Ft, amelyből 2,83 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatás. A projekt 4.891.326.131 Ft összköltségvetésből a SZTE 670 748 910 Ft, az MTA SzBK 267 900 000 Ft támogatást kapott. A Richter 1 897 285 066 Ft támogatás mellett 2 055 392 155 Ft saját forrással vesz részt a tevékenységben - zárul a közlemény.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink