Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

A tévéműsorok többsége már akadálymentes

Hírek 2018.06.08 Forrás: MTI Szerző:
A tévéműsorok többsége már akadálymentes

A szolgáltatók 99,6 százalékban feliratot alkalmaztak, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorszámok aránya minimális, 0,4 százalék volt.

A tévéműsorok túlnyomó többségénél teljesült a médiatörvényben előírt akadálymentesítés - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2017 második félévben végzett vizsgálata. Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hatóság azt vizsgálta, hogy a hét országos közszolgálati és a két nagy kereskedelmi televízió műsorszámai mennyire voltak befogadhatók a hallássérült nézők számára. 

Az eredmény szerint a több mint ötezer vizsgált műsorórában a kínált műsorok hozzávetőleg 83 százaléka elérhető volt a hallássérültek számára, ez a közszolgálati televíziók esetében 86,2, míg a kereskedelmi televíziók esetében 71,3 százalék volt. A segédlettel kötelezően ellátandó műsoridő 99,9 százalékában valóban teljesült az akadálymentesítés, az M1, az M3 és az M4 esetében maradéktalanul - olvasható a közleményben.

A szolgáltatók elsősorban - 99,6 százalékban - feliratot alkalmaztak, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorszámok aránya minimális, 0,4 százalék volt. Minden magyar nyelvű zenei és sportprogram, illetve élő műsor hozzáférhetővé vált, de anomáliák - felirathiány, tartalmi vagy időbeli pontatlanság - továbbra is előfordultak minden vizsgált médiumnál.

A hatóság emlékeztetett, hogy a médiatörvény a közérdekű közlemények, a politikai reklámok, a hírműsorszámok - beleértve a közlekedési híreket, a sporthíreket és az időjárás-jelentést is -, a politikai tájékoztató műsorszámok, a fogyatékos személyekről és esélyegyenlőségről szóló műsorszámok, a filmek, a játékok és a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok esetében írja elő azok magyar nyelvű felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással történő elérhetővé tételét. 

Az ellenőrzött napokon észlelt jogszabálysértések miatt a hatóság tizennégy esetben indított eljárást, illetve szabott ki bírságot összesen 13 millió forint értékben - közölte az NMHH.

 

 

Legolvasottabb cikkeink