Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

A foci VB is okozhat alapanyaghiányt

Hírek 2018.05.11 Forrás: MTI Szerző:
A foci VB is okozhat alapanyaghiányt

Piaci elemzők szerint évi 7 százalékos növekedés várható a nukleáris medicina felhasználásában.

 A tavalyi négymilliárd forintos árbevétel után évi 7-10 százalékos forgalomnövekedést vár a 25 éves fennállását ünneplő Izotóp Intézet Kft. Lakatos Mihály, az ország legnagyobb, radioaktív készítményeket gyártó vállalkozásának ügyvezető igazgatója pénteken sajtótájékoztatón elmondta, fejlődő ágazatról beszélhetünk, azonban nem céljuk, hogy "radikális ugrással" fejlesszék vállalatukat, hiszen a cég struktúrája mára kialakult.

    Az egészségügyet, a tudományos kutatást és az ipart is kiszolgáló cég a fejlődés ellenére folyamatos kihívásokkal néz szembe - tette hozzá az ügyvezető. Ilyennek nevezte az alapanyaghiányt, mivel világszerte egyre kevesebb a megfelelő minőségbiztosítással rendelkező izotóptermelő reaktor.

    Az alapanyag-beszerzési nehézségek között említette a közelgő oroszországi futball-világbajnokságot, amelynek ideje alatt például betiltják Oroszországon belül az ipari sugárforrások és radioaktív anyagok szállítását, ami az Izotóp Intézet Kft.-t is érinti.

    Lakatos Mihály az izotópok egészségügyi felhasználása kapcsán úgy fogalmazott, továbbra is lesz jövője a nukleáris medicinának, vagyis a radioaktív izotópokkal végzett orvosi-diagnosztikai, terápiás és kutató tevékenységnek. Hozzátette, Magyarországon a nukleáris medicina géppark rendkívül elöregedett, de ott ahol le tudták váltani a gammakamerákat PET vagy SPECT-készülékekre, a szervezetbe juttatott úgynevezett radiogyógyszer által kibocsátott sugárzás a lehető legpontosabb képet adja az emberi szervezet vagy egy adott szerv működéséről.

    Piacelemzők szerint évi 7 százalékos növekedés várható a nukleáris medicina felhasználásában, és a jelenlegi 70 százalékos diagnosztikai és 30 százalékos terápiás célú felhasználási arány tíz éven belül megfordul - mutatott rá Lakatos Mihály.

    Az ügyvezető igazgató kiemelte azt is, saját forrásból új gyártóterületet építettek, amely idén áprilisban kezdte meg működését. A nyolc úgynevezett forrófülkéből álló gyártósort - a gyógyszergyártásnak megfelelően - minősített tisztatérbe helyezték és megfelelő légtechnikával szerelték fel. A beruházás 430 millió forintba került. 

Legolvasottabb cikkeink