• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

28 ország ápolói tartják kongresszusukat Budapesten

Hírek Frissítve 2019.04.24 Forrás: Weborvos - MTI
28 ország ápolói tartják kongresszusukat Budapesten

A rendezvény fő témája: az egészséges munkaerő és a nemzeti jólét kapcsolata.

A Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) közös szervezésében április 24-26-án, Budapesten tartják a foglalkozás-egészségügyi ápolók VII. nemzetközi kongresszusát. A rendezvény fő témája: WORKFORCE HEALTH - NATIONAL WEALTH, vagyis az egészséges munkaerő és a nemzeti jólét kapcsolata - áll a MESZK szerdai közleményében.

A háromévente megrendezett kongresszus az egyik legmeghatározóbb nemzetközi rendezvény, melyet a foglalkozás-egészségügyi ápolók számára szerveznek meg. Az eseményre nemcsak Európából, hanem a világ valamennyi kontinenséről érkeznek egészségügyi szakemberek. Az idei kongresszusra összesen 28 országból regisztráltak a résztvevők, hogy megosszák tapasztalataikat, eredményeiket az egészséges munkahelyi környezet kialakítása és a munkavállalók egészségének megőrzése terén.

A rendezési jog elnyerése egyedülálló magyar sikerként könyvelhető el, hiszen a Szövetség most először szervez kongresszust Közép-Európában. A Budapesten történt megrendezés pedig kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar szakemberek bemutathassák a hazai gyakorlatot, saját kutatási eredményeiket külföldi kollégáiknak, illetve első kézből kaphassanak információt a foglalkozás-egészségügyi ápolók nemzetközi képzési rendszeréről és az általuk önállóan végezhető tevékenységekről. A tudástranszfer mindemellett akár a hazánkban nemrég indult kiterjesztett hatáskörű ápolók képzésének, alkalmazásának kiszélesítési lehetőségére is felhívhatja a figyelmet.

A kongresszus első napján, szerdán a résztvevőket a fővédnök, dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár köszöntötte és összefoglalta a foglalkozás-egészségügy hazai helyzetét, továbbá felhívta a figyelmet a munkahelyi megelőzés jelentőségére. "Örömteli, hogy a magyar alaptörvény kimondja: minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez, mindhárom tényező fontos - mondta és hozzátette: nemzeti erőforrásként tekintenek az egészségre".

Az államtitkár angol nyelvű beszédében azt mondta, becslések szerint a foglalkozás-egészségügyi rendszerre fordított kiadás 14 milliárd forint, ezen túlmenően 60 milliárd forintra tehető a munkavállalók forintban mérhető nyeresége azáltal, hogy az egészséges munkakörnyezet révén elkerülik többek között a munkahelyi baleseteket és betegségeket.

Kitért rá, hogy a foglalkozás-egészségügy jelentős részben a megelőzésről szól. Az ezen a területen tevékenykedő orvosok 66 százaléka teljes, míg 34 százaléka részmunkaidőben dolgozik. A törvényi szabályozás értelmében a doktoroknak szakosodniuk kell a foglalkozás-egészségügyre - jelezte az államtitkár. A szükséges végzettséget mintegy 2100-an szerezték meg, 400 érintettnek ugyanakkor még folyamatban van a képzése. Mellettük csaknem 3000 ápoló dolgozik.

Mivel az emberek életük jelentős részét a munkahelyükön töltik, kulcsfontosságú, hogy egészséges körülmények között dolgozzanak - emelte ki az államtitkár. Jelezte: nagy lehetőségként tekint a foglalkozás-egészségügyre. Az államtitkár három jövőbeli célt jelölt meg: a minőségi mutatók egységesítését, a szakmai felügyelet fejlesztését, valamint egy foglalkozás-egészségügyi információs rendszer kiépítését.

A nemzetközi kongresszus felett védnökséget vállalt dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, valamint Budapest főpolgármestere Tarlós István is. A nyitó napon előadást tartott még többek között dr. Jukka Takala, a Foglalkozás-egészségügyi Nemzetközi Bizottság elnöke, dr. Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, prof. Anne Harriss, a London South Bank University professzora, aki kiemelte a foglalkozás-egészségügy nemzetgazdasági jelentőségét.

Nem maradhatott el az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség 2018-2019. évi kampányának: „Egészséges munkahelyek – A veszélyes anyagok helyes kezelése” bemutatása sem, hiszen a szövetségnek 2007 óta folyamatosan, hivatalos partnere az ügynökségnek, résztvevője aktuális programjainak. A rendezvény sikeres megszervezéséhez a két szervezet munkáján kívül több támogató is hozzájárult.

Az 1993-ban létrejött Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetség alapvető célkitűzése a foglalkozás-egészségügyi szakterületen dolgozó szakápolók összefogása, a foglalkozás-egészségügyi szakápolás nemzetközi szinten történő képviselete, az európai munkavállalók egészségének védelme és munkahelyi biztonságának megteremtése a szakápolás révén.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hosszas előkészítő munka után, 2009. évben lett tagja az európai szövetségnek. A Köztestület már nagyon hamar aktívan bekapcsolódott a Szövetség munkájába. Meghívására hazánk már 2010-ben otthont adott az Európai Szövetség 31. találkozójának, melyhez kapcsolódóan hagyományteremtő céllal szakmai továbbképzőnapot is rendezett. Ez a továbbképzési fórum immár 10. alkalommal kerül megszervezésre, idén a nemzetközi kongresszus keretein belül. A MESZK megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet az egészségügyi szakdolgozók képviseletére mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten, ennek a folyamatnak az eredményeként tudható be, hogy az Európai Szövetség elnöki tisztségét 2016. óta hazai szakember tölti be - zárul a MESZK közleménye.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink