• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon

Egészségpolitika Forrás: MTI

A hárommilliárdos fejlesztési forrásból lehetőség lesz egy világszínvonalú sebészeti robot beszerzésére is.

Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, "a szakmai teamek és eszközök világszínvonalúak, a finanszírozás rendelkezésre áll, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint ma már csak donorkérdés, hogy mennyi transzplantáció történik Magyarországon." Egyben történelmi jelentőségűnek nevezte Magyarország Eurotransplanthoz történő 2013-as csatlakozását.

Az államtitkár hozzátette: az európai szervkoordinációért felelős szervezethez történt csatlakozás óta 30 százalékkal emelkedett a magyar betegekbe beültethető donorszervek száma. Úgy fogalmazott, a magyarországi transzplantációk területén van még teendő, mint mondta, a következő fontos lépés a műtéten átesett betegek rehabilitációja lesz.

Szabolcs Zoltán, a Semmelweis Egyetem szívtranszplantációs program vezetője a tízezredik operációról elmondta, az tulajdonképpen egy kettős szervátültetés volt, egy 34 éves nő kapott egy műtét keretében szívet és vesét. A páciens, akinél hét évvel ezelőtt már történt egy szintén kettős szív-vese átültetés, jól van, jelenleg rehabilitálják. A beteg a februári műtét előtt 36 napot töltött a sürgősségi várólistán, és 31 sikertelen szervfelajánlás után sikerült számára megfelelő szervet elfogadni - ismertette a szívsebész professzor.

Szabolcs Zoltán felelevenítette, hogy az első magyarországi szívátültetést 1992-ben végezték el, az akkor műtött beteg azóta is él. Azóta 475 felnőtt szívátültetést végeztek Magyarországon, közülük többeken már másodszor hajtottak végre szívátültetést. Az Eurotransplanthoz történő csatlakozás felgyorsította a szervátültetéseket Magyarországon, azóta 270 felnőtt szívátültetésre került sor, ami több, mint a csatlakozás előtti műtéti szám - tette hozzá.

Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika docense, az OOI osztályvezető főorvosa elmondta azt is, kormánydöntés értelmében hárommilliárd forint fordítható a magyarországi tüdőtranszplantációs program és a mellkassebészet fejlesztésére és kiterjesztésére. Az elképzelések szerint szeretnének egy olyan szakmai bázist létrehozni, amely lehetővé teszi, hogy a környező országok tüdőtranszplantációra szoruló betegeit Magyarországon operálhassák - tette hozzá a főorvos. Az összegből lehetőség lesz egy világszínvonalú technológiát képviselő sebészeti robot beszerzésére is. Ónodi-Szűcs Zoltán ehhez hozzátette: az OOI-n elhelyezni tervezett sebészeti robot egy pilot-program része lesz, és ha jók a tapasztalatok, akkor a másik három orvosegyetemen is működne egy-egy ilyen műszer.

Rényi-Vámos Ferenc emlékeztetett arra is, az első magyarországi tüdőátültetésre 2015 decemberében került sor, azóta több mint negyven ilyen beavatkozást végeztek itthon. (Korábban a tüdőátültetésre szoruló magyar betegeket Bécsben műtötték.)

Legolvasottabb cikkeink