• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

A MOK elnöke pontról pontra cáfolta a vádakat

Hírek 2017.11.30 15:27 Forrás: Weborvos Szerző: Bernáth Bea
A MOK elnöke pontról pontra cáfolta a vádakat

A fizetését törvény szabályozza, a tagdíjemelésből egy huncut garas haszna nem származik.

Kissé botrányosra sikeredett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetőjének csütörtöki tájékoztatója. Igaz, ez nem Éger István elnökön múlott, aki az utóbbi hetekben a médiában megjelent vádakra kívánt válaszolni, hanem Kunetz Zsombor kamarai tagon, aki megjelent a tájékoztatón, és átvéve az elnöktől a szót, megismételte a már ismert állításokat. Éger István először igyekezett felhívni a figyelmet, hogy ez most épp a válaszadás ideje, de mivel az orvos nem tágított, a kamara elnöke közölte, hogy akit érdekel a másik oldal is, kövesse. Így végül a tájékoztató "meghitt" körülmények között az elnöki irodában zajlott.

Éger István először is leszögezte, hogy csak a csendes többség érdekében szólal meg és ad választ a vádakra. Hiszen a kamara 48 ezer tagja közül csak néhányan vannak azok, akik valószínűleg inkább tájékozatlanság miatt árasztották el tényként beállított hazugságokkal a médiát és a különböző internetes fórumokat.

Az első állítás miszerint másfél milliárd forintból gazdálkodik évente a kamara, az elnök szerint "marhaság", ahogy az is, hogy nem átlátható a szervezet gazdálkodása. Az évi tagdíjbevétel 2017-ben 900 millió forint volt, ebből dolgozik, illetve dolgozna a kamara, ha nem lennének kintlévőségei - mondta Éger István. S hogy mire költik a pénzt, meg lehet nézni a honlapon, hiszen minden nyilvános - tette hozzá.

Az elnök szerint az állítás is "sértő és vissza kell utasítani", hogy a MOK döntéshozó szerve egy "törpe minoritás" érdekeit képviseli. Ezzel szemben a kamara működését szigorú törvény szabályozza, jelenlegi irányító szerveit, tisztségviselőit soha nem látott felhatalmazással 2015-ben választották meg a küldöttközgyűlésen. Az pedig, hogy miként állítottak küldötteket, a tagok felelőssége volt.

Éger István szerint az sem igaz, hogy a sajtóban megjelent tagdíjemelési javaslatot (havi 2300 forintról 4000-re) az utolsó pillanatban a most szombati küldöttközgyűlés előtt vetették be.

A kamara forráshiányával már tavasszal foglalkozott a területi szervezetek tanácsa, és októberben "nem a mi felvetésünkre" ellenszavazat nélkül meg is szavazták, hogy a javaslatot a következő közgyűlés elé viszik. A területi szervezetek feladata volt, hogy erről a javaslatról, a lehetséges napirendi pontról tájékoztassák a küldötteket. Aki tehát nem hallott még erről, az vessen magára. Az elnök azt is megjegyezte: mindebből kiderül, hogy a tagdíjemelést, sőt azt is, hogy egyáltalán napirendre kerül-e, a küldöttek döntik majd el.

Kérdésre válaszolva az elnök azt is hozzátette: az ő fizetését törvény szabályozza, tehát őt nem érinti az emelés "nekem egy huncut garas hasznom nem származik ebből". A tagdíjemelésből a kamara több mint száz szakértői munkavállalójának rendeznék a bérét, hiszen a kötelező bérminimum emelés rájuk is vonatkozik. Ezen felül honorárium járna az etikai bizottságokban az egyre kacifántosabb ügyeket tárgyalóknak is, hiszen az orvosokból álló testületeknek a bírósági tárgyalásokhoz egyre jobban hasonlító eljárásoknak kell amatőrként szinte ingyen megfelelniük. "Nem ég a ház, a tagdíjemelést fejlesztésre és tartalék képzésére is lehetne használni. Szeretnénk ugyanis, ha két év múlva, amikor ez az elnökség leköszön, ne üres kasszát adjuk át" - mondta Éger István.

Az etikai ügyek nyilvánosságra hozását firtató kérdésre Éger István úgy válaszolt: tárgyalt még az adatvédelmi biztossal is arról, hogy mely ügyek hozhatók nyilvánosságra és melyek nem. A hatóság véleménye is az, hogy nem minden adható ki. A betegellátással kapcsolatos etikai ügyek igen, de azok is csak bizonyos formák között. A hálapénzzel kapcsolatos kamarai álláspontról pedig az elnök azt mondta: Az a vád sem igaz, hogy a kamara nem ellenzi a hálapénzt. Sőt, "minden fórumon elmondjuk, hogy a megfelelő nagyságú bérkorrekciók után a hálapénz adása és kapása is legyen büntetendő".

Végül a MOK elnöke emlékeztetett arra, hogy bár sokan megkérdőjelezik a kamara érdekképviseleti munkáját az utóbbi két évben a többi egészségügyi szervezettel együtt nagy eredményeket, béremelést, alapdíjemelést értek el a kormánynál. Ahogy a ma bejelentett, a fogorvosi praxisoknak utalandó hárommilliós összeg is 1,5 éves munka eredménye.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink