• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A megelőzésről a Rákellenes Napon

Hírek 2017.04.10 10:56 Forrás: Weborvos
A megelőzésről a Rákellenes Napon

Európai megújult Rákellenes Kódexe: 12 pont a daganatos megbetegedés kockázatának csökkentésére.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre többet tudunk a rákos megbetegedésekről, kialakulásuk lehetséges okairól és a terápiás lehetőségekről. Azonban a beteg és környezete kapcsolatáról viszonylag ritkán esik szó, valamint arról is, hogy miként tudunk hozzájutni olyan információkhoz, amelyek tényleg a gyógyulást támogatják - hívták fel a figyelme annak kapcsán, hogy Magyarországon minden évben április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot dr. Dollinger Gyula orvos emlékére, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, s akire a hazai rákkutatás úttörőjeként tekinthetünk.

Hazánkban a különféle rákos megbetegedésekben szenvedők száma jelentős, a rák a 3. leggyakoribb haláloknak számít. Ezen belül a tüdőrák a halálozások egynegyedéért felelős.

Tévhitek is nehezítik a gyógyulást
Számos tévhit létezik, azonban amelyik a leginkább megnehezíti a rákos beteg és környezete kapcsolatát, az a feltételezés, hogy a rák fertőző betegség. Ebből a tévhitből adódóan a beteg megbélyegzetté válhat, elszigetelődhet a munkahelyén, de szűkebb környezetében is. Hasonló nehézségek adódhatnak a gyógyult beteg számára is, amikor visszailleszkedik a munkaerőpiacra.

Másik gyakran felmerülő téveszme, miszerint minden rák gyógyíthatatlan, holott a daganatos megbetegedések számos fajtája gyógyítható. A gyógyulásban, az életminőség fenntartásában, az életesély növelésében azonban nagy szerepet játszik a korai felismerés és a megfelelő, személyre szabott terápia kiválasztása.

Érdemes a hozzátartozóknak olyan szakemberrel beszélniük, aki segít eligazodni abban, hogy a daganatos beteggel miként lehet empatikus, de nem tolakodó módon kommunikálni. Figyelembe kell venni, hogy a helyzet a beteg és a környezete számára is megterhelő lehet lelkileg és anyagilag is. Két kulcsszó a türelem és a bizakodás.

Sokat segíthet az is, ha a betegek vagy a hozzátartozók felveszik a kapcsolatot olyan betegszervezetekkel, közösségekkel, amelyek közreműködésével megoszthatják egymással betegségük, gyógyulásuk történetét, nehézségeiket. S ezzel máris egy fontos lépést tettek abba az irányba, hogy olyan információból gazdálkodjanak, amely hiteles és ellenőrzött.

Nagyon fontos a hatékony terápia érdekében, hogy a beteg és orvosa között bizalmi viszony alakuljon ki. Az orvosok naprakész információval rendelkeznek a legújabb tudományos eredményekről és az új, innovatív terápiás módszerekről, így személyre szabott terápiát képesek alkalmazni. Bizalmi viszony fontos azért is, hogy a beteg merjen kérdezni, eloszlassák indokolatlan félelmeit az egyes kezeléstípusokkal (sebészeti megoldás, kemoterápia, sugárterápia, gyógyszeres kezelés stb.) kapcsolatban, hiszen a beteg gyógyulásba vetett hite segít a javulásban.

Európai megújult Rákellenes Kódexe
A Magyar Rákellenes Liga az idei évben egészséges életmóddal kapcsolatos, egyéni felelősséggel foglalkozó konferenciát szervezett a Nemzeti Rákellenes Napon, ahol a megújult Európai Rákellenes Kódexet is bemutatták. A javalstacsomag az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája. Az idén 30 éves kiadvány a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében megújult, de a célja változatlan: tájékoztatni az embereket azokról a lehetőségekről, amikkel ők maguk vagy családtagjaik tehetnek a daganatok kialakulása kockázatának csökkentése érdekében.

Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsokat 12 pontba szedték, melyek megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető daganatos betegség kialakulásának kockázata csökkenthető:

1. Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté!
2. Egészséges testsúly: tegyen arról, hogy egészséges testsúlya legyen, ne hízzon el!
3. Testmozgás: próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülő helyzetben!
4. Táplálkozás: egészséges ételeket fogyasszon, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket!
5. Alkohol: tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, hogyha egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt!
6. Napozás, UV-terhelés: óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, valamint használjon naptejet; mértékkel használjon szoláriumot!
7. Szennyező anyagok: kövesse a szükséges biztonsági előírásokat és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés, stb.), függetlenül attól, hol is tartózkodik!
8. Sugárzás: tudakozódjon róla, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak, ha igen, tegyen lépéseket ezen állapot csökkentésére!
9. Szoptatás: a kismamák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért, ha csak teheti, szoptassa kisbabáját!
10. Hormonterápia: a hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket!
11. Védőoltások és fertőzések: gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban: Hepatitis B, Humán papillomavírus (lányok).
12. Szűrés: az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrő programokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nőhet az adott kezelés sikeressége! Szűrések: vastagbélrák (férfiak és nők), emlőrák és méhnyakrák (nők). Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!

A Kódexszel, illetve annak történetével, a kutatásokkal kapcsolatos további fontos információk itt

A 12 ponttal kapcsolatban további részletes információ itt áll rendelkezésére

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink