Webpatikus patikakereső Gyógybolt.hu
hirdetés
Gyógyszerpiac / Vissza a rovat főoldalára »

Skizofrénia: új gyógyszer a kezelésben

A skizofrénia-betegek különböző mértékben reagálnak a hozzáférhető terápiákra, és tűrni is különbözőképpen tűrik őket.

A Novartis bejelentette: mostantól az egész Egyesült Államokban kapható gyártmánya, a felnőttek akut skizofréniájának kezelésére szolgáló Fanapt tabletta (hatóanyag: iloperide). A napi két tablettában adagolandó orális antipszichotikumot az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatósága (FDA) 2009 májusában engedélyezte.

Hirdetés


„A skizofrénia továbbra is az egyik legsúlyosabb következményekkel járó és legnehezebben kezelhető pszichiátriai betegség. A Fanapt piacra jutása azért nagy jelentőségű, mert terápiás alternatívát kínál számos, ebben a kórképben szenvedő páciens számára" – nyilatkozta a World Pharma News-nak Ludwig Hanson, PhD, a Novartis Pharma Corporation Head Pharma North America vezérigazgatója. „Klinikai vizsgálatok során a készítmény hatékonynak bizonyult a betegség tünetei ellen, és alkalmazása során ritkán észleltek bizonyos mellékhatásokat, a kezelést megszakító betegek száma pedig, hasonló volt a placebó ágon regisztrálttal.


A skizofrénia krónikus, súlyos, rokkantságok okozó pszichiátriai rendellenesség, amely 2,4 amerikait érint. A skizofrénia-betegek különböző mértékben reagálnak a hozzáférhető terápiákra, és tűrni is különbözőképpen tűrik őket. A Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet egy nagy merítésű felmérése szerint a kór súlyos tünetei ellenére a betegek 74 százaléka megszakítja a terápiát annak tizennyolcadik hónapja előtt. Egy másik vizsgálat megállapította, hogy egy éven belül a betegek negyede váltott át más terápiára – átlagosan száz nap elteltével.


A Fanapt indikációja felnőttek skizofréniájának akut kezelése. Klinikai vizsgálatok során a szer a placebóval kezelt páciensekéhez képest jelentősen javította a kísérleti személyek állapotát – ezt a kórállapot negatív és pozitív tüneteit összesítő skálák egyaránt igazolták.


A leggyakoribb negatív mellékhatás a szédülés, szájszárazság, fáradtság, orrdugulás, álló helyzetben kialakuló vérnyomásesés, szívdobogás, súlygyarapodás és aluszékonyság volt. A klinikai vizsgálatok során a mellékhatások miatt (ill. ilyenekre hivatkozva) körülbelül azonos számú Fanaptot illetve placebót kapó páciens hagyott fel a terápiával. A más pszichiátriai gyógyszerek szedéséhez is társuló akathisia, azaz belső nyugtalanság-érzés napi 24 mg-os adagig ugyancsak hasonló arányban jelentkezett a két csoport tagjai közt. A Fanapttal kezeltek 87 százaléka a klinikai vizsgálatok során nem tapasztalt súlygyarapodást. (Csoportokra bontva: a napi 10-16 mg-ot kapók 88 százalékának, a napi 20-24 mg-ot kapók 82 százalékának súlya maradt változatlan.) Az összes hosszú és rövid távú vizsgálat eredményeinek átlagát tekintve a súlygyarapodás az egyes tesztek kezdetétől lezárulásáig 2,1 kg volt. Ehhez jön, hogy a betegeknél nem észlelték a triglicerid és más koleszterinértékek más orvosi szempontból jelentős változását.


A Fanaptot szedők körében a placebócsoporthoz hasonló csekély gyakorisággal fordultak elő olyan extrapyramidális szimptómák, mint a Parkinson-kór, a disztónia, és a mozgás különböző súlyosságú zavarai (dykinsia, bradykinesia).


„A skizofréniában szenvedők élete rendkívül nehéz, és bár maga a betegség nem gyógyítható, kézben lehet tartani, ha a beteg a megfelelő terápiát kapja" – állítja Dr. Peter Weiden, az Illinois University (Chigago) orvosprofesszora, a intézmény pszichotikus rendellenességkkel foglalkozó programjának igazgatója.

„Örvendetes, hogy rendelkezünk olyan terápiás alternatívával, mint a Fanapt, amellyel befolyásolhatók a tünetek, s amely lehetővé teszi, hogy a betegek körében ne legyen gyakoribb az akathisia, mint a placebó-csoportban, és vérzsírszintük se változzék orvosilag szignifikáns mértékben".

2010-01-12 :
Forrás: World Pharma News - Weborvos

Javasolja e cikket ismerőseinek is a Google keresőben!

Tetszik a cikk?

Nyomtatás Cikk küldése e-mailben Hozzászólás a cikkhez
hirdetés
Ezt már olvasta?

Biztonságos Húsvéti Ünnepeket!

A körültekintő bevásárlás még nem elég, az ünnepnapokon is figyelni kell!

Kínai teának álcázták a hamis gyógyszereket

Körülbelül 2,4 millió darab egyben: az EU-ban állítólag ez volt az eddigi legnagyobb hamisgyógyszer-fogás.

Pénztárgépek: Célzott ellenőrzést indított a NAV

Ott meg sem jelennek a revizorok, ahol már az adatok alapján egyértelmű, hogy minden rendben van.

Új alrovat a Weborvoson

Az Egis gyógyszergyár története 1913-tól 2013-ig

Hogyan vált az 1913-ban alapított gyógyszergyár nemzetközi cégcsoporttá.

hirdetés
hirdetés