• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

A világelitben az orvosi egyetemeink

Hírek 2017.03.08 11:01 Forrás: Weborvos
A világelitben az orvosi egyetemeink

Mindenki javított: bekerült a legjobb kétszáz közé a DE gyógyszerészeti képzése és a SE orvosképzése is.

A Semmelweis Egyetem a tavalyi eredményhez képest 54 helyet javítva a 262. helyen végzett, ezzel a legjobb eredményt érte el a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb szakterületi rangsorának élet- és orvostudományi képzési kategóriájában a hazai felsőoktatási intézmények közül - adta hírül az egyetem honlapja. A szűkebb szakterületek közül az orvostudományi képzés kategóriában a Semmelweis Egyetem szintén bekerült a legjobb 200 közé, a gyógyszerészeti képzésben pedig a top 150 egyetem közt végzett a QS 2017-es listáján.

Az élet- és orvostudományi képzési területen összesen három magyar egyetem szerepel, a Semmelweis Egyetem a 262. helyével javított korábbi pozícióján, legutóbb ugyanezen a listán a 316. helyen szerepelt. A Debreceni Egyetem a 401-450., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 451-500. helyen áll. Az orvostudományi képzés területén a hazai egyetemek közül a Semmelweis Egyetem végzett a legjobb, 151-200. helyen, a Debreceni Egyetem a 201-250., a Pécsi Tudományegyetem a 251-300., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 301-350. helyre került.

A gyógyszerészeti képzés kategóriában a Semmelweis Egyetem a 101-150. helyen, a Debreceni Egyetem 151-200., a Szegedi Tudományegyetem a 201-250. helyen végzett.

A nemzetközi rangsor készítői a listák összeállításánál négy szempontot vettek figyelembe, köztük az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, továbbá az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations).

A Debreceni egyetem is javított
Bekerült a legjobb kétszáz közé a Debreceni Egyetem gyógyszerészeti képzése, a hazai felsőoktatásban pedig itt a legerősebb a biológiai képzés - adta hírül a debreceni egyetem honlapja. Emellett orvos-, agrár-, valamint természettudományban is a világ legjobb egyetemei közé sorolja az intézményt a legfrissebb Quacquarelli Symonds rangsor - írták.

- A sokféle hazai és nemzetközi felsőoktatási rangsor között számunkra különösen fontos a QS által összegyűjtött és közzétett lista, hiszen egyrészt a tudományos eredményeink nemzetközi súlyát, hatását mutatják, másrészt a munkáltatói elégedettséget mérik az egyetem által kibocsátott hallgatókkal, így tehát a képzésünk színvonalát is minősítik – fogalmazott Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A most kiadott rangsorban az orvos- és egészségtudományi képzési területen az orvosképzés, a gyógyszerészeti képzés és a mezőgazdasági képzés kapott helyet a legjobbak között, míg a természettudományi képzési területen a kémiai és a matematikai képzések révén szerepel a 27 ezres hallgatói létszámú Debreceni Egyetem a legjobbak között.

A debreceni gyógyszerészeti képzés jelentősen javított a tematikus világranglistán elfoglalt tavalyi pozícióján, idén már a legjobb kétszázba (151-200.) rangsorolták a lista készítői. Stabilan őrzi megszerzett pozícióját a mezőgazdasági képzés (151-200. hely), az orvostudományi képzés (a 201-250. közötti sávban található) és a biológiai képzés (301-350. hely) is.

Ez utóbbi vonatkozásában a magyar egyetemek között az első helyen áll a DE, míg az itt folyó kémiai képzést a 451-500. helyre rangsorolták. Maga a természettudományi képzési terület is javítani tudott a korábbi pozícióján, ebben a kategóriában a világ legjobb 500 felsőoktatási intézménye között tartják nyilván a Debreceni Egyetemet - írták.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink