• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Huszonöt éves a Vadaskert gyermekpszichiátria

Hírek 2018.07.07 Forrás: MTI Szerző:
Huszonöt éves a Vadaskert gyermekpszichiátria

10 mentálhigiénés ellátásra szoruló gyerek közül legfeljebb egy-kettő jut el szakemberhez.  

A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. A Vadaskert az ország legnagyobb osztályos és az egyik legnagyobb ambuláns kapacitással bíró közfinanszírozott ellátást biztosító intézménye, mely az ide érkező családoknak és gyermekeknek nyújt szakszerű ellátást.

Mint szombati közleményükben írták: a gyermekpszichiátriai problémák felismerésére és ellátására folyamatosan bővült az igény az elmúlt években a magyarországi családok között, habár tíz mentálhigiénés ellátást igénylő gyermek közül jelenleg is csak legfeljebb egy-kettő jut el szakemberhez.

Az elmúlt 25 évben az osztályon kezelt gyerekek száma az ötszörösére nőtt, jelenleg évente csaknem 1500 gyermeket látnak el, ambulanciájukat pedig a kezdetekhez képest tizenötször többen keresik fel, évente közel négyezer család. 

Az elmúlt évtizedek munkája során szerzett másik fontos tapasztalat - írták -, hogy egyre fiatalabb korban észlelik a családok a gyermekpszichiátriai problémákat és egyre korábban fordulnak szakemberhez: míg 20-25 évvel ezelőtt pácienseink túlnyomó többsége 14 év feletti volt, az utóbbi években a legtöbb család kisebb, 14 év alatti gyerekekkel kereste fel az intézményt. 

Felidézték: huszonöt évvel ezelőtt Vadaskert alapítója, Gádoros Júlia egy olyan intézményt akart létrehozni, amely a lehető legjobban igazodik a kórházi ágyban fekvésre nem szoruló, de mégis kórházi ellátást igénylő gyerekek szükségleteihez. Így jött létre az Európában is egyedülálló intézmény, amelynek nemcsak személyzeti létszáma és összetétele, hanem elhelyezkedése és építészeti kialakítása is a gyermekpszichiátriai problémák lehető legmagasabb szintű diagnosztizálását és kezelését szolgálja.

A kórház évtizedek óta részt vesz az orvosok és pszichológusok alap- és szakképzésében, illetve pedagógusok, gyógypedagógusok és a mentálhigiéné területén dolgozó egyéb szakemberek képzésben, néhány évvel ezelőtt pedig elnyerte a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza címet - olvasható az intézmény közleményében.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink