• Ónodi-Szűcs
  • Az egészségügyi törvénybe foglalnák a béremelést

   Az egészségügyi törvénybe foglalnák a béremelést

  • Jelentős előremozdulás a bértárgyaláson

   Jelentős előremozdulás a bértárgyaláson

  • Ónodi: a pluszforrások felét bérre fordítanák

   Ónodi: a pluszforrások felét bérre fordítanák

 • parlagfű
  • Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

   Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

  • Kezdődik a parlagfű szezonja, kötelező az írtás

   Kezdődik a parlagfű szezonja, kötelező az írtás

  • Új allergén pollenjei okozhatnak tüneteket

   Új allergén pollenjei okozhatnak tüneteket

 • bérrendezés
  • Bérmegállapodás: már csak a bejelentésre várnak?

   Bérmegállapodás: már csak a bejelentésre várnak?

  • Ezres a zsebbe - Ne állj közénk

   Ezres a zsebbe - Ne állj közénk

  • Az egészségügyi törvénybe foglalnák a béremelést

   Az egészségügyi törvénybe foglalnák a béremelést

Skizofrénia: új gyógyszer a kezelésben

Gyógyszerpiac 2010.01.12 00:00 Forrás: World Pharma News - Weborvos

A skizofrénia-betegek különböző mértékben reagálnak a hozzáférhető terápiákra, és tűrni is különbözőképpen tűrik őket.

A Novartis bejelentette: mostantól az egész Egyesült Államokban kapható gyártmánya, a felnőttek akut skizofréniájának kezelésére szolgáló Fanapt tabletta (hatóanyag: iloperide). A napi két tablettában adagolandó orális antipszichotikumot az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatósága (FDA) 2009 májusában engedélyezte.


„A skizofrénia továbbra is az egyik legsúlyosabb következményekkel járó és legnehezebben kezelhető pszichiátriai betegség. A Fanapt piacra jutása azért nagy jelentőségű, mert terápiás alternatívát kínál számos, ebben a kórképben szenvedő páciens számára" – nyilatkozta a World Pharma News-nak Ludwig Hanson, PhD, a Novartis Pharma Corporation Head Pharma North America vezérigazgatója. „Klinikai vizsgálatok során a készítmény hatékonynak bizonyult a betegség tünetei ellen, és alkalmazása során ritkán észleltek bizonyos mellékhatásokat, a kezelést megszakító betegek száma pedig, hasonló volt a placebó ágon regisztrálttal.


A skizofrénia krónikus, súlyos, rokkantságok okozó pszichiátriai rendellenesség, amely 2,4 amerikait érint. A skizofrénia-betegek különböző mértékben reagálnak a hozzáférhető terápiákra, és tűrni is különbözőképpen tűrik őket. A Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet egy nagy merítésű felmérése szerint a kór súlyos tünetei ellenére a betegek 74 százaléka megszakítja a terápiát annak tizennyolcadik hónapja előtt. Egy másik vizsgálat megállapította, hogy egy éven belül a betegek negyede váltott át más terápiára – átlagosan száz nap elteltével.


A Fanapt indikációja felnőttek skizofréniájának akut kezelése. Klinikai vizsgálatok során a szer a placebóval kezelt páciensekéhez képest jelentősen javította a kísérleti személyek állapotát – ezt a kórállapot negatív és pozitív tüneteit összesítő skálák egyaránt igazolták.


A leggyakoribb negatív mellékhatás a szédülés, szájszárazság, fáradtság, orrdugulás, álló helyzetben kialakuló vérnyomásesés, szívdobogás, súlygyarapodás és aluszékonyság volt. A klinikai vizsgálatok során a mellékhatások miatt (ill. ilyenekre hivatkozva) körülbelül azonos számú Fanaptot illetve placebót kapó páciens hagyott fel a terápiával. A más pszichiátriai gyógyszerek szedéséhez is társuló akathisia, azaz belső nyugtalanság-érzés napi 24 mg-os adagig ugyancsak hasonló arányban jelentkezett a két csoport tagjai közt. A Fanapttal kezeltek 87 százaléka a klinikai vizsgálatok során nem tapasztalt súlygyarapodást. (Csoportokra bontva: a napi 10-16 mg-ot kapók 88 százalékának, a napi 20-24 mg-ot kapók 82 százalékának súlya maradt változatlan.) Az összes hosszú és rövid távú vizsgálat eredményeinek átlagát tekintve a súlygyarapodás az egyes tesztek kezdetétől lezárulásáig 2,1 kg volt. Ehhez jön, hogy a betegeknél nem észlelték a triglicerid és más koleszterinértékek más orvosi szempontból jelentős változását.


A Fanaptot szedők körében a placebócsoporthoz hasonló csekély gyakorisággal fordultak elő olyan extrapyramidális szimptómák, mint a Parkinson-kór, a disztónia, és a mozgás különböző súlyosságú zavarai (dykinsia, bradykinesia).


„A skizofréniában szenvedők élete rendkívül nehéz, és bár maga a betegség nem gyógyítható, kézben lehet tartani, ha a beteg a megfelelő terápiát kapja" – állítja Dr. Peter Weiden, az Illinois University (Chigago) orvosprofesszora, a intézmény pszichotikus rendellenességkkel foglalkozó programjának igazgatója.

„Örvendetes, hogy rendelkezünk olyan terápiás alternatívával, mint a Fanapt, amellyel befolyásolhatók a tünetek, s amely lehetővé teszi, hogy a betegek körében ne legyen gyakoribb az akathisia, mint a placebó-csoportban, és vérzsírszintük se változzék orvosilag szignifikáns mértékben".

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink