• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Csökken az átoltottság aránya Szlovéniában

Hírek 2018.04.24 Forrás: MTI
Csökken az átoltottság aránya Szlovéniában

A törvényjavaslat szerint azon gyerekeket, akiknek nincs megfelelő igazolásuk a védőoltásaikról, nem veszik fel óvodába.

 Az Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) közelmúltban végzett vizsgálata szerint a szlovén anyák kevesebb mint fele bízik a védőoltásokban, közel egyötödük erősen ellenzi azokat, míg 34 százalékuk bizonytalan azok megítélésével kapcsolatban - derült ki az Európai Védőoltási Hét (European Immunization Week, EIW) 2016-os programjából, amelyhez 1600 szlovén anya is csatlakozott.

Annak ellenére ilyen rossz az arány, hogy az anyák a legmegbízhatóbb forrásként 85 százalékban a háziorvosokat, valamint 74 százalékban a nővéreket jelölték meg. A szlovén orvosi kamara adatai szerint tagjaik 92 százaléka támogatja a gyermekkori védőoltásokat, és mindössze 7 százalékuk fél azok mellékhatásoktól.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy az anyák 56 százaléka teljesen megbízik az interneten, 10 százalékuk pedig a közösségi médiában és különböző fórumokon az oltásokkal kapcsolban megjelent információkban.

A legfrissebb adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy bár a átoltottság arány csökkent ugyan, egy ideje a csökkenés mégis alábhagyott, valószínűleg a fertőző betegségek újbóli megjelenése miatt.

A szlovén egészségügyi minisztérium nemrég létrehozott egy bizottságot, amely számos intézkedést javasolt a védőoltások iránti bizalom visszaállítására.

A kormány nemrég elfogadott egy törvényjavaslatot, amelyet valószínűleg még ezen a héten megvitat és elfogad a parlament.

Az intézkedésnek azonban számos ellenzője akad. Nemrég több száz, zömében fiatal házaspár tüntetett a parlament előtt a kötelező oltás ellen a szülők szabad döntése mellett kardoskodva.

A törvényjavaslat szerint azon szülők számára, akik nem oltatják be gyermeküket és erre nincs megfelelő egészségügyi igazolásuk, megakadályozható a gyerek óvodai felvétele. Korlátoznák továbbá a középiskolai beiratkozásokat is olyan szakirányokban, mint az egészségügy és a szociális ellátás.

Ezen intézményekbe való felvételhez csatolni kellene az oltási könyvet, amely tartalmazza mint az öt fertőző betegség - a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a szamárköhögés és a hepatitisz B - elleni kötelező védőoltást.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink