• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Állami kitüntetéseket adtak át augusztus 20. alkalmából

Hírek Frissítve 2018.08.18 Forrás: MTI
Állami kitüntetéseket adtak át augusztus 20. alkalmából

"Azokat ünnepeljük, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és akaratukkal hozzájárultak Szent István alkotásának kiteljesítéséhez, gyarapításához".

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe, "múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk". Szent István király érdeme megkérdőjelezhetetlen, de az ő műve csak a kezdet. Uralkodása óta ezer év telt el, és a magyarság megmutatta, hűséges a hagyatékához, ősi és keresztény hagyományaihoz, a szent koronához és hazájához - fejtette ki az emberi erőforrások minisztere. Úgy fogalmazott: "Szent István államvallássá egyesítette a lelkekben már előtte is bontakozó kereszténységet, a szeretet hitét, a krisztusi értékek alapján utat mutatott nemzetének". 

Kásler Miklós szerint Európában szétáradt Szent István szellemisége. Ennek köszönhetjük - mondta -, hogy "hazánk Európa bástyája lett, a magyar nemzet, a magyar kultúra és keresztény hitünk fennmaradt akkor is, amikor tatár dúlta, török rombolta, Habsburg sanyargatta, vagy a náci, vagy a szovjet tankok szállták meg, amikor ember- és istenellenes eszméket, különböző izmusokat akartak idegen földről idegen ideológiák és nagyhatalmak ránk kényszeríteni".  Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok hitet tettek hagyományaik mellett a legnehezebb időkben is, "miközben számos erős nemzet süllyedt el, veszíttette el országát, identitását, kultúráját, mert nem volt tartása, nem volt hite, elfelejtette hagyományait". Véleménye szerint több ország van ma is, amely magát erősnek tekinti, de már nincs hite, "szeretete álságos, társadalmából kihalófélben vannak a történelmi és keresztény értékek, háttérbe szorult a család szeretete, támogatása". Hozzátette: Szent István ettől megóvta nemzetét, "élünk, ismét emelkedünk", és azokat ünnepeljük, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és akaratukkal hozzájárultak Szent István alkotásának kiteljesítéséhez, gyarapításához.

 

 

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely arról beszélt, hogy közös életünk, amelynek Szent István élete és műve a kiindulópontja, sok-sok ember életéből és művéből áll össze, és azok egymást segítve építik "egyre magasabbra" mindazt, amit a nemzet közös hagyatékként megőriz. Mint mondta, az ország, a Kárpát-medence és a világon szétszóródott magyarság sokat köszönhet ezeknek a teljesítményeknek, amelyekből nemzedékről nemzedékre megújul az élete, újjászületnek közösségei, újrafogalmazódik kultúrája, megerősödik anyagi tehetsége. "Ezeknek egy része névtelen, egy része nevesített teljesítmény, amelyeket példaként és tanulságként, igazodási pontként és tanulságként méltán őrzött meg az emlékezet" - jegyezte meg.     

Gulyás Gergely azt mondta, a kitüntetésekkel nagyszerű teljesítményért, sok évtizedes elkötelezett munkáért, a nemzeti közösség kitartó szolgálatáért mondanak köszönetet. A díjazottak sokféle tudással, tapasztalattal, teljesítménnyel járultak hozzá a nemzet fennmaradásához, ugyanakkor ezek mögött "hasonló elkötelezettség, alázat, felelősségvállalás, munka és szeretet áll" - tette hozzá, hangsúlyozva, a kitüntetettek hozzájárultak ahhoz, hogy "Magyarország mindannyiunknak egyszerre lehessen otthona és hazája". A miniszter úgy fogalmazott: a nemzet életében összefonódik mindannyiunk sorsa. "Az, hogy milyen lesz a közösség, milyen lesz a jövőnk, azon múlik, itt és most mit teszünk meg egymásért, közös hazánkért."     

Az ünnepségen Kásler Miklós átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéseket, Gulyás Gergely pedig a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéseket. A két miniszter közösen adta át a Magyar Érdemrend középkeresztje és a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal állami kitüntetéseket.

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott:

Dr. BOTZ LAJOS, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézete és Klinikai Központi Gyógyszertára intézetigazgató egyetemi tanár és főgyógyszerész,

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Dr. GÁLFI PÉTER, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára,

Dr. PUKÁNSZKY BÉLA, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Gyógypedagógusképző Intézetének intézetvezető egyetemi tanára,

A kitüntetettek teljes listája itt olvasható.

 

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Szent István király a keresztény Európa részévé tette a magyar államot ezer évvel ezelőtt. Ahhoz azonban, hogy az ország még ezer évig fennmaradjon, nagyon sok ember hitére, elkötelezettségére, teljesítményére, munkájára és hazafiságára volt szükség - mondta.

Rétvári Bence közölte: ebben a munkában részesek a díjazottak is, akiknek tehetségét és szorgalmát ismerik most el.

Az államtitkár, a díjazottakat változást hozó embereknek nevezve, kijelentette: ők nemcsak sodródtak az áramlattal, hanem változást hoztak, megváltoztatták környezetük életét. 

A kitüntetettek "egy olyanfajta pluszt képviselnek", amely nélkül Magyarország nem gazdagodott volna - mondta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy a díjak odaítélésével minden magyar ember elismerését fejezik ki.

A díjazottak teljesítménye és egy kormányzatnak a hazaszerető, a magyar embereket támogató politikája tudja együtt azt a jólétbeli különbséget csökkenteni, amit ma még sokan éreznek például az osztrákok és a magyarok között - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy az elismerésnek van egy olyan üzente, minél többen vegyenek példát a díjazottakról, minél többen érezzék magukat ösztönözve: ha én magam is elköteleződök, "kicsit többet teszek oda magamból", akkor az mások számára példaértékű.

Az ünnepségen az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenység elismeréseként adta át a Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, valamint a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket.

Rétvári Bence az Emmi kultúráért felelős államtitkárával, Fekete Péterrel átadta a kulturális szakterület miniszteri elismeréseit is, a Móra Ferenc-, a Pauler Gyula- és a Szinnyei József-díjakat.

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Dr. ÁRVAI JUDIT, a poroszlói Dr. Árvai Családi Orvosi Bt. háziorvosa, Poroszló község volt alpolgármestere,

Dr. ERŐSS SÁNDOR, Iharosberény község háziorvosa,

FEJES ANDRÁS, kétszeres világbajnok, ötszörös Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes parasportoló, pszichológus,

GYŐRINÉ STEFANIK KRISZTINA, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézetének egyetemi docense,

OZORAINÉ TAMÁS ILDIKÓ, a Richter Gedeon Ibérica volt ügyvezető igazgatója,

Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

FEHÉRVÁRY TÜNDE, az ÉN IS VAGYOK! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesület elnöke,

Dr. KOPJÁR VILMOS GÁBOR, háziorvos, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. foglalkozás-egészségügyi vasútszakmai igazgatóhelyettese, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Alapellátási Intézete akkreditált oktatója.

KÜRTI JÁNOS, az Értelmi Fogyatékos és Halmozottan Fogyatékos Fiatalok Egyházi Otthonának Alapítványa titkára, alapító tagja,

A kitüntetettek teljes listája itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink