• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Covid-hírek a világból - így csinálják ők

Hírek 2021.01.18 Forrás: MTI
Covid-hírek a világból - így csinálják ők

Oroszországban megkezdődött a lakosság tömeges védőoltása... Az oltás iránti érdeklődés magas Szerbiában...

Ukrajnában jóval kevesebb új beteget regisztráltak
Ukrajnában hétfőre alig több mint háromezer új fertőzöttet jegyeztek fel, feleannyit, mint a megelőző napon, és kórházba is jóval kevesebben kerültek.

A hétfőn közölt hivatalos adatok alapján vasárnap 3034 új esettel 1 163 716-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 67 áldozattal 20 869-re emelkedett. Eddig 871 196-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint ötezren, az aktív betegek száma így több mint kétezerrel 271 651-re csökkent.

Az elmúlt napon az országban 1304 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, míg a megelőző napokban számuk kétezer fölött volt.

A legtöbb új beteget, 323-at, ezúttal a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében jegyezték fel, a második legtöbbet, 301-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban. Kijevben velük együtt Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 123 ezret, az elhunytaké öttel 2195-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt hét alatt, azaz január 11-17. között 44 620 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, 13 555 beteg került kórházba, miközben 15 882 ápoltat engedtek haza az egészségügyi intézményekből.

A tárcavezető ugyanakkor a járványhelyzetet továbbra is "feszültnek" nevezte Ukrajnában. Kevesellte az elvégzett szűréseket. Tájékoztatása szerint az elmúlt hét alatt 182 437 PCR-tesztet végeztek el az országban. Emlékeztetett arra, hogy a háziorvosoknak is vannak eszközeik gyorsszűrések elvégzésére, emellett 2373 helyen adhatnak le mintákat, ezenfelül a légzőszervi megbetegedések tüneteit mutató betegek, valamint a koronavírussal megfertőződöttekkel kapcsolatba kerültek tesztelése ingyenes. A miniszter arra kért mindenkit, hogy tájékozódjon a tárca honlapján, nézzen utána, hol végeznek szűréseket, és szükség esetén teszteltesse magát koronavírusra.

Horvátországban és Szlovéniában csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma
Az utóbbi 24 órában feleannyi új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában és Horvátországban, mint egy nappal korábban, ami az illetékesek szerint derűlátásra ad okot a járvány lefolyását illetően.

Szlovéniában hétfőre 293-mal 149 424-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A ljubljanai sajtó beszámolói szerint járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy optimizmusra ad okot az újonnan regisztrált fertőzöttek számának ilyen mértékű csökkenése, valamint az, hogy a kórházak sincsenek már túlterhelve.

Az utóbbi 24 órában 26 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3206-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1237-en vannak kórházban, 184-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 23 851. A szlovén kormány bejelentése szerint akkor enyhítenek a korlátozásokon, ha a kórházban ápoltak száma 1200 alá csökken.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 174 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma elérte a 225 128-at. Hétfőre 39 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4655-re emelkedett. Kórházban 1742 beteget ápolnak, közülük 139-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3276.

Mérsékelten újra javul a koronavírus-járványhelyzet Csehországban
Az öt sávra osztott százpontos hivatalos kockázati táblázat alapján Csehországban december 27-e óta ugyan a legszigorúbb, ötödik sávra érvényes óvintézkedések vannak érvényben, de a gyakorlatban hétfőn már ötödik napja az enyhébb negyedik sávnak felel meg reális járványhelyzet.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent kimutatás szerint a járvány terjedési mutatója jelenleg 0,71, míg december végén ez a szám meghaladta az 1,3-at. A kockázati táblázat további három legfontosabb paramétere közül javult a 100 ezer lakosra, illetve a 100 ezer, 65 éven felüli idős emberre eső fertőzöttek aránya is.

A legfrissebb kimutatások szerint vasárnap 6330 személyt kezeltek a kórházakban, közülük mintegy 1100 állapotát minősítették az orvosok súlyosnak. A kórházakra nehezedő nyomás ugyan néhány napja mérsékelten csökken, de a hatóságok a helyzetet továbbra is súlyosnak tartják. Hétfőig a koronavírus-járvány szövődményeiben a hivatalos adatok szerint 14 449 személy halt meg.

Andrej Babis kormányfő vasárnap este a közszolgálati televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy a kormány várhatóan keddtől újra engedélyezi néhány további üzlet kinyitását. Konkrétan a papírboltokat, az alsóneműt, valamint a gyermek lábbelit és ruházatot árusító boltokat említette.

Kormányzati adatok szerint vasárnap estig több mint 105 ezer személyt kapott koronavírus elleni védőoltást Csehországban. Az első hullámban a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit oltják be. Péntektől előjegyezhetik magukat oltásra a 80 évnél idősebbek is. Andrej Babis azt mondta, hogy vasárnap estig 154 200 ember regisztrált a rendszerben.

Újrakezdődött a tanítás Szerbiában
Újra megkezdődött a tanítás a szerbiai általános és középiskolákban, a diákok egy hétig a tantermekben tanulnak, egy hétig pedig virtuális oktatásban vesznek részt.

A koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb vasárnap közölte, addig várhatóan nem lehet a korlátozások enyhítésére számítani, amíg nem látszik, hogy milyen hatással lesz a tanítás újbóli megkezdése a járvány terjedésére. Az utóbbi három hétben folyamatosan csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, és az oltás iránti érdeklődés is magas, ám még nem látni a járvány végét - közölte Predrag Kon járványügyi szakember a közszolgálati televízió hétfői beszámolója szerint.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 1317-tel 372 533-ra, Koszovóban 716-tal 55 851-re, Észak-Macedóniában 190-nel 88 939-re, Montenegróban 357-tel 55 493-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 180-nal 117 969-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hússzal 3750-re, Koszovóban 11-gyel 1410-re, Észak-Macedóniában hattal 2702-re, Montenegróban kettővel 745-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 4411-re nőtt.

Oroszországban megkezdődött a lakosság tömeges védőoltása
Oroszországban hétfőn megkezdődött a tömeges lakossági védőoltási kampány a Covid-19 ellen.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője korábban közölte, hogy a lakosság 60 százalékát tervezik beoltani. A vakcinációt jelenleg a Gamaleja Intézet Szputnyik V és a Vektor kutatóközpont Epi-Vac-Corona elnevezésű oltószerével végzik. A védőoltás önkéntes és ingyenes.

A Rosszija 1 televízió híradója szerint Oroszországban eddig 1,6 millió adag vakcina került "polgári forgalomba", és a hónap végéig további kétmillió dózis áll majd rendelkezésre. Moszkvában eddig mintegy 140 ezer, Szentpéterváron mintegy 18 500 embert oltottak be.

Az első körben a veszélyeztetett társadalmi csoportokat és foglalkozási kategóriákat érintő "kiterjedt" védőoltási kampány december 5-én kezdődött meg Oroszországban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Moszkva kész együttműködni más országokkal az új típusú koronavírus elleni vakcináció ügyében.

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 857-tel 3 591 066-ra emelkedett. A napi növekmény 0,6 százalék, az új esetek 11 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 546 265, a halálos áldozatoké 471-gyel 66 037-re, a felépülteké pedig 18 333-mal 2 978 764-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 97 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 373 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírusos fertőzés gyanújával 617 328 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Négyezer fölé emelkedett az elhunytak száma Izraelben
Négyezer fölé emelkedett a koronavírus-járványban elhunytak száma Izraelben - jelentette a helyi média hétfőn. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 4005-en haltak meg Izraelben.

A kormány új intézkedéseket tervez a légi közlekedéssel érkező koronavírus-fertőzés ellen, miszerint ezentúl csak negatív koronavírus teszttel lehessen belépni Izraelbe. Orly Grinfeld, a koronavírus-ügyi kormánybiztos egészségügyi tanácsadója egyenesen a repülőtér rövid időre történő lezárást sürgeti a járvány csökkentése érdekében a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint.

A helyzet javítása érdekében hétfőtől a Brazíliából és az Egyesült Arab Emírségekből Izraelbe érkezőknek kötelezően szállodai karanténba kell vonulniuk, elsősorban az újabb, Brazíliából és Dél-Afrikából eredő vírusvariánsok kiküszöbölésére.

Vasárnap helyi mércével kevés, mindössze 63 516 tesztből 5 616 vírushordozót azonosítottak, ami 9,1 százalékos pozitív arányt jelent. Március óta 551 689-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 80 ezer 436 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. 1989 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1130-an súlyos állapotban vannak, 273 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Legolvasottabb cikkeink