• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ezeket jó tudni a kullancsokról

Hírek 2018.05.03 Forrás: Magyar Kullancsszövetség
Ezeket jó tudni a kullancsokról

A kullancsok ötven százaléka fertőző, s ezen kullancsok szinte mindegyike a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát.

A szemmel rendelkező-látó kullancsok a fűszálak végének árnyékos oldaláról lesik az arra járó áldozatukat és alulról másznak fel rá. A szemmel nem rendelkező-vak kullancsok a bokrok levél fonákról (árnyékos oldaláról) felüliről vetik rá áldozatukra magukat, mondta dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke mai sajtótájékoztatójukon. A kullancsok gyűlölik a direkt napfényt, mert kiszárítja, megöli őket! A párzás után a kullancsmama 2-3 hét alatt 2-3 ezer fertőző petét rak. Tehát elég egy fertőző nőstény kullancsot egy parkban vagy egy kertben lepottyantani! Az egyik legbájosabb „kullancs futár” a süni… 

A kullancs járványtani körébe a gyíkoktól az őzikén, kutyán át az emberig több száz hüllő-, madár tartozik bele. 

A Lyme-kór kórokozói, a Borreliák úgy társállatoknál, a kutyáknál és az embereknél azonos kórélettani folyamatokat-betegségeket okoznak.  A legnagyobb és legalapvetőbb kórélettani folyamat a csípett területen -lokálisan - és az egész szervezetet érintő oxigénhiányos állapot előidézése.

Czikoráné Szabó Éva: 

„29 éve krónikus lyme beteg vagyok. A maradandó fogyatékosságokat, a látássérülést és a mozgássérülést is ez a betegség okozta. A tüneteim 8 éves koromban a hirtelen látásvesztéssel kezdődtek 1989-ben, akkor még nagyon gyerekcipőben járt ez a betegség. A tüneteimre szteroidot és immunszupresszív kezeléseket kaptam, kb. három hét után érkezett meg az eredmény, hogy pozitív lett a borrelia a vérben és a likvorban is. Ekkor még nem volt diagnózisom, tünetileg kezeltek, majd kb. 3-4 év után autoimmun betegséget diagnosztizáltak, erre is kezeltek évtizedekig. Fokozatosan romlott az állapotom, nagyon sok tünetem volt. 2012. februárban kaptam meg az első antibiotikus kúrámat, összesen 11-et. 2011. októbere óta nem volt shubom. A Lyme-kórral kapcsolatban nagyon sok a tévhit Magyarországon és súlyos az információhiány a szakemberek és a betegek között is. A betegek a legtöbb esetben évek, évtizedek után kapják meg a diagnózist, több mint 300 tünete lehet a betegségnek, bonyolult a kezelés, ha későn diagnosztizálják. A betegeket, családjukat, környezetüket mind lelkileg, mind anyagilag nagyon megterheli. Sokan elveszítik a családjukat, barátaikat és a munkahelyüket is. Sokan ellátás nélkül vannak, mert a leszázalékolás során nem veszik figyelembe ezt a betegséget. A szakemberek nem rendelkeznek az aktuális információkkal, 2013-ban lejárt a lyme borreliosis kezelésére vonatkozó protokoll. Nincs megfelelő tananyag az orvostanhallgatók részére és nincs megfelelő szakmai anyag a praktizáló orvosok részére. Akkreditált továbbképzésre lenne szükség lymeborreliosis témában.“

Számos szúnyog-, bögöly és szúrólégy (vérszívó) terjeszti még Európában… 

Monspart Sarolta: 

"A természetben dolgozók-, járók és sportolók nem ismerik kellően a természet adta veszélyeket, így a kullancsveszélyt sem! Fontos lenne az, hogy az óvodás-iskolás korú gyerekeket a természet veszélyeire meg-tanítsák a pedagógusok. Ennek két eleme van, a pedagógus képzésbe és a gyermek képzésbe a kullancsveszélyt és annak elhárítási technikáit ismertető tananyagot kellene betenni az oktatásba. Egy esetleges állami felkérésre a Kullancsszövetség kézséggel összeállít egy-egy oktató anyagot. 

A média az elmúlt évtizedben autentikusan tájékoztatja a kullancsveszélyről a lakos-ságot, de ezt még gyakrabban és részletesebben kellene megtennie! A saját példám is mutatja, hogy a humán orvos képzésben - továbbképzésben is mélyebben kellene foglalkozni a kullancsbetegségekkel... "

„A kullancs is egy érző lény”, ennek okán az eltávolításkor tilos lekenni (zsírral vagy olajjal), mert fuldoklik és tilos csipesszel-két körömmel megragadni, mert a  szorításra is fuldoklani kezd és, ha addig  még fertőző nyálat nem köpött áldozatába, akkor pont a szakszerűtlen eltávolításkor teszi meg, tehát: amit el akarunk kerülni, pont azt okozzuk iatrogen infekció. Az egyetlen, hivatalos orvostechnikai eszköz, amely gyötrés-fertőzésveszély mentesen távolítja el a vérszívót. Úgy működik, „mint a rajzszegkihúzó… A kullancsot tilos megsemmisíteni, mert fontos információt hordoz, mármint van-e benne Lyme-kór bacilus, fertőző-e?!? Mindig teszteljék le a kullancsot, javasolja dr. Kapiller Zoltán. 

A kullancsok 50%-a fertőző és a fertőző kullancsok 98%-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát, továbbá a Lyme betegek fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel 40%-a idegrendszeri és a többi  ízületi stb kórképeket alakít ki. 

Legolvasottabb cikkeink