Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Egy vérből vagyunk! Célba értek a futók

Hírek 2018.06.09 Forrás: MTI Szerző:
Egy vérből vagyunk! Célba értek a futók

Rát község Szent Mihály Gyermekotthonában felavatták az újonnan épült rehabilitációs központot.

Megérkeztek Kárpátaljára péntek délután az Egy vérből vagyunk! elnevezésű, a figyelmet a véradás fontosságára felhívó, Budapestről június 4-én indult jótékonysági futás résztvevői, akiket Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Marina Porosenko, az ukrán elnök neje fogadott az Ungvárhoz közeli Rát község Szent Mihály Gyermekotthonában, ahol felavatták az újonnan épült rehabilitációs központot.

Az 500 kilométeres távot megtett futókat vezető Gui Angéla, az esemény főszervezője a gyermekotthonba történt megérkezés után hangsúlyozta: "mi, az anyaországban élők felelősséget viselünk a határon túli magyarokért, segítenünk kell őket abban, hogy megmaradjanak a szülőföldjükön, és megőrizzék a nemzeti önazonosságukat és az anyanyelvüket". Emellett különös felelősséggel tartozunk azokért a gyermekekért, akik a határon túl gyermekotthonokban nevelkednek - emelte ki.

Elmondta, a futás során nemcsak véradást szerveztek, hanem adományokat is gyűjtöttek a ráti gyermekotthon lakóinak.

A rendezvényen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja kormányzójával közösen leleplezte a rehabilitációs központ épületén elhelyezett emléktáblát.

A központ megtekintése után tartott közös sajtótájékoztatón Herczegh Anita elmondta, nagy öröm számára, hogy az ukrán elnök feleségével együtt avathatta fel az egészségügyi központot. Jelenléte jelzi, mennyire fontos számára is a gyermekjólét és -rehabilitáció - tette hozzá. Kiemelte, az új rehabilitációs központ és a Szent Mihály katolikus gyermekotthon, ahol 35 gyermeket nevelnek családi környezetben, lehetne az összetartozás jelképe is, ami számára rendkívül fontos, mert családja egy része Ung megyéből származik, és Kárpátalján élnek rokonai. Ebben a térségben békében élnek egymás mellett ukránok, szlovákok, magyarok.

Herczegh Anita köszönetet mondott a 2006-ban létesült ráti gyermekotthon és az új rehabilitációs központ létrehozóinak, működtetőinek, Majnek Antal munkácsi római katolikus püspöknek, az otthont vezető Bíró házaspárnak, adományaikért a magyar, holland, német, szlovák civil szervezeteknek, vállalatoknak és a magánadományozóknak.

Elmondta, Magyarország folytatni kívánja Kárpátalján az eddigi humanitárius, kulturális és gazdaságfejlesztési programjait.

Végezetül Herczegh Anita bejelentette, 3,2 millió forintot folyósítanak a Köztársasági Elnöki Hivatal keretéből a ráti gyermekotthon rehabilitációs központjának eszközökkel történő felszerelésére.

Marina Porosenko elmondta, nagyon fontos esemény a korszerű gyermek-rehabilitációs központ megépülése, s megköszönte Herczegh Anitának, hogy hasonló humanitárius projektekkel törődik. Elismerését fejezte ki a gyermekotthon működtetőinek, hogy családi légkört és kiváló feltételeket biztosítanak az árva és hátrányos helyzetű gyermekek neveléséhez. Ugyancsak megköszönte a jótékonysági futás résztvevőinek a teljesítményüket és a gyűjtést a gyermekotthon lakói számára, valamint a budapesti gyermekkórházak orvosainak, hogy gyógyítják az otthon lakóit. Találónak nevezte a jótékonysági futás Egy vérből vagyunk! szlogenjét, emlékeztetve, hogy az ukrán és magyar népet sok évszázados kapcsolatok kötik össze. Köszönetet mondott a magyar népnek a "támogatásért és megértésért", hangsúlyozva, hogy "a határok ellenére egy európai család tagjai vagyunk".

Az ukrán elnök felesége egy speciális emelőszerkezetet adományozott a rehabilitációs központnak, amelynek segítségével a mozgáskorlátozott gyermekek lépcsőn tudnak közlekedni.

Potápi Árpád János az MTI érdeklődésére kifejtette, örvendetes, hogy a ráti gyermekotthonban nemzetiségi, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül családi körülmények között nevelkednek a gyermekek. A Miniszterelnökség az elmúlt néhány évben mintegy 70 millió forinttal támogatta a ráti gyermekotthon házainak és az új rehabilitációs központnak az építését és felszerelését. Az államtitkár nagyon fontosnak nevezte, hogy a rátihoz hasonló gyermekotthonok létesüljenek nemcsak Kárpátalján, hanem az egész Kárpát-medencében, s megjegyezte: "a ráti gyermekjóléti beruházás is bizonyítja, hogy az a támogatáspolitika, amit a magyar kormány az elmúlt években folytatott, jó úton haladt, ezért szeretnénk az a következő években is továbbvinni". (MTI Fotó: Nemes János)

Legolvasottabb cikkeink