• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Patikusokat vetnének be a hamisítók ellen

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége szerint a patikusoknak kell megvédeni a betegeket a hamis gyógyszerektől.

A szervezet képviselője úgy véli, a legbiztosabb módszer, ha a gyógyszertárak ellenőrzik a tabletták eredetiségét még azok kiadása előtt. Az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (European Association of Pharmaceutical Full-line Wholesalers, GIRP) éves közgyűlésén elhangzottak szerint nem célszerű, ha a nagykereskedőkre hárítják a gyógyszerszállítmányok eredetiségének ellenőrzését. A szervezet főigazgatója, Monika Derecque-Pois úgy vélte, nem növelné a biztonságot, sőt hamis illúzióba ringatnák a betegeket azzal, ha a gyógyszer-nagykereskedők rögzítenék a szállítmányok azonosító kódjait. A szakértő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy hamis gyógyszerek jutnak be a legális gyógyszerforgalmazási csatornába, a probléma elleni fellépés szükségszerű.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) beszámolója szerint Derecque-Pois úgy vélte, legbiztosabban úgy lehet megakadályozni, hogy a hamisítványok eljussanak a fogyasztókhoz, ha a forgalmazási lánc utolsó állomásánál, vagyis a gyógyszertárak és betegek közötti tranzakció során ellenőrzik a termékek eredetiségét. Hozzátette, a hamisítványok kiszűréséhez egy hatékony termékazonosítási rendszert kell kidolgozni. A főigazgató ennek kapcsán utalt a Svédországban elindított ellenőrzési programra, amelynek tesztidőszakát nemrég eredményesnek minősítették a résztvevők.

A svéd program során egyedi számkódokkal látták el a gyógyszerek csomagolását, amelynek alapján a patikusok – a kódot az erre a célra létrehozott adatbázis adataival összevetve – meg tudták állapítani, hogy az adott termék biztonsággal kiadható-e. Derecque-Pois szerint ez a rendszer jól alkalmazható lenne másutt is. Mint mondta, a patikák folyamatos ellenőrző munkája mellett a nagykereskedők véletlenszerű ellenőrzéseket végezhetnének a raktárukba érkezett, a gyógyszertáraknak szállítandó gyógyszereken.

A GIRP közgyűlésen elhangzottak szerint a fenti azonosító kódokra csak a legnagyobb hamisítási kockázattal rendelkező gyógyszerek, vagyis a drágább és a jelentős fogyasztói igénnyel bíró termékek esetén lenne szükség. A biztonságtechnikai intézkedések mellett a szervezet szerint az engedélyezési és ellenőrzési rendszerek jobb szabályozása is célszerű lépés lenne.

Legolvasottabb cikkeink