• Pollen
  • A megelőző kezelések csökkentik az allergiás tüneteket

   A megelőző kezelések csökkentik az allergiás tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

A foci VB is okozhat alapanyaghiányt

Hírek 2018.05.11 Forrás: MTI Szerző:
A foci VB is okozhat alapanyaghiányt

Piaci elemzők szerint évi 7 százalékos növekedés várható a nukleáris medicina felhasználásában.

 A tavalyi négymilliárd forintos árbevétel után évi 7-10 százalékos forgalomnövekedést vár a 25 éves fennállását ünneplő Izotóp Intézet Kft. Lakatos Mihály, az ország legnagyobb, radioaktív készítményeket gyártó vállalkozásának ügyvezető igazgatója pénteken sajtótájékoztatón elmondta, fejlődő ágazatról beszélhetünk, azonban nem céljuk, hogy "radikális ugrással" fejlesszék vállalatukat, hiszen a cég struktúrája mára kialakult.

    Az egészségügyet, a tudományos kutatást és az ipart is kiszolgáló cég a fejlődés ellenére folyamatos kihívásokkal néz szembe - tette hozzá az ügyvezető. Ilyennek nevezte az alapanyaghiányt, mivel világszerte egyre kevesebb a megfelelő minőségbiztosítással rendelkező izotóptermelő reaktor.

    Az alapanyag-beszerzési nehézségek között említette a közelgő oroszországi futball-világbajnokságot, amelynek ideje alatt például betiltják Oroszországon belül az ipari sugárforrások és radioaktív anyagok szállítását, ami az Izotóp Intézet Kft.-t is érinti.

    Lakatos Mihály az izotópok egészségügyi felhasználása kapcsán úgy fogalmazott, továbbra is lesz jövője a nukleáris medicinának, vagyis a radioaktív izotópokkal végzett orvosi-diagnosztikai, terápiás és kutató tevékenységnek. Hozzátette, Magyarországon a nukleáris medicina géppark rendkívül elöregedett, de ott ahol le tudták váltani a gammakamerákat PET vagy SPECT-készülékekre, a szervezetbe juttatott úgynevezett radiogyógyszer által kibocsátott sugárzás a lehető legpontosabb képet adja az emberi szervezet vagy egy adott szerv működéséről.

    Piacelemzők szerint évi 7 százalékos növekedés várható a nukleáris medicina felhasználásában, és a jelenlegi 70 százalékos diagnosztikai és 30 százalékos terápiás célú felhasználási arány tíz éven belül megfordul - mutatott rá Lakatos Mihály.

    Az ügyvezető igazgató kiemelte azt is, saját forrásból új gyártóterületet építettek, amely idén áprilisban kezdte meg működését. A nyolc úgynevezett forrófülkéből álló gyártósort - a gyógyszergyártásnak megfelelően - minősített tisztatérbe helyezték és megfelelő légtechnikával szerelték fel. A beruházás 430 millió forintba került. 

Legolvasottabb cikkeink