• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az életmentő internet

Hírek Forrás: MTI

Egy amerikai könyv arról, hogyan használhatják a betegek az internetet.

Az internet mentette meg az életét, ezt állítja egy egészségügyi kommunikációra szakosodott amerikai szakember, Andrew Schorr, aki erről Mary Adam Thomasszal közösen írt is egy könyvet. A beteg, aki érti a webet című kötetben a szerzők irányt kívánnak mutatni a súlyos betegeknek, hogyan használhatják gyógyulásuk érdekében az internetet, elkerülve a gyakori buktatókat.

A kétgyermekes (de egy harmadikat is tervező) családapa élete 45 éves korában, 1996-ban fordult fel fenekestül. Egy orvosi vizsgálat során derült fény arra, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Orvosai Seattle-ben krónikus limfoid leukémiát diagnosztizáltak nála, és azt mondták, hogy haladéktalanul el kell kezdenie a kemoterápiás kezelést. Ám még mielőtt megfogadta volna az orvosi tanácsot, körülnézett a weben, és rátalált egy olyan közösségre, amelyet az ő betegségével küzdők alapítottak. A sorstársak neki küldött üzeneteiben pedig mind gyakrabban fordult elő egy bizonyos houstoni specialista, Michael J. Keating neve.

Rövidesen már feleségével együtt egy Houstonba tartó repülőgépen ültek. Az orvos azt mondta neki, hogy bőven van még ideje: éljék nyugodtan tovább az életüket, és semmi akadálya annak, hogy tervezett harmadik gyermekük is megszülessen. Hangsúlyozta azt is, hogy egyelőre semmilyen kezelésre nincs szükség, mindaddig, amíg Schorr betegsége nem jut egy fejlettebb stádiumba. Az négy évvel később következett be, így a kezelés csak 2000-ben kezdődött el: a szokásos kemoterápiás eljárást hat hónapon keresztül egy kísérleti gyógyszerrel kombinálva alkalmazták. Ez tartotta életben akkor - és tartja mind a mai napig. "Ha megfogadtam volna a seattle-i orvosok eredeti tanácsát, sohasem juthattam volna hozzá a Keating által alkalmazott kezeléshez - nyilatkozta a The New York Times tudósítójának Schorr.

A könyvben a két szerző arra figyelmeztet, hogy az internet legnagyobb erőssége egyben a legnagyobb hibája is: bárki, bármikor hozzászólhat bármihez. Schorr szerint - bár az orvostudomány túl gyorsan változik - az internet révén meg lehet ismerni az "uralkodó széljárást": mik az újdonságok, kik az igazi szakértők, és hol lehet megtalálni őket.

Legolvasottabb cikkeink