• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Újabb terápiákat fogadhatnak be júniustól

Gyógyszerpiac 2017.05.11 13:43 Forrás: Weborvos
Újabb terápiákat fogadhatnak be júniustól

Növekszik a gyógyszerkassza nagysága jövőre, bár így is messze elmaradunk a V4-ek átlagától.

A lakosság rossz egészségügyi állapota és fokozatos elöregedése miatt a gyógyszerek iránti igény évről évre nő Magyarországon. Éppen ezért nagyon jó hír a magyar betegeknek hogy a lakossági igényeket figyelembe véve a gyógyszerkassza jövőre is bővül.

Az Innovatív Gyógyszergyártok Egyesülete (AIPM) közleményében örömmel üdvözli a tényt, hogy a 2018-as költségvetési tervezetben az ideihez képest 18 milliárd forinttal növekszik a gyógyszerkassza nagysága, vagyis a patikai forgalomban kapható gyógyszerek ártámogatása, így a kassza kerete 337,4 milliárd forint lesz. Ebből 72,4 milliárd forintot a gyógyszergyártók fizetnek majd a tervek szerint, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően jelentős részt vállalva a gyógyszerellátás finanszírozásából.

Összehasonlításként, 2016-ban a gyártói befizetésekkel együtt megvalósult teljes költés összesen 328 milliárd forint volt, ehhez képest a növekedés közel 10 milliárd forint lesz, és növekszik a gyógyszerkassza állami támogatásból származó része is.

Mindemellett a hazai gyógyszer-finanszírozás összetettsége miatt ez a kassza nem azonos a teljes gyógyszerköltéssel! A tárgyalt költségvetési sor nem tartalmazza például a kórházi készítmények támogatását, és az úgynevezett tételes finanszírozású gyógyszerekre (tipikusan ilyenek például a modern onkológiai és biológiai terápiák) költött összeget sem, melynek növelése szintén szükséges ahhoz, hogy a legmodernebb terápiák eljussanak a betegekhez.

A V4 országok nettó (gyártói befizetésekkel korrigált) gyógyszerköltését vizsgálva, megállapítható, hogy még ezután az emelés után is Csehország nettó állami gyógyszerköltése körülbelül 50 százalékkal magasabb lesz, mint Magyarországé, és még így is messze vagyunk a V4 országok átlagától.
A gyógyszergyártók töretlen erőfeszítéseinek eredményeként, a biotechnológiai és a géntechnolgiai fejlesztések nyomán folyamatosan újabb és a korábbinál hatásosabb vagy kevesebb mellékhatással járó terápiákat fejlesztenek.

Jó hír, hogy júniustól várhatóan 6 új készítmény kaphat ártámogatást Magyarországon, de hozzá kell tenni, hogy jelenleg is közel 50 innovatív, a legújabb gyógyítási módszereket megvalósító készítmény vár befogadásra számos terápiás területen.

A most még hozzáférhetőségre várakozó innovatív terápiák segítenének például a fiatalabb (20-35 éves), aktív krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek, reményt adnának a cukorbetegeknek, hogy nem veszítik el a látásukat, illetve számos, a legfrissebb terápiás irányelvekben első választásként ajánlott immunonkológiai daganatellenes kezelés is van közöttük. Befogadásra vár még több más új terápia mellett egy új modern vérfaktor készítmény, amely lehetőséget ad a vérzékenységben szenvedő betegeknek a ritkább adagoláson keresztül a kényelmesebb életvitelre, valamint a súlyos asztmás betegek számára segítséget jelentő új biológiai terápia, amitől akár felére is csökkenhetnek a súlyos asztma rohamok és a szisztémás szteriod kezelés szükségessége is, így jelentősen javulhatna a betegek életminősége.

Végezetül arra is emlékeztetni kell, hogy a gyógyszergyártók adóterhei Magyarországon a legmagasabbak a régióban. Különböző adók formájában a gyógyszergyártók fizetik évente a gyógyszerkassza megközelítőleg 20 százalékát, és minden évben növekszik a gyógyszeripari hozzájárulás összege, ahogy a teljes forgalom és a támogatási kiadások is növekednek.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink