• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Online patikák ellen indít pert a Google

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Az elmúlt években növekedett a feketepiaci gyógyszerkereskedők megjelenésének száma az oldalon.

Úgy látszik a Google megelégelte a kritikákat, amik hosszú ideje érték a keresőóriást, azzal kapcsolatban, hogy nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy visszaszorítsa a hamisított gyógyszereket terjesztő oldalak hirdetéseit.

Michael Zwibelman bejegyzése a vállalat hivatalos blogjában arról tanúskodik, hogy a vállalat polgári peres eljárás útján kíván fellépni a szándékosan jogsértően hirdetők ellen. A lépések az úgynevezett "Szponzorált Linkek" fül alatt megjelenő oldalakat érintik, amiket akkor mutat meg a keresőmotor, amikor releváns keresési kritériumokat ad meg a felhasználó. Nem vonatkoznak tehát az elsődleges keresési eredményként megjelenő oldalakra, melyek megjelenése a keresési feltételektől inkább függenek, így azokra kisebb az üzemeltető ráhatása.


Az eljárás alá vont patikák számáról nincs hivatalos információ, és a Google sem nyújt további tájékoztatást az ügyről. Azt azonban jelezték, hogy további online gyógyszertárak bevonása is lehetséges a peres eljárás előrehaladtával.


- Az elmúlt években növekedett a feketepiaci gyógyszerkereskedők megjelenésének száma az oldalon, és egyre kifinomultabbak módszereik. - írja Zwibelman. Az elmúlt hónapban például egy oroszországi szervezet feltört egy amerikai állami weboldalt, ahol elhelyeztek egy rejtett kódot, ami átirányította a látogatókat egy online gyógyszertár oldalára, ahol vényköteles gyógyszerek hamisítványait vény nélkül ajánlották a vásárlóknak.


A Google mellett a többi kereső oldalt (a Microsoft és Yahoo) is érte támadás amiatt, hogy nem tesznek eleget a feketepiaci gyógyszer-kereskedelem visszaszorításának érdekében. A vállalatok több módszerrel is megpróbálták megoldani a felvetett problémát. Az egyik ilyen például, hogy 2010-től már csak olyan szervezettől fogadnak el vonatkozó hirdetést, amely rendelkezik hivatalos akkreditációval. Ilyen például az USA-ban VIPPS rendszer, amely az online patikák hivatalos nyilvántartója és a National Association of Boards of Pharmacy szervezet üzemelteti, amely valamennyi gyógyszerkereskedő bejegyzéséért felelős az Amerikai Egyesült Államokban.


- A jogi eljárásnak bizonyosan komoly visszatartó hatása lesz azok számára, akik a jövőben megsértik a Google szabályzatát - teszi hozzá Zwibelman.

Legolvasottabb cikkeink