• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ebola - Washington megelőző intézkedéseket rendelt el

Hírek Forrás: MTI

Az Egyesült Államokba tartó utasokat a repülőgépekre való felszállás előtt, majd a leszállás után is megszűrik.

Az amerikai kormány több megelőző intézkedést léptetett életbe a légi- és tengeri kikötőkben annak megakadályozására, hogy az Ebola-járvány elérje az Egyesült Államok területét - közölte hétfőn Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Az Egyesült Államokba tartó utasokat a repülőgépekre való felszállás előtt, majd a leszállás után is megszűrik. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szakértői kiképzést tartottak a vám- és határőrség (CBP) embereinek a tünetek felismeréséről. A fertőzötteket egészségügyi szakember juttatja el a kikötőkben és repülőtereken kialakított elkülönítő helyiségekbe.

Az Egyesült Államokban több közszereplő - közöttük a politikailag is aktív Donald Trump ingatlanmágnás - sürgette, hogy állítsák le a légi járatokat az összes ebola sújtotta országból. Earnest közölte, hogy a kormánynak nincsenek erre vonatkozó tervei, ugyanakkor fokozott egészségügyi vizsgálatnak vetettek alá több, Nyugat-Afrikából érkezett utast, köztük a Washingtonban zajló afrikai-amerikai csúcstalálkozó néhány részvevőjét.

A mostani, gyorsan terjedő, eddig csaknem 900 halálesettel járó járvány Guinea, Libéria és Sierra Leone területén szedte a legtöbb áldozatát.

Kedden megkezdték a második, ebolával fertőzött amerikai segélymunkás, az 59 éves Nancy Writebol misszionárius Atlantába szállítását a járvány sújtotta Libériából. Kollégáját, a 33 éves Kent Brantly orvost már szombat óta a georgiai főváros Emory Egyetemi Kórházában kezelik.

Brantly és Writebol előtt feltehetően még sosem kezeltek ebolás beteget az Egyesült Államokban. A híradások szerint mindkettőjük állapota javult, miután egy eddig csak majmokon tesztelt, ZMapp elnevezésű gyógyszerrel kezdték el kezelni őket. A gyógyszert a Mapp Biopharmaceutical nevű biotechnológiai cég fejlesztette ki.
A San Diegói székhelyű, 2003-ban alapított cég együttműködik az amerikai országos egészségügyi intézettel (NIH) és a Védelmi Fenyegetés-csökkentési Ügynökség (DTRA) elnevezésű, a tömegpusztító fegyverekkel szembeni védekezést koordináló Pentagon-szervvel.

Közben egy New York-i kórházban megkezdték egy elkülönített, nemrégiben Nyugat-Afrikában járt férfi vizsgálatát, akinél a betegségre jellemző magas lázat, illetve gyomor- és bélrendszeri tüneteket észleltek. A CNN szerint a páciens leleteiből valószínűleg csak kedden fog kiderülni, hogy valóban Ebola-vírus fertőzte-e meg.
Az Ebolát csaknem 40 évvel ezelőtt észlelték először Afrikában. A veszélyes betegség emberi testnedvekkel történő érintkezés útján terjed. Mostanáig sem bizonyítottan hatásos oltóanyagot, sem gyógyszert nem sikerült kifejleszteni ellene.

Időközben a CNN is riportot közölt a két ebolás amerikairól.

Az egyik amerikai, Kent Brantly a Samaritan's Purse elnevezésű protestáns nemzetközi segélyszervezet orvosaként dolgozott a nyugat-afrikai országban."Haldoklom" - idézte a CNN Brantly szavait, amelyeket a körülötte állóknak mondott. Az orvos állapota csütörtökön gyorsan romlani kezdett, már alig tudott lélegezni. Ezért volt ő az első, akinek a ZMapp nevű készítményt infúzió útján beadták. Másnap reggel állítólag felkelt és le is tudott zuhanyozni. Ezután Kent Brantly további gyógykezelésre visszatért Amerikába, jelenleg az atlantai Emory Egyetemi Kórház különleges fertőző egységében ápolják.

Kollégája, Nancy Writebol is kapott két adagot a gyógyszerből, az ő állapota is javult. Várhatóan kedden szállítják haza speciális repülőgéppel.

A két beteget tájékoztatták, hogy egyelőre nincsenek adatok arról, emberekre hogyan hat a szer, ám ígéretes eredmények állnak rendelkezésre az állatkísérletekből: négy majomnak adták be a szert a lázas-vérzéses tünetek megjelenése utáni 24 órán belül és mind a négy túlélte az Ebola-fertőzést.

Bruce Johnson - a segélyszervezet elnöke, amelynek az 59 éves Writebol dolgozott - azonban kételkedik, hogy Writebol javulása a kísérleti gyógyszernek köszönhető. "Az Ebola trükkös vírus, egyik nap fent, a másik nap lent" - mondta, de háláját fejezte ki, hogy az orvosság rendelkezésre állt.

A 33 éves Brantley sem csupán a ZMappet kapta, neki egy Ebola-túlélő 14 éves fiú véréből is adtak. A fiút betegsége alatt az orvos maga ápolta. A véradás célja az volt, hogy Brantley megkapja a fiú szervezetében termelődött ellenanyagokat.

Nem a Mapp Biopharmaceutical Inc. gyógyszergyár volt az egyetlen cég, amelyik Ebola elleni szer fejlesztésén dolgozott. A kanadai Tekmira gyógyszere már olyan fázisban volt, hogy emberek részvételével is elkezdhették volna tesztelni, ám az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA) biztonsági okok miatt megállította a folyamatot.

Libéria annak a négy afrikai országnak az egyike, ahol a világ eddigi legnagyobb Ebola-járványa tombol. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) hétfői adatai alapján a négy országban, Guineában, Sierra Leonéban, Libériában és Nigériában 887 halálos áldozatot követelt eddig a kór, a fertőzöttek száma 1600-nál is több.

Legolvasottabb cikkeink