• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

110 milliós keret a látássérültekkel foglalkozó civil szervezeteknek

Hírek 2018.06.15 Forrás: MTI
110 milliós keret a látássérültekkel foglalkozó civil szervezeteknek

Évi 500 új beteget regisztrálnak, akik cukorbetegség, vagy az időskori agyi érelmeszesedés következtében veszítik el látásukat.

Idén összesen 110 millió forintos pályázati forrás áll rendelkezésre a látássérült felnőttek rehabilitációját, önálló életvezetését elősegítő civil szervezetek működésének elősegítésére - jelentette be az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára pénteken Budaörsön tartott sajtótájékoztatóján.

Fülöp Attila elmondta, hogy hozzávetőleg 90 ezer látássérült embert tartanak számon az országban . Nagyobb részük a felnőtt korosztályhoz sorolható és évente átlagosan 500 új beteg jelentkezik, akik jellemzően a cukorbetegség, vagy az időskori agyi érelmeszesedés következtében veszítik el látásuk nagyobb hányadát. Az  ilyen új élethelyzetbe kerültek napi életvezetésének megkönnyítésére szerte az országban jelenleg nyolc, e témára szakosodott nonprofit civil szervezet működik, egyik közülük Budaörsön. A pályázat nyitott, valamennyi érintett szervezet részére kínál anyagi támogatást, amennyiben megfelel a feltételeknek. A pályázat október 16-ig érhető el és egy évre biztosít anyagi támogatást  - tette hozzá az államtitkár. 

A Budaörsön működő Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete olyan rehabilitációs központot rendezett be ahol az önellátás, a közlekedés, a mindennapi tevékenység gondjaival a látásvesztés miatt küszködő felnőttek kaphatnak segítséget. Erről a tevékenységről tartott ismertetőt Nyikes Fatime,az egyesület elnöke, aki maga is látássérült. Elmondta:  jelenleg 60 csökkent látó, vagy vak ember életének megkönnyítését segítik elő és amennyiben a pályázaton nyernek, a jelenlegi szűkös helyiségből nagyobba költöznek. Itt szakképzett gyógypedagógusok közreműködésével korszerű műszerek felhasználásával többek között látás javító tréninget tartanak, megtanítják a hozzájuk fordulókat háztartásuk ellátására,  az utcai közlekedésben az eligazodásra. A rehabilitáció célja sok esetben a látását veszített ember visszavezetése a munka világába, ennek keretében például informatikai oktatást is tartanak, hogy a számítógépet, mobil telefont vakon is magabiztosan tudják használni a rászorulók.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink