• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A molekulától a lélekig - a fejlődésről

Hírek Forrás: Weborvos
A molekulától a lélekig - a fejlődésről

A nem túl távoli jövőben olyan egzakt diagnosztikus eszközökkel rendelkezik majd a pszichiátria, mint a társszakmák.

Január 24-27 között Debrecenben rendezi meg a Magyar Pszichiátriai Társaság a négyévente megtartott nemzeti kongresszusát, melynek fő témája a fejlődés. A korábbiakhoz hasonlóan ez a kongresszus is nemzetközi részvétellel zajlik, és nemcsak a szomszéd országokból, hanem a világ minden tájáról várnak jeles előadókat - számoltak be a konferenciáról közleményben a rendezők.

Napjainkban a mentális zavarok gyakorisága soha korábban nem látott módon emelkedik. A WHO adatai alapján 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2%-át világszerte a mentális zavarok okozták. A depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4%-kal nőtt, ma Magyarországon ez a tartós munkaképesség csökkenés harmadik leggyakoribb oka.

A mentális zavarok gazdasági időzített bombát is jelentenek: csak a depresszió az európai GDP 1%-át emészti fel, a költségek 88%-a mentális zavar miatti termelékenység-csökkenésből adódó gazdasági veszteség, és nem pedig egészségügyi költség. A mentális zavarok tehát óriási egészségügyi terhet jelentenek. Növelik a testi társbetegségek költségeit, ugyanakkor rontják ezek gyógyulási esélyeit, testi betegség és mentális zavar együttes fennállása esetén a halálozás megnő. A nagyszámú mentális zavarral küzdő beteg az egészségügy szinte minden színterén megfordul. Az ellátási kapacitás növelése mellett nagyon fontos volna a megelőzés, a preventív mentálhigiéné megerősítése.

A kihívásokra a pszichiátria folyamatosan keresi a válaszokat. A figyelem a gyermek- és serdülőkor felé fordul, hiszen a mentális zavarok legalább 70%-a ekkor kezdődik, még akkor is, ha a tünetek csak felnőttkorban jelennek meg. Ezért lett az idei kongresszus fő témája a fejlődés.

De a fejlődés más aspektusból is fontos: a modern orvosi képalkotó eljárások és pszichológiai vizsgáló módszerek fejlődésének eredményeként, a nem túl távoli jövőben, sok tekintetben olyan egzakt diagnosztikus eszközökkel rendelkeznek majd a pszichiáterek, mint a társ-orvostudományok.

Mindezek miatt nagyon fontos az is, hogy a pszichiátria éppen úgy hozzáférjen a modern diagnosztikus eszközökhöz (megfelelő képalkotókhoz és laborháttérhez), mint bármelyik más orvosi szakma, ráadásul az akut pszichiátriai ellátás során sok esetben nagyon szoros együttműködés szükséges a társszakmákkal. Ez a szoros együttműködés, és egymás munkájának jobb megismerése növeli pszichiátria elfogadottságát is, amely egyrészt azért fontos, hogy a pszichiátriai betegség stigmája csökkenjen, másrészt pedig a test és lélek nem választható ketté, és ezért a testi betegségekhez is gyakran társulnak pszichiátriai zavarok.

A korszerű akut pszichiátriai ellátás modern orvosi környezetben, szigorúan betartott minimum-feltételek mellett tud csak színvonalasan működni. Nagyon fontos, hogy az igazán súlyos akut betegek megfelelő kezelésére elég idő álljon rendelkezésre a pszichiátriai osztályokon. Az ilyenkor befektetett idő- és ágyráfordítás sokszorosan megtérül, mert csökkenti a későbbi kórházi felvételek számát.

A krónikus mentális zavarokban pedig lényeges a közösségi megközelítés, amely a beteget saját környezetében igyekszik kezelni, és egyenrangú figyelmet szentel a betegek pszichológiai támogatására, a tanulásra és készségfejlesztésre, illetve a betegek esélyegyenlőségére is. Magyarországon egyedülálló lehetőség van a közösségi ellátás fejlesztésére, hiszen a pszichiátriai gondozók rendszere (más országokkal ellentétben) már régóta fennáll.

A gondozók azonban finanszírozási nehézségekkel küzdenek, és emiatt a bennük rejlő páratlan gyógyítási lehetőségeknek csak egy töredékét tudják biztosítani – nagyon fontos feladat a jövőben a gondozók megfelelő finanszírozásának biztosítása. Ez talán segítséget jelent a szakemberek vészes elvándorlásának megakadályozásában is: a szakma ma súlyos orvos és szakdolgozó-hiánnyal küzd.

A nehézségek mellett a magyar pszichiátria sikereket is fel tud mutatni. Jelentősen csökkent Magyarországon az öngyilkosságok gyakorisága. A Magyar Pszichiátriai Társaság kiemelten fontosnak tartja, azt is, hogy a sikerek, a pszichiátriai jó gyakorlatok és a kutatási eredmények közérthető formában minél több emberhez eljussanak – reményeink szerint ezek így széles körű társadalmi összefogással hamarabb kerülhetnek be a gyakorlatba is.

Legolvasottabb cikkeink