• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Életet menthet az információ - Országos kampány indult

Hírek 2019.07.19 Forrás: Weborvos
Életet menthet az információ - Országos kampány indult

A betegbiztonsági kampány keretében júliustól szeptemberig, az ország 20 településén várják az érdeklődőket ingyenes szűrésekkel, rövidfilmekkel.

Megfelelő ismeretek hiányában akár saját, vagy szeretteink egészségét is veszélybe sodorhatjuk, ezért életbevágóan fontos, hogy a betegbiztonságról információt szerezzünk. Ezt segítvén húsz helyszínen indult országos egészségügyi ismeretterjesztő kampány a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Kutatópont közreműködésével. Dr. Lám Judittal, a szervezet operatív igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

Betegbiztonság – Te is tehetsz érte! címmel országos lakossági kampányban vállal aktív szerepet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ a Kutatópont részvételével júliustól szeptemberig. Az ország húsz településén várják az érdeklődőket ingyenes szűrésekkel, rövidfilmekkel. Mi a kampány célja? Mi a fő vezérelv, amelyre igyekeznek felfűzni a fórumsorozatot?

A kampány alapvető célja, hogy felhívjuk a figyelmet, mit tudnak tenni maguk a betegek és hozzátartozóik saját biztonságukért, a betegbiztonsági kockázatok csökkentéséért. Túlzott vagy indokolatlan antibiotikum fogyasztás, az internetről szerzett információk vagy gyógyszerek veszélyei, az orvos és a beteg együttműködésének hiánya – csak hogy néhány kiemelten fontos szegmensét említsem a betegbiztonságnak, amelyekkel a mindennapi életünk során gyakran találkozunk. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában ezek jelentőségével, pedig a megfelelő ismeretek hiányában akársaját vagy szeretteik egészségét is veszélybe sodorhatják, vagy ronthatnak már meglévő állapotukon.

Mely településeket veszik célba, miért éppen azokra esett a választás?

Eljutunk minden megyébe és lesz egy fővárosi helyszínünk is. Az volt a célunk, hogy a falvaktól kezdve a nagyvárosokon át személyesen is konzultáljunk a lakossággal a betegbiztonságról és megbeszéljük az oktatófilmekben látható, sajnos gyakran előforduló helyzetekből levonható tanulságokat. A fórum helyszíneit és az időpontokat megtekinthetik weboldalunkon.

Miért a túlzott antibiotikumfogyasztást és a betegbiztonságot tűzték zászlójukra? Milyen veszélyt hordoz az antibiotikumok túlzott használata? Előfordulhat, hogy ma még gyógyítható betegségek nem lesznek kezelhetők a túlzott antibiotikumhasználat következtében kialakuló antibiotikumrezisztencia miatt?

Három olyan témát választottunk ki, ami nagy tömegeket érint és maguk a betegek megfelelő információk birtokában, kis odafigyeléssel nagy lépést tudnak tenni az egészségük megőrzéséért vagy a gyógyulásukért. Ezek egyike a túlzott antibiotikum használat. Ahogyan azt az oktatófilmünkben is bemutatjuk, a felesleges antibiotikum használat vagy az orvosi javaslatokkal való együttműködés hiánya a későbbiekben a baktériumok túlélési esélyeinek kedvez, gyorsítva a baktériumok ellenállóvá válását a gyógyszerekben található hatóanyagokkal szemben. Így valóban előfordulhat, hogy egyes betegségeket sokkal nehezebben tudunk majd kezelni, amelyekre korábban hatásos terápia állt a rendelkezésünkre.

Amikor a gyógyulást türelmetlenül váró betegek antibiotikum felírását követelik, az orvosok igen kellemetlen helyzetbe kerülnek. Ha engednek a nyomásnak, a vége az lehet, hogy a túlhasználat miatt csökken a hatékony antibiotikum-arzenál. Mi az, ami határt szabhat, hogyan lehet ezt a tendenciát visszájára fordítani? Van remény?

Igen, de ehhez sok szereplő összefogására van szükség. Az egészségügyi dolgozók, döntéshozók, gyógyszeripar, a lakosság sőt a mezőgazdasági szektor is fontos, hogy közösen dolgozzanak ennek a valóban komoly problémának a megoldásán. A betegek tudatosságának fokozása is nagyon lényeges. Fontos, hogy a betegek és a hozzátartozók tisztában legyenek azzal, hogy csak akkor használjanak antibiotikumot, ha az orvosuk azt elrendelte számukra. Ha az orvos nem tartotta indokoltnak az antibiotikum használatot, akkor ne követeljék azt. Ha antibiotikumot kaptak, akkor azt az orvos által elrendelt ideig és adagban kell szedjék. Ha egy-egy antibiotikum kúra után marad még gyógyszerük, akkor azt ne adják oda másoknak „ez nekem is segített” indokkal. A megfelelő és tudatos antibiotikum használat mellett törekedni kell a fertőzések megelőzésére a higiénés szabályok betartásával: gyakori kézmosással, az ételek megfelelő és biztonságos elkészítésével, a fertőző betegekkel való közvetlen érintkezés kerülésével és a védőoltások szükség szerinti ismétlésével.

Orvos-beteg-együttműködés, internetről szerzett fals információk elkerülése – a betegbiztonság tág fogalom, elég sok szegmenssel bír. Önök mit értenek alatta, mi az az üzenet, amit mindenképpen szeretnének eljuttatni a hallgatósághoz?

Sajnos egyre többen használnak könnyen hozzáférhető, internetről megrendelhető gyógyszereket, étrendkiegészítőket. Szeretnénk segíteni a lakosságot abban, hogy ezen a területen is tudatossá váljanak, legyenek tisztában a kockázatokkal és a megbízható készítmények ismérveivel, az öngyógyszerelés veszélyeivel. A harmadik kiemelt témánk a krónikus megbetegedések során a terápia betartásának fontossága, erre hívjuk fel a figyelmet. Kisfilmünkben példaként láthatják Dömét, aki munkája közben, az építkezésen kap szívinfarktust. A mentőben derül ki, hogy a már régen ismert betegségére felírt gyógyszereket nem szedi,az életmódbeli tanácsokat sem veszi figyelembe. Ezt és más, saját eseteket is meg tudnak konzultálni szakértőinkkel mindazok, akik eljönnek a lakossági fórumjainkra.

Milyen ingyenes szűrésekre lesz lehetőségük a fórumok helyszínein?

Várjuk az érdeklődőket egészségügyi szűréseinken: koleszterin-, vércukor és vérnyomás-mérésre, látásvizsgálatra és testzsír-mérésre van lehetőség. Minden résztvevő ajándékcsomagot is kap tőlünk, amely egy betegbiztonsági tájékoztató kiadványon kívül gyógyszerelési kiskönyvet is tartalmaz. A betegek itt tudják vezetni mérési eredményeiket és feltüntethetik legfontosabb adataikat, ezzel is megkönnyítveés gyorsítva a jövőbeli orvosi vizsgálatokat. Az egészségügyi intézményekkel már közel két évtizede dolgozunk együtt a legkülönbözőbb betegbiztonsági fejlesztéseken. Ez a mostani kampány különösen izgalmas számunkra. Végre a betegoldalon is kamatoztathatjuk a nálunk felgyülemlett kutatói és oktatói tapasztalatot, tudást.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink