• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

      Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • EBP
    • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

      Mitől lesz szuper a szuperkórház?

    • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

      Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

    • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

      EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EESZT
    • Nem elég rugalmas  az e-recept

      Nem elég rugalmas az e-recept

    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

    • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

      EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Bio babakekszet vontak ki a forgalomból

Hírek 2017.07.07 13:47 Forrás: MTI
Bio babakekszet vontak ki a forgalomból

Az akrilamidból az elfogadott maximális érték több mint tízszeresét mutatta ki benne a belga hatóság.

Azonnal kivonta a forgalomból a Belkorn Biskids Bio almás ízű babakekszeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután abban egy rákkeltő anyagból, az akrilamidból az elfogadott maximális érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről.

A Nébih pénteki közleménye kiemeli a termékvisszahívás kizárólag azokat a termékeket érinti, amelyek neve Belkorn Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól. A gyártója a CRV Corthouts NV, Belgium, a termék tételszáma 164802, kiszerelése 150 grammos, és a minőségmegőrzési ideje 2017. november 29.

A termékből Magyarországon kívül Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítottak.

A magas akrilamid szint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A Nébih vizsgálata szerint a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó már értesítette a felmerült kifogásról. A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek és ne fogyasszák el.

A tájékoztatás szerint mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 Celsius fok felett) végbemenő reakciók során - amelyek az élelmiszer "barnulását" és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik - akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink