• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A névtelen kisfiú és a bionikus kéz

Hírek Forrás: Weborvos

A GE fejlesztőmérnökét egy véletlen kórházi találkozás sarkallta embert próbáló küldetésre.

Lyman Connor, aki GE mérnökeként turbinákhoz és erőművekhez fejleszt szoftvereket, világ életében ezermester volt. Egy kerékpáros baleset következtében azonban most egy olcsó bionikus kéz kifejlesztésén dolgozik azok számára, akik nem engedhetik meg magunka a költséges elektronikus kézprotézist. Az ötlet egy véletlen korházi találkozás során született meg Connor fejében, amikor is megismerkedett egy olyan kisfiúval, akinek a családja nem tudja kifizetni az akár 75 000 dollárba kerülő kézprotézist számolt be a történetről a GE közleménye.

„Vannak olyan pillanatok az életben, amikor új irány lehetősége tárul fel előtted" – emlékszik vissza véletlen találkozásra a GE fejlesztőmérnöke.

Connor az internetet bújva ráakadt a Robohand nevű nyílt forráskódú projektre, ami 3D végtagok nyomtatásának kifejlesztésén dolgozik Dél-Afrikában. A csoport tevékenységének révén ismerkedett meg az ujjnyomtatás elsődleges tervrajzaival. Ezt követően a Michigani Elektronikus Végtagfejlesztő Intézet segítségével tanulmányozta a csuklódizájnt és a bionikus kézben futó áramköröket. Emellett konzultált a virginiai helyi kórház protéziskészítőjével és elbeszélgetett a betegekkel is.

A legmodernebb elektronikus végtagok a csonkban lévő izmok által generált elektronikus jelzéseket befogó szenzorokkal működve irányítják a művégtagot. Ám Connor meglepetésére több kéznélküli beteg lenne hajlandó a kézprotézist saját egészséges kezével irányítani. „Egyikük azt kérte, írjak neki egy okostelefon alkalmazást" – mondja. „Így is tettem."

Connor mintegy 10 000 dollárt áldozott a projektre saját zsebből, és nem szívesen fordított volna további 4 000 dollárt arra, hogy egy másik programozót bevonjon az applikáció kifejlesztésébe. Ehelyett autodidakta módon megtanulta a kódolás fortélyait. „Nem kell hozzá nagy zsenialitás, csupán leleményesség" – meséli.

Connor kutatásai egyben eljuttatták a független kézműves vállalkozói csoportokhoz, melynek számos ezermester, hobbi szintű, profi és amatőr barkácsember a tagja. Az egyik ilyen közösség az ún. TinyCircuits, egy nyílt forráskódú miniatűr alaplapokat gyártó cég Akronban, Ohio államban, akiknek Connor útmutatásait követve sikerült egy olyan alaplapot létrehozni, amellyel a műkéz Bluetoth kapcsolaton keresztül, az applikáció segítségével irányítható. A fémízületeket és egyéb kézrészeket a Roanoke gépgyártó építette meg.

A Connor által megalkotott kézfej a tervek szerint csomagban kapható majd, és megközelítőleg 4000 dollárba fog kerülni. Részei egyenként kicserélhetők lesznek, amennyiben meghibásodnának. „Egy olyan elérhető eszközt szerettem volna, ami bárhol legyártható. Világszerte sokaknak van igénye rá" – mondja Connor.
Connornak csupán már csak egy dolog miatt fő a feje: elfelejtette felírni annak a kisfiúnak a nevét és címét, aki az új bionkius kéz kifejlesztésére sarkallta. „Remélem, ezzel a történettel sikerül a nyomára bukkannom" – mondja. „A dolgozómban várja az új keze. Már majdnem kész." (A kép forrása: GEreports.com)

Az összefoglaló angol nyelvű videója:

Legolvasottabb cikkeink