• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Három év kihagyás után ismét kezdődik a DiaEuro bajnokság

Hírek 2023.06.09 Forrás: Weborvos
Három év kihagyás után ismét kezdődik a DiaEuro bajnokság

A magyarok június 9-én három csoportmérkőzéssel indítják a bajnokságot: Szlovákiával, Lengyelországgal és Írországgal csapnak össze először a pályán.

A világjárvány okozta több éves szünet után idén visszatér a Nemzetközi Diabétesz Futsal-bajnokság, a DiaEuro. A 2023. június 8-11. közötti versenysorozatra – melynek házigazdája a lengyel Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért civil szervezet – a többszörös döntős magyar cukorbeteg válogatott is megújult lendülettel készül már. Az idei Európa Bajnokságon 9 ország csapata küzd meg egymással Varsóban. A magyarok június 9-én három csoportmérkőzéssel indítják a bajnokságot: Szlovákiával, Lengyelországgal és Írországgal csapnak össze először a pályán. 

A 2012-ben indult DiaEuro célja a megfelelő terápiára, a gyakori vércukormérésre, valamint az aktív testmozgásra való figyelemfelhívás: ezek betartásával a cukorbetegek életének is része lehet a sport. Az aktív mozgás azonban nem csak a fizikai erőnlét miatt jelenthet kihívást a diabéteszesek számára, hanem a betegségmenedzsment oldaláról is, különösen, ha a kezelés inzulint is igényel. A sport típusa, a vércukormérések időzítése, a meghatározott glükózcéltartomány, a táplálkozás, és ami talán a legfontosabb, az inzulin adagolása mind-mind olyan szempontok, amelyeket a diabétesszel élőknek szem előtt kell tartaniuk – hiszen a sport könnyen okozhat hipoglikémiát, ami különösen igaz gyerekek és fiatalok esetében. A megfelelő bázisinzulin alkalmazása azonban könnyebbé teheti a diabétesz és a testmozgás összeegyeztetését. Kis odafigyeléssel tehát diabétesszel is lehet teljes életet élni, csak be kell tartanunk a kezelőorvosunk javaslatait.

A magyar cukorbeteg futsal-válogatott Hevesi Tamás vezetésével 2013 óta vesz részt az éves megmérettetésen, első alkalommal rögtön Európa-bajnoki címet szerezve hazánknak, majd a következő négy évben mindig döntőt játszva, melyeken végül ezüstérmes lett a csapat.

Az idén márciusban megtartott kiválasztási folyamatban nem csak a jelentkezők tudását vette figyelembe Hevesi Tamás, hanem személyiségüket is, hiszen a csapatszellem és a pályán kívüli kapcsolat nagyban befolyásolhatja a játékot. Az új tagokkal bővült, győzelemre esélyes válogatott teljes erőbedobással készül a három év kihagyás után először megrendezett DiaEuro eseményre.  

Az idei tervek szerint 9 ország csapata küzd meg egymással 2023. június 8-11. között Varsóban. A magyarok június 9-én három csoportmérkőzéssel indítják a bajnokságot: Szlovákiával, Lengyelországgal és Írországgal csapnak össze először a pályán.

A rendezvény online is elérhető lesz, valamint a magyar válogatott Facebook-oldalán minden információ elérhető az érdeklődők számára. (Fotó: Magyar Cukorbeteg Futsalválogatott/Facebook)

 

Legolvasottabb cikkeink