• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Családbarát lett az orosházi kórház szülészeti osztálya

Hírek 2018.05.16 Forrás: orosházi kórház
Családbarát lett az orosházi kórház szülészeti osztálya

Az elismerés egyben ugródeszka lehet akár több tízmilliós pályázatok elnyeréséhez is.

Családbarát Kórházi Osztály 2018 - áll a felirat az Orosházi Kórház 3. emeleti folyosóján. Ez a díj jelzi, hogy a nők komfortos környezetben hozhatják világra gyermeküket és az ott dolgozók emberileg is sokat kapnak. Az elismerés egyben ugródeszka lehet akár több tízmilliós pályázatok elnyeréséhez is.

A Családbarát Kórházi Osztály pályázatot 2018-ban írták ki első alkalommal. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a magyarországi kórházakat tömörítő Magyar Kórházszövetség célkitűzése az volt, hogy a kórházi szférában már meglévő család- és emberbarát jó gyakorlatokat minél szélesebb körben megmutassa. Céljuk, hogy a családbarát szemlélet minél inkább elterjedjen, ezzel segítve a kórházi dolgozók jobb munka-magánélet egyensúlyát, nagyobb megbecsülését valamint a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálását.

Az Orosházi Kórházból a Szülészet Nőgyógyászati Osztály, a Csecsemő- és Gyermekosztály, valamint a Fül- Orr- Gégészeti Osztály pályázott az elismerő címre. Az országban összesen 16 kórházi osztály kapta meg az elismerést, köztük a orosházi Szülészet Nőgyógyászati Osztály. Az elismerést a Magyar Kórházszövetség konferenciáján adták át Egerben április végén. Az Orosházi Kórházat dr. Duray Gergő főigazgató, dr. Svarsnig Lajos osztályvezető főorvos és Hevesi Ágnes osztályvezető főnővér képviselte.

A Szülészet Nőgyógyászati Osztály vezetője hangsúlyozta, több mint egy éve dolgoznak azon, hogy otthonosabb környezetet teremtsenek a nőgyógyászati betegek és a szülő nők számára.

– Elkészült a vajúdószoba, ahol van bordásfal, labda, ülőgarnitúra, televízió és hamarosan használni fogjuk a sarokkádat is. Emellett gondolunk saját dolgozóinkra is. Olyan programokat, munkahelyi összejöveteleket szervezünk, amiken ki tudnak kapcsolódni. A beosztást is próbáljuk úgy alakítani, hogy mindenkinek jusson ideje családjára. A helyettesítéseket is rugalmasan kezeljük: ha például egy kolléga gyermekének óvodai vagy iskolai műsora van, megoldjuk, hogy ott tudjon lenni – fogalmaz Dr. Svarsnig Lajos. Az osztályvezető főorvos kiemelte, ez a cím egyrészt rangot ad, másrészt ugródeszka lehet pályázatok elnyeréséhez.

– A következő két évben a kormány 10 milliárd forintot kíván fordítani a szülészet nőgyógyászati kórházi osztályok fejlesztésére, hogy azokat családbaráttá, komfortosabbá tegyék. Ezen a pályázaton mi is indulni szeretnénk, aminek sikeréhez a családbarát osztály cím nagyban hozzájárulhat. Egy és két ágyas szobákat szeretnénk kialakítani külön vizesblokkokkal, hogy az édesapa vagy más hozzátartozó akár 24 órán át is bent lehessen az édesanya mellett – vázolta a terveket dr. Svarsnig Lajos.

A kórház főigazgatója hangsúlyozta, elsősorban az osztályon dolgozók érdeme, hogy megkapták ezt a minősítést. – Ez a díj komoly eredmény, ami egyfajta rangot is ad az osztálynak és a kórháznak egyaránt. Visszajelzés arról, hogy jó úton járunk – fogalmazott dr. Duray Gergő. Hozzátette, a kórház egészében törekszenek a családbarát munkahely kialakítására, amiről a kórházszövetség kongresszusán előadást is tartott.

– Rendszeresen tartunk családi napot, mely idén június 30-án lesz, működik a nyári gyermekmegőrző, a Munkahelyi Wellness Programban kirándulásokat, túrákat szervezünk a dolgozóknak, de a sport terén is erősítünk, hiszen a kórházi focicsapat mellett van már futócsapat és sárkányhajó csapat is. A családbarát osztály elismerés az első lépés ahhoz, hogy a későbbiekben az egész intézmény a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Magyar Kórházszövetség Családbarát Kórház-díjában részesülhessen. Ezt leghamarabb 2019-ben nyerheti el az Orosházi Kórház, de ehhez még másik két osztálynak is meg kell szereznie a családbarát minősítést. Ezen is fogunk dolgozni a következő hónapokban – jelentette ki Duray Gergő.

Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink