• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egy 22 éves arcával él a "háromarcú" francia férfi 

Hírek 2018.04.18
Egy 22 éves arcával él a

Az átültetés előtt a férfi hónapokig arc nélkül - vakon, némán és süketen - élt a párizsi Georges Pompidou kórház egyik szobájában.

Harmadik arcával él idén január óta egy francia férfi, aki a világon elsőként esett át egy második arcátültetésen is. A 43 éves Jérome Hamon 1-es típusú neurofibromatózistól szenved. A genetikai betegség miatt tumorok alakultak ki az arcán - írta a BBC News.

A 2010-ben végrehajtott első arcátültetése sikeres volt, ám egy 2015-ös megfázásra olyan antibiotikumot kapott, amely inkompatibilis volt az átültetett szövetek kilökődését gátló immunszupresszív gyógyszerekkel. A kilökődés első jelei 2016-ban jelentkeztek, majd tavaly novemberben az üszkösödő arcot végül el kellett távolítani.

A következő hónapokban Hamon arc nélkül - vakon, némán és süketen -, élt a párizsi Georges Pompidou kórház egyik szobájában, mígnem januárban találtak egy alkalmas donort, hogy végrehajtsák a második átültetést. Az újabb kilökődés megakadályozása érdekében a férfi, akit a francia sajtó "a háromarcú emberként" emleget, speciális vértisztító kezelésen esett át a műtét előtt.

Hamon új arca egyelőre maszkszerű, koponyája, bőre és vonásai még nem "hangolódtak össze", de a férfi nagyon derülátó felépülését és a jövőt illetően. "Ha a szervezetem nem tudta volna befogadni az új arcot, az rettenetes lett volna. Ez az identitásomról szól. De itt vagyunk, minden rendben, én, én vagyok!" - nyilatkozta a férfi az AFP francia hírügynökségnek a kórházból, ahol még mindig lábadozik. "Negyvenhárom éves vagyok, a donor pedig 22 volt, vagyis újra 22 lettem" - mondta a francia televízióban.

A többórás beavatkozás a kéz- és arcátültetésekre specializálódott Laurent Lantieri professzor vezetésével zajlott, aki Hamon első műtétjét is végezte nyolc évvel ezelőtt. "Ma már tudjuk, hogy a dupla transzplantáció kivitelezhető, többé nem képezi kutatások tárgyát" - nyilatkozta Lantieri a Le Parisien című napilapnak.

A világ első arcátültetését 2005-ben hajtották végre Észak-Franciaországban. Azóta mintegy negyven ilyen operációt végeztek világszerte.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink