• Pollen
  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

  • Durva szezonra számíthatnak az allergiások

   Durva szezonra számíthatnak az allergiások

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

OORI: centenáriumukat ünneplik

Hírek 2018.05.16 Forrás: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Szerző:
OORI: centenáriumukat ünneplik

Tüdőkórházból 100 év alatt az ország vezető rehabilitációs intézménye lett, ahol nemzetközi szintű ellátást nyújtanak.

100 éves az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), amelynek centenáriumi ünnepségét május 17-én, csütörtökön tartják. Az ünnepi évfordulóra, amelyen kápolnát avatnak, állandó kiállítást nyitnak meg és tudományos üléssel is emlékeznek, elfogadta a meghívást Balog Zoltán jelenlegi, prof. dr. Kásler Miklós leendő emberi erőforrás miniszter, valamint Erdő Péter bíboros is.

Az esemény aktualitását az adja, hogy a jelenlegi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet helyén és részben annak ma is meglévő épületeiben 100 éve 1918. május 1-jén nyílt meg a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona. Az első ötven évet a tuberkulózis elleni küzdelemmel töltötte az intézmény, ám 1966-ra a tuberkulózis elleni sikeres országos fellépés eredményeként a tbc-s betegek száma jelentős értékben lecsökkent, a régi profillal való működtetés értelmetlenné vált.

A rehabilitációs profil felé való törekvés új osztályok alakulását jelentette. A profilváltás tényét 1975-ben az Egészségügyi Minisztérium rendelettel nyugtázta és az év december 1-jén megalakult az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet. Az 1990-es évekre vált bizonyossá, hogy az egykori tüdőpavilonok még átalakítás után is alkalmatlanok a modern huszadik századi rehabilitációs ellátásra. Új, a kor követelményeinek megfelelő épületre van szükség.

Az építkezés 2000. november 1-jén kezdődött, hat egymással összekötött épületszárny jött létre, összesen bruttó 34 ezer négyzetméteren.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet komplex orvosi rehabilitációt végző centrum. Ortopédiai és sebészeti ellátást valamint öt területen  nyújt rehabilitációs fekvőbeteg ellátást összesen 388 ágyon.

Minden kórháznak, szanatóriumnak, de még a szakrendelőknek is rendszeresen vizsgálni kell szerepét és feladatát az ellátórendszerben. Bizonyos ellátások iránt csökken az igény, az orvostechnológia fejlődésével ugyanakkor a legtöbb területen, így a rehabilitációban is, új, gyorsabb, sikeresebb és hatékonyabb módszerek válnak ismertté.

A József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona egy évszázaddal később az ország vezető rehabilitációs intézménye lett, ahol a legfrissebb nemzetközi trendeknek megfelelő ellátást nyújtunk – mondta dr. Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója. Hozzátette: "intézetünk fejlődése pontosan olyan elvek mentén valósult meg a 2000-es évek elején, ahogyan az Egészséges Budapest Programban három centrumkórház, 24 társkórház és 16 szakrendelő fejlesztése éppen most zajlik. Az évtizedes fejlesztési programban a fővárosi egészségügyi ellátórendszer 2026-ra teljes mértékben megújul, és ehhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet által bejárt út adhat erőt és reménységet.”

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink