• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Folytatódik az önállóságot támogató program

Hírek 2018.06.18 Forrás: Weborvos Szerző:
Folytatódik az önállóságot támogató program

Értsük meg egymást! - Társadalmi érzékenyítéssel is folytatódik a sérültek önálló életvitelét segítő program.

A Magyar Williams Szindróma Társaság (MWSzT) korábbi, önálló életvitelt támogató programjainak sikere, és a résztvevők visszajelzései is a folytatásra ösztönözték a szervezőket. A hosszú távú cél, hogy e ritka betegségben szenvedő, és értelmileg akadályozott fiatalok a jövőben önállóbb életvitelt folytathassanak, ezzel is a teljes értékű társadalmi integrációt közelítve. Az NCTA pályázatával elindult program most a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával folytatódhatott - tudatták a szervezők közleményben.

Az MWSzT az előző programok eredményei alapján fejlesztette tovább e programját, amit a Williams szindrómás vagy más hasonlóan komplex fogyatékossággal élő, 14-45 év közötti érintettek számára hozott létre. A korábbi „Fészekhagyó” projektekre építve, a szervezők a családok életminőségének további javítását, a fiatalok társadalmi életbe történő integrálását, és a társadalmi szemlélet pozitív irányú megváltoztatását tűzték ki célul.

Ennek megvalósításához havi rendszerességű felkészítő tréningeket, „önállósági” táborokat tartanak, ahol a már elsajátított ismeretek alkalmazásával, a valódi életkörülmények, szülőktől független kipróbálása volt a cél, de családi napokat is szerveztek. A projekt során nagy hangsúlyt kap továbbá egy komplex érzékenyítő program kidolgozása is, melyet iskolákban próbálnak ki, és eredményeit a program lezárultával teszik majd közzé.

A program elemei:

·         Önálló Életmód Tréning – célja, az eddig kialakított jó gyakorlatok folytatása, a már létrejött képességek továbberősítésével. A munka világába történő beilleszkedést szituációs játékokkal, és – többek között – kooperatív tanulási technikák elsajátításával valósítják meg.

·         Önálló életvitel táborok – ahol szülők nélkül, az önálló életre, az érzékenyítő foglalkozásokra is felkészülnek az érintettek, elvégzik a mindennapokban szükséges munkákat és megbeszélik a következő rendezvények tematikáját is. Ezekben az egészséges életmód mindig központi szerepet játszik.

·         Közös szabadidős programok – a családoktól érkező igények alapján – ahol a fiatalok szintén aktív résztvevői a tervezésnek, szervezésnek – érdekes szabadidős programokat valósítanak meg.

·         Érzékenyítő programok – a több lépcsős programban elsősorban az általános iskolás korosztályt célozzák meg, ahol az iskolások együtt beszélgethetnek, tevékenykedhetnek a fogyatékossággal élőkkel és megszabadulhatnak a róluk alkotott sztereotípiáktól, és játékos módszerekkel tanulhatják meg a segítségnyújtás különféle formáit.

·         Kiadvány – az érzékenyítő program tapasztalatait és eredményeit szakmai összefoglalóként is elérhetővé teszik.

Legolvasottabb cikkeink