• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Nem közöl árbevétel-előrejelzést idénre a Richter

Gyógyszerpiac 2018.02.12 14:02 Forrás: MTI
Nem közöl árbevétel-előrejelzést idénre a Richter

A gyártást az ideiglenes intézkedés nem befolyásolja, azonban az Esmya visszavezetése a piacra eltarthat 2018 végéig.

Az eddigi évektől eltérően nem közöl előrejelzést a teljes árbevételre 2018-ra a Richter Gedeon Nyrt., mivel az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága pénteken ideiglenes intézkedést rendelt el a nyugat-európai árbevételben meghatározó tételt jelentő méhmióma elleni készítmény, az Esmya vizsgálatának részeként - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A gyártást az ideiglenes intézkedés - új kezelés a gyógyszerrel nem kezdhető, de a folyamatban lévők befejezhetők - nem befolyásolja, azonban a termék visszavezetése a piacra eltarthat 2018 végéig. Emiatt az Esmya várt forgalmában akár 50 százalékos visszaesés lehet - fejtette ki.

Az Esmya-hatást nem számítva és a rubel árfolyamának változatlansága esetén 2018-ban inkább stagnáló árbevétellel számolnak - mondta a vezérigazgató.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta: az Esmyával kapcsolatos hatósági vizsgálat május végéig tart, a helyzet reményeik szerint addig tisztázódik. Az ideiglenes intézkedés azt jelenti, nem volt kimutatható összefüggés, hogy májkárosodást okozna a gyógyszer - mutatott rá. Hozzáfűzte: Az intézkedés ugyanakkor rendkívül negatív a betegek szempontjából is, mivel jelenleg az Esmya az egyetlen készítmény a méhmióma gyógyítására.

Az egyes piacokra vonatkozóan Orbán Gábor közölte: az árbevétel a magyar piacon 2 százalékkal emelkedhet az idén, az Európai Unióhoz később csatlakozott országokban (EU 12 régió) stagnálást, az orosz piacon rubelben 4 százalékos forgalomnövekedést vár a társaság. Ukrajnában 10 százalékos csökkenést terveznek dollárban számolva, az egyéb FÁK-országokban viszont euróban 4 százalékos növekedést. Az amerikai piacon dollárban 15 százalékos csökkenésre (Vraylar-jogdíjbevételek nélkül), Kínában és Latin-Amerikában 5 százalékos bővülésre számítanak euróban, az egyéb piacokon stagnálást várnak.

A tavalyi évet és az utolsó negyedévet értékelve a vezérigazgató kiemelte: a 4. negyedévben folytatódtak a forgalomnövekedésben megszokott trendek, a tradicionális piacok, Kelet-Közép Európa részesedése csökken, miközben az orosz piac jelentősen nőtt. Európán belül az Egyesült-Királyság, és a spanyol, olasz piac is jól teljesített - mondta, azzal együtt, hogy a fogamzásgátlókból a népesség elöregedésével évek óta kevesebbet adnak el Európában.

A Richter árbevételén belül a nőgyógyászati szegmens jelenti a legmeghatározóbb arányt, 40 százalékot, a központi idegrendszerrel kapcsolatos készítmények árbevétele 17 százalékot tesz ki, a szív és érrendszeri készítmények részesedése 19 százalékos - ismertette.

Kitért arra: tavaly a 4. negyedévben a pénzügyi tevékenység vesztesége meghaladta az egymilliárd forintot, míg egy évvel korábban mintegy 9 milliárd forintos nyereséget mutatott. A társasági és halasztott adó pedig mintegy 5,6 milliárd forinttal csökkentette az eredményt, ezzel szemben 2016. 4. negyedévében több mint 5 milliárd forint többlet keletkezett ezen a soron. A pénzügyi tételek és a halasztott adó tételek együtt rontották a tavalyi adózott eredményt - mondta.

A fedezeti hányadot a jogdíjbevételek kedvezően befolyásolták, ez minden piacon nőtt, pozitívan hatott a rubel árfolyama is. A csökkenést a tartósan fennálló problémák okozták, mint az árerózió a hagyományos piacokon, a fokozódó hatósági követelmények költségnövelő hatása, a nagy- és kiskereskedelmi szegmens növekvő aránya, illetve az Esmya és a Bemfola jogok amortizációja - ismertette a vezérigazgató.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink