• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Autizmussal élőkért fesztiválozhat a VeszprémFesten

Hírek 2018.07.11 Forrás: Weborvos
Autizmussal élőkért fesztiválozhat a VeszprémFesten

A befolyt összegből az alapítvány által 6 otthonban működtetett művészetterápiás programot támogatják a jegyvásárlók.

Autizmussal élő fiatalokat támogathatnak a látogatók a szerdán kezdődő VeszprémFesten. A 15. évét ünneplő fesztivál és az Autistic Art Alapítvány összefogásának köszönhetően a fesztiválozók az online jegyvásárlás során legkevesebb ezer forinttal az Autistic Art Alapítványt és így az autizmussal élő fiatalokat támogathatták. Az alapítvány 10 civil fenntartású autista lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el. A befolyt összegből az alapítvány által 6 otthonban működtetett művészetterápiás programot támogatják a jegyvásárlók.

A művészeti program segítségével azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra.

Ezek a foglalkozások terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon mutatják be, a kiemelkedő alkotások pedig megjelennek az Autistic Art designmárka termékein, így például selyemsálakon, noteszeken, naptárakon, borokon, csokoládés dobozokon.

Mára minden 68. ember autizmussal él, és jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak.

Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, amely rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben jelenik meg. Ez érinti a kommunikáció és társas viselkedés területét, illetve a környezeti ingereket is eltérően észlelik. Az autista gyerekek mintegy 40 százaléka például egyáltalán nem beszél.

A lakóotthonok fontos szerepet töltenek be: egyfajta önállósodási lehetőséget kínálnak a fiataloknak. Olyan környezetet alakítottak itt ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően.

Az idén 15. évét ünneplő szabadtéri zenei rendezvénysorozatot, a VeszprémFestet július 11-14. között rendezik.  A fesztiválon többek között olyan előadók koncertjeit élvezhetik a látogatók mint Miklósa Erika, José Cura, Lajkó Félix, Rost Andrea, Ziggy Marley, Amy Macdonald vagy Joss Stone. (Illusztrációnk Réti Kristóf, autizmussal élő fiatal alkotása)

Legolvasottabb cikkeink