• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Varga Mihály a MAGYOSZ elnökségi ülésén

Gyógyszerpiac 2018.02.02 12:52 Forrás: Weborvos
Varga Mihály a MAGYOSZ elnökségi ülésén

A mostani egyeztetésen a hazai gyógyszeripar versenyképességének erősítését célzó lehetőségeket kutatták.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) megtartotta elnökségi ülését, melyen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett. A mostani egyeztetés célja a magyarországi gyógyszeripar versenyképességének erősítését célzó lehetőségek feltárása volt. A gyógyszeripar gazdaságunk egyik húzóágazata, versenyképességünk emelésének egyik kulcsszereplője – jelentette ki Varga Mihály az ülésen. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az iparág teljesítménye mind a termelékenységet, mind a hozzáadott értéket, mind pedig az exportot tekintve kiemelkedő - idézte a szövetség közleménye.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a Kormányzat keresi azokat a területeket, ahol lehetőség van a szellemi hozzáadott érték növelésére és a hazai gyógyszeripar egyértelműen ilyen terület. Az Irinyi Terv céljainak megvalósításában partnereket keresnek, a MAGYOSZ ilyen partner számukra.

A 35 tagvállalatot, köztük a 18 hazai gyógyszergyártót tömörítő MAGYOSZ közel három évtizede képviseli a hazai gyógyszeripar értékeit és hagyományait.

Az ülésen Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ Elnöke felhívta a figyelmet a gyógyszeripar, mint leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat jelentőségére. Egy 2017 decemberében bemutatott tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy a gyógyszeripar ágazati összehasonlításban az egy foglalkoztatottra eső teljesítményt elemezve az ágazati rangsor élén áll a bruttó hozzáadott érték, második helyen a kibocsátás tekintetében. Az ágazat külgazdasági szerepét bizonyítja, hogy a gyógyszeriparban egy foglalkoztatottra 26,6 millió forint külkereskedelmi többlet esik, ami közel háromszorosa a járműiparnak (9,9 millió Ft/fő) és a gépgyártásnak (9,2 millió Ft / fő).

A hazai gyógyszeripar jövőjét azonban most egy uniós szabály írhatja át. 2019-től bevezetik a gyógyszerek egyedi azonosítását, melyhez kiépítendő pán-európai rendszer valamennyi költsége a gyártókat és forgalmazókat terheli. A MAGYOSZ gyártó tagvállalataitól kb. 20 milliárd forint ráfordítást igényel e beruházás, ebből a hazai KKV vállalatokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul.

A szigorúbb szabályozással járó újabb terhek ellenére a MAGYOSZ és a Magyar Kormány legfőbb célja a betegek biztonságos és folyamatos, a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő gyógyszerekkel történő ellátásának biztosítása.

A tárgyaló felek olyan stabil, átlátható, kiszámítható üzleti- és jogszabályi környezet megteremtéséről egyeztettek, amely ösztönzi a magyarországi, K+F vezérelt, erősen exportorientált gyógyszeripari kapacitások, a foglalkoztatási szint, valamint az ágazat hazai és nemzetközi versenyképességének erősítését, fokozását.

Magyarország Kormánya elismeri a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége tagvállalatainak nemzetgazdasági jelentőségét, az évszázados múltra visszatekintő hazai gyógyszeripart, mint gazdasági húzóágazatot, mely stratégiai fontosságú az ország, a magyar gazdaság és a magyar emberek számára.

Varga Mihály miniszter megemlítette, a MAGYOSZ tagvállalatok által birtokolt Magyar Gyógyszer védjegy a minőség garanciáját jelenti a betegek számára.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink