• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyógyszergyártás: sokak szerint áttörés várható

Hírek Forrás: MSD

Korábban szinte észre se vették a gyógyszeripar jelentős fejlesztéseit.

Az okostelefon volt az elmúlt 25 év legmeghatározóbb találmánya a magyarok szerint. A kategória egy most végzett hazai felmérés szerint olyan dolgokat utasított maga mögé, mint a Facebook, a GPS, a hordozható számítógép vagy különböző, akár életmentő gyógyszerek. Az elmúlt negyed évszázad jelentős innovációi mellett a jövőt is kutatta az idén 25 éves magyarországi képviselettel rendelkező gyógyszergyártó cég, az MSD.

Az informatika hozta a legtöbb, életünket meghatározó újdonságot az elmúlt 25 év során. A magyarok szerint a legfontosabb találmány egyértelműen az okostelefon volt (17%), az elektromos autókról a megkérdezettek mindössze öt, a napelemről három, a különböző betegségeket – mint például a diabétesz, a szív- és érrendszeri vagy a rákos megbetegedések – gyógyító innovatív kezelésekről pedig csak 2 százalék gondolta úgy, hogy komoly változást hoztak a mindennapjainkba.

A kapuban álló újdonságok közül az önvezető autók elterjedését várjuk a legtöbben (78%), de a magyarok mintegy 70 százaléka remél áttörést a jövőben a nagy teljesítményű 3D-s nyomtatóktól, 50 százalékuk pedig az önvezető drónoktól. Ezzel szemben az elmúlt évek egyik legnagyobb gyógyszeripari áttörését hozó immunonkológiai terápiáról a magyarok mindössze 28 százaléka hallott.

Minden emberi szervezetben folyamatosan keletkeznek ráksejtek, de normál esetben az immunrendszer képes arra, hogy felismerje és elpusztítsa azokat. Az immunonkológiai terápia alapja az a felismerés, hogy egyes daganatok olyan módon növekednek, hogy gátolják az immunrendszer daganatellenes működését. A terápia jelentős eredményeket hozhat például a tüdőrák kezelésében is, amely évi 10 000 diagnosztizált beteggel, az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma Magyarországon.

Idén novemberben a Tüdőrák Hónap kezdeményezés a gyógyult betegek történetein keresztül hívja fel a figyelmet a megelőzésre, a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint a hatékony kezelési lehetőségekre.

Habár a kutatásból az derült ki, hogy az elmúlt 25 évben a magyarok alig 23 százaléka vélt gyógyszeripari innovációkat felfedezni, a lakosság a jövőben mégis ettől a területtől várja a legnagyobb újításokat. Mintegy 32 százalékuk bízik abban, hogy a gyógyszergyártás területén születnek majd a legjelentősebb innovációk a következő 25 évben.

A gyógyszeripari kutatások legújabb eredményei az elmúlt években komoly sikereket hoztak korábban rettegett népbetegségek elleni küzdelemben. A közeli jövőben pedig ma még elképzelhetetlen módon járulhat hozzá a gyógyszerfejlesztés az egészségben eltöltött évek számának növeléséhez.

Az informatika és a telekommunikáció továbbra is fontos, innovatív terület marad, de az emberek a korábbi évekhez képest kevésbé meghatározó fejlesztéseket várnak ezektől a szektoroktól.

A kutatás eredményei kapcsán Thomas Straumits, az MSD Pharma Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte: „Az innovatív gyógyszerek hatalmas hatással lehetnek az egészségügyi eredményekre. Ha csak a HIV fertőzött betegek hatékony kezelésére szolgáló gyógyszerekre, a korszerű méhnyakrák elleni vakcinákra vagy a rák elleni küzdelemben meghatározó innovatív gyógymódokra gondolok - mint amilyen az immunonkológia is – az elmúlt évek gyógyszeripari innovációi számtalan ember életét mentették meg. Biztos vagyok benne, hogy a gyógyszerek a jövőben is hozzá fognak járulni a ma még kezelhetetlennek hitt, halálos betegségek legyőzéséhez. Mi az MSD-nél nap, mint nap azon dolgozunk, hogy egyre több magyar ember gyógyulását tudjuk segíteni."

Legolvasottabb cikkeink