• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Reagál a gyártó a miniszterelnökségi álláspontra

Gyógyszerpiac 2017.06.09 06:55 Forrás: Weborvos
Reagál a gyártó a miniszterelnökségi álláspontra

Nem bízik a döntéshozó az oltás klinikai hatékonyságában, ezért felsorakoztatja a szakmai tényeket a vakcinagyártó.

2017. június 8-án a Magyar Nemzet "Továbbra is fizetni kell az agyhártyagyulladás elleni oltásokért" című cikkében idézte a Miniszterelnökség álláspontját a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus B baktérium elleni vakcinával kapcsolatban. Az idézett állítások számos szakmai tévedést és pontatlanságot tartalmaznak - a tények a következők:

A meningococcus baktériumok okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés rendkívül gyors lefolyású, súlyos betegségek. A fertőzés következményei életveszélyesek: a betegség számos esetben még ma is halállal végződik – még orvosi ellátás mellett is. A fertőzésből minden tizedik beteg súlyos maradványtünetekkel gyógyul. A fertőzést túlélő 5 betegből legalább egynek pedig fizikai, mentális vagy pszichológiai rendellenességekkel kell együtt élnie további élete során.7

A leginkább veszélyeztetett korcsoportok az 1 évesnél fiatalabb csecsemők, az 1–5 év közötti gyermekek, illetve a serdülők és a fiatal felnőttek.1,2 A meningococcus okozta invazív betegség évente 1,2 millió embert érint világszerte, 135 ezren pedig belehalnak a fertőzésbe.3,4

Hazánkban a 2015-ben a jelentett esetek háromnegyedét, illetve a halállal végződő esetek 67%-át a meningococcus B típusa okozta,5,6 2015-ben itthon minden negyedik beteg belehalt a fertőzésbe.1

A B típusú meningococcus ellen Európában már két oltóanyagot is törzskönyveztek. A GSK által gyártott Bexsero már csecsemőkorban is adható. A B baktériumtípus elleni hatékony oltóanyag kifejlesztésének hátterében több évtizedes kutatómunka, illetve a reverz vakcinológia technológiájának megalkotása áll. Európában 15 év kutatás és fejlesztés után 2013-ban engedélyezték a Bexsero vakcina bevezetését.9

A vakcina hatásosságát számos nemzetközi kutatás és klinikai vizsgálat támasztja alá, illetve már a valós életben történő felhasználásról is jelentős tapasztalatok állnak rendelkezésre10, hiszen 2013 óta már több mint 35 országban engedélyezték, és mostanra több millió adagot használtak fel belőle.8

Az Egyesült Királyságban és Írországban a vakcina már a nemzeti oltási rend része. Olaszországban, ahol a kormányzat kampányt indított a védőoltásokkal szembeni hamis állítások ellen, szintén napirenden van a vakcina kötelezővé tétele. Ausztria több tartományában állami támogatás jár a védőoltáshoz.

Az Egyesült Királyságban a csecsemők az egyéb rutin csecsemőkori oltásokkal egyidőben kapják meg a Bexsero védőoltást. Szakmai vélemények alapján a vakcina Magyarországon is könnyedén beilleszthető a kötelező oltások sorába.

Mint minden védőoltás, a gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcina is kiválthat oltási reakciót vagy oltást követő nemkívánatos eseményt. Az egyik ilyen lehetséges reakció a két nap alatt elmúló lázas állapot, ez - a cikkben állítottakkal szemben - egyáltalán nem befolyásolja az életkorhoz kötött védőoltások beadásának rendjét.

Ugyancsak téves és félrevezető az az állítás, miszerint „a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet." Ez az állítás az évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett, ma már nem korszerű vakcinákra volt igaz.

A GSK kiemelten fontosnak tartja a védőoltásokba vetett bizalom erősítését, a félrevezető állítások elleni fellépést, és továbbra is támogatja a kormányzat azon szándékát, hogy újabb védőoltásokkal bővítse a nemzeti védőoltási programot.

Hivatkozások:
[1] Rosenstein NE, et al. Meningococcal disease. N Engl J Med 2001; 344:1378-88.
[2] Stephens, DS. Conquering the meningococcus. FEMS Microbiology Reviews. 2007;3(1):3–14.
[3] .Jafri, Rabab Z., et al. Global epidemiology of invasive meningococcal disease. Population Health Metrics, 2013; 11: 17. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3848799/. Accessed November 2015.
[4] Watson PS, Turner DPJ. Clinical experience with the meningococcal B vaccine, Bexsero®: Prospects for reducing the burden of meningococcal serogroup B disease. Vaccine. 2016;34:875–880.
[5] Harrison OB, Claus H, Jiang Y, et al. Description and nomenclature of Neisseria meningitidis capsule locus. Emerging Infectious Diseases. 2013;19(4):566–573.
[6] O’Ryan M, Stoddard J, Toneatto D, et al. A Multi-Component Meningococcal Serogroup B Vaccine (4CMenB): The Clinical Development Program. Drugs. 2014;74:15–30
[7] Viner RM, Booy R, Johnson H, et al. Outcomes of invasive meningococcal serogroup B disease in children and adolescents (MOSAIC): a case-control study. Lancet Neurology. 2012;11:774–783.
[8] Watson PS, Turner DPJ. Clinical experience with the meningococcal B vaccine, Bexsero®: Prospects for reducing the burden of meningococcal serogroup B disease. Vaccine. 2016;34:875–880.
[9] Carroll J. Novartis nabs EU approval for meningitis B vaccine Bexsero. FierceBiotech. Available at: http://www.fiercebiotech.com/story/novartis-nabs-eu-approval-meningitis-b-vaccine-bexsero/2013-01-22. Utolsó felkeresés időpontja: 2016. augusztus.
[10] Sydel R Parikh et al. Effectiveness and impact of a reduced infant schedule of 4CMenB vaccine against group B meningococcal disease in England: a national observational cohort study. The Lancet, October 27, 2016
http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(16)31921-3

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink