• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Elhunyt Prof. Dr. Berencsi György

Hírek 2013.04.27 17:25 Forrás: ÁNTSZ

Elhunyt Prof. Dr. Berencsi György virológus, címzetes egyetemi tanár, az OEK főosztályvezetője.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Berencsi György virológus, címzetes egyetemi tanár, az Országos Epidemiológiai Központ főosztályvezetője 2013. április 25-én, életének 72. esztendejében elhunyt. Temetéséről a későbbiekben adunk értesítést - közölte honlapján az ÁNTSZ.

Berencsi György Budapesten született 1941-ben. Általános és középiskoláit Püspökladányban végezte. 1959-ben érettségizett. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerez diplomát 1965-ben. Egyetemi tanulmányai alatt az Orvosi Biokémiai Intézetben tudományos diákkörös, ahol a fiatalon elhunyt Zsindely Attila vezetésével RNS nukleotid-sorrend vizsgálatokat végeznek.

Az egyetem elvégzése után a Hajdú-Bihar megyei KÖJÁL vírus laboratóriumában kezd dolgozni Madár János és Koller Miklós irányításával, ahol megtanulja a klasszikus vírusdiagnosztika alapjait. 1968-ban Farkas Elek dr. lehetővé teszi, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet Vírus osztályára kerüljön. Él a lehetőséggel, és beleveti magát az influenza és enterovírus laboratóriumi vizsgálatokba.

1973-ban ösztöndíjas tanulmányút keretében a Heidelbergi Német Rákkutató Központ Viruskutató osztályára kerül Gerhard Sauer munkatársaként, ahol a polyomavírusokkal dolgozik. Hazatérése után 1974 novemberétől a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Mikrobiológiai Intézetében, Nász István egyetemi tanár munkatársa, ahol adenovírus DNS modellen megkezdik a génmanipuláció módszertani alapjainak a bevezetését Medveczky Péterrel, Szomolányi Évával, Ifj. Geck Péterrel, Palkonyai Lászlóval, Ruzsics Zsolttal, Fejér Györggyel, Kis Alexivel, Perl Andrással, Takács Máriával. Az egykori fiatal tudóscsapatból ma már szinte mindenki külföldön él és dolgozik, csak ő, és Takács Mária - aki jelenlegi utódja az OEK-ben – maradnak itthon.

A nemzetközi kapcsolatok azonban tovább élnek. Évtizedes tudományos együttműködés fűzi a magyar állatorvosokhoz, és még felsorolni is nehéz, hogy hány külföldi kutatóintézettel dolgozik együtt: például a moszkvai Ivanovszkij Víruskutató Intézet munkatársaival, a Kievi Zabolotnij Intézet virológusaival, valamint a Berlin-Buchban működö Molekuláris Biológiai Intézettel. Közben megfordult a heidelbergi Német Rákkutató Központ víruskutató intézetében, a SOTE Mikrobiológiai Intézetében és az MTA-SOTE közös kutatási szervezeténél. Egy évtizeden át ő volt a WHO nemzeti influenza-, valamint enterovírus-referencialaboratóriumának vezetője.

Az OKI-ban 1988-ban kinevezik a vírusosztály vezetőjévé. Folyamatosan tanít a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen magyar, majd német nyelven, és az ELTE felsőfokú mikrobiológus képzésében, a 80-as évek végétől kezdődően.

1988-tól 5 éven át a Magyar Mikrobiológiai Társaság főtitkára. Az a véleménye, hogy sokkal jobb üzlet a külföldi előadókat hazahozni, mert itt sokan hallgathatják az előadásaikat, mint a hazai szakembereket külföldre utaztatni. Ennek szellemében hét magyarországi nemzetközi kongresszus szervezésében is részt vesz. Mintegy 130 magyar, angol, orosz, német és ukrán nyelven megjelent közleményben társszerző. Az impakt faktor értéke 100 fölött van.

2006-ban nyugdíjba vonul, 65 éves korában. Azóta tudományos tanácsadóként dolgozik. Az egyetemi oktatás bolognai rendszerre való áttérése óta kreditpontos előadássorozatokat tart a daganatvírusokról és az általános virológia kérdéseivel kapcsolatban magyarul és németül.

1994-ben neki ítélik a Manninger emlékérmet. A Fodor József emlékéremre különösen büszke, mert ez az egyetlen olyan kitüntetés, amit az édesapja követőjeként kap meg épp egy emberöltővel későbben.

Szenvedélyes oktató, aki minden alkalmat megragadott, hogy a virológiai, mikrobiológiai ismereteket továbbadja egyetemeken, hazai és külföldi kongresszusokon, valamint a média világában.

Kutatási területe a klasszikus molekuláris és elméleti virológia, laboratóriumi klasszikus és molekuláris vírusdiagnosztika és vírusszerológia, enterovírusok, klasszikus hepatitis vírusok, vírusevolúció, adenovírusok volt.

1965 óta Budapesten a XIII. kerület lakója és díszpolgára, aki folyamatosan tartotta felvilágosító előadásait a lakosság valamint a diákok körében.

Több évtizedes kimagaslóan eredményes közegészségügyért kifejtett virológiai kutatói és oktatói tevékenységéért 2001-ben a Pro Sanita emlékéremmel tüntették ki, 2005-ben Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést kapott. Tanítványai nemzetközi hírnevű szakemberek.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink