• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

Új létesítményeket avatott az Egis

Ez történt 2012-ben Forrás: Weborvos Szerző: Krasznai Éva

Az Egis két új, kutatás-fejlesztési célú létesítményét adta át a miniszterelnök.

A Bökényföldi úton található korszerű telepen a gyógyszertechnológiai fejlesztő- és kísérleti üzem és az analitikai fejlesztési laborépületének avató ünnepségén vett részt a miniszterelnök. Tudni kell, hogy az Egis hazánkban Budapesten és Körmenden működtet gyártóbázist, az utóbbiban például új analitikai fejlesztő laboratóriumot a hónap elején adták át.

Az Egis, noha mindenekelőtt generikus gyógyszergyártó, azért úgynevezett felfedező kutatásokat is végez a francia Servier anyacéggel együttműködve. Ez nem jelent óriási forgalmat az Egis életében, hiszen az originális – innovatív – termékek értékesítésen belüli részaránya csekély, a legutóbbi lezárt pénzügyi évben csupán 3% volt.

Az Egis üzleti tevékenysége, vagyis a fejlesztés és a kereskedelem mindenekelőtt a szív és érrendszerre, a központi idegrendszerre, a légző rendszerre ható szerekre koncentrál egyelőre. Ugyanakkor folyamatos profilbővítésen dolgoznak a szakemberek, így bővül a gyógyszerpaletta az onkológiai készítményekkel stb. a Celltrion-megállapodással hamarosan új elemekkel gazdagodik majd a termékskála.

A vállalat stratégiai célja, hogy gyógyszerfejlesztő központjai segítségével több gyógyszert, rövidebb idő alatt tudjon forgalomba hozni. Ezzel összhangban készült a most átadott beruházás.

MTI fotó: Illyés Tibor

„Az együttesen 7 milliárd forint összköltségű – 226 millió forintnyi kormányzati támogatásban részesített fejlesztés nyomán 9 ezer négyzetméter alapterületű kutatás-fejlesztési létesítménnyel gazdagodott az iparág" – hangsúlyozta a miniszterelnök és kiemelte, hogy „míg Európa szerte gyárakat zárnak be, addig a francia anyavállalattal rendelkező magyar cég inkább bővít.

Sőt, a beruházások együttesen több mint félszáz magasan képzett szakembernek teremtenek új munkahelyet – emelte ki Orbán Viktor –, és 135 szakembernek biztosítanak világszínvonalú munkakörülményeket. Az új kutatás-fejlesztési kapacitások létrehozását nagymértékben elősegítette, hogy a kormány, ezzel is lehetővé tette a magyarországi kutatás-fejlesztési ráfordítások leírhatóságát a gyógyszeripari különadók terhére. Az ilyen fejlesztések egyfajta garanciául szolgálnak ahhoz, hogy a magasan képzett, kiváló szakemberek nem vándorolnak el az országból."

A beruházásokkal egyébként részint az új, a korábbinál kétszer nagyobb, 3500 négyzetméter alapterületű Gyógyszer technológiai Fejlesztő és Kísérleti Üzemet adták át, amiben az Egis négyszeresére növelheti a gyógyszerfejlesztési tisztatereket és duplájára a kísérleti gyártási kapacitást. Az 5500 négyzetméteres Analitikai Fejlesztési Laborépület – összhangban az újonnan átadott részleggel – megnövelt kapacitásával fejlesztési analitikai támogatást nyújt, szintén gyorsítva ezzel a készítményfejlesztést. Emellett a vállalatnak stratégiai fontosságú, a biohasonló gyógyszerek forgalmazásához szükséges vizsgálatokat végző analitikai laboratórium is ebben az épületben került kialakításra. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával elnyert 97 millió forint támogatással valósult meg.

Orbán Viktor beszéde az üzemavatón - leirat

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink