• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A kalandnak vége, de a gyűjtés folytatódik

Hírek 2017.04.11 12:40 Forrás: Weborvos
A kalandnak vége, de a gyűjtés folytatódik

A ritka betegséggel élők pont olyan útkeresők, mint Eszter vagy István voltak sarki túrájuk során.

Szigetvári Eszter és Őry István tavaly decemberben tudták meg az örömhírt, hogy ők képviselhetik Magyarországot a Fjällräven Polar által szervezett amatőr kutyaszános expedíción az Északi-sarkon. A 330 kilométeres túra a múlt hétvégén ért véget, a két kalandor pedig azokra is gondolt az út során, akik kevésbé szerencsések: teljesítményükkel ritka beteg gyerekeknek és családjaiknak gyűjtöttek adományokat.

A kétfős magyar különítmény 24 társával töltött 5 napot teljesen önmagára utalva az Északi sarkkörnél. Indulásuk előtt persze gondos kiképzést kaptak a vadonban való túlélésről, a súlyos mínuszok elviseléséről. Az állandó fagy világában az ételkészítés, a tűzrakás vagy éppen a sátorépítés mikéntje is speciális ismereteket, alapos felkészültséget igényel. Utóbbi kihívás az expedíció első napján több mint három órát vett igénybe.

„Gyermekkori álmom vált valóra. Fantasztikus érzés, hihetetlen, hogy itt lehettem!" – meséli Szigetvári Eszter, akit egy Jack London könyvben olvasott leírás inspirált arra, hogy jelentkezzen a kalandra. A felszereléseken túl a szánhúzó kutyák megismerése jelentette az első nap legnagyobb kihívását. A szervezők a kutyákat augusztus óta erre az ötnapos túrára edzették, a két magyar azonban csak most találkozott először velük, ráadásul korábban egyik kalandor sem állt még kutyaszánon.

Eszter és István egy különleges zászlót is magukkal vittek a kalandra, ami támogató üzenteket tartalmazott, mégpedig azoktól az emberektől, akik csatlakoztak a jótékonysági felhívásukhoz. A két túrázó a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége számára szervezett gyűjtést, minden megtett kilométerüket jelképes örökbefogadásra kínálták, hogy így gyűjtsenek adományokat a ritka beteget segítő Mentőöv Információs vonalnak.

„A Mentőöv Információs központ önkéntese vagyok" – meséli Őry István –, „ez a telefonos segélyvonal ritka betegséggel élő gyerekeknek, felnőtteknek és családjaiknak segít. Az elmúlt években számtalan olyan esettel találkoztam, ahol különösen kis esetszámú betegségben szenvedő emberek bolyongtak az egészségügy és a szociális rendszer útvesztőiben és nem igazán számíthattak senkire, nem kaptak sehonnan információt, csak a Mentőöv Információs központra számíthattak. Így amikor megtudtam, hogy az Északi sarkkörre mehetek és a semmi közepén bolyonghatok majd, rögtön megszületett az ötlet: a túrámmal szeretném felhívni az emberek figyelmét a „ritkák" mostoha helyzetére.

A világon több mint 8000 különböző ritka betegséget tartanak számon, amelyek nagy része olyan, amik csak minden tízezredik vagy százezredik embertársunkat érintik. Az életveszélyes, többnyire genetikai eredetű megbetegedések elszenvedői nagy része kisgyerek. Orvosaik nem mindig tudják azonosítani a betegségüket, így a hozzátartozók diagnózis, kezelések és információ hiányában, szinte minden remény nélkül küzdenek a betegséggel. A Mentőöv Információs Központ és Segélyvonal indulása óta évente körülbelül 330 ritka beteg családnak nyújtott információt, reményt, segítséget a betegségek diagnosztizálása, a teljes élet felé.

Hiába van vége a kalandnak, a gyűjtés még folyik, az eredmény már a 350 ezer forintot is meghaladta.

A kampány adománygyűjtő honlapján bárki megteheti a felajánlását, és egyúttal a május 6-i élménybeszámoló előadásra is biztosíthatja a meghívóját. Minden támogatás hatalmas esélyt ad az amúgy is hátrányos helyzetű ritka beteg családoknak!

A ritka betegek szövetsége várja azoknak a sportolóknak, túrázóknak a jelentkezését is, akik különleges teljesítményükkel örömmel állnának az ügy mellé, követve Eszter és István jószolgálati példáját!

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink