• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

   Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

Idén 21 új Lendület-kutatócsoport alakulhat

Hírek 2018.05.22 Forrás: MTI Szerző:
Idén 21 új Lendület-kutatócsoport alakulhat

Az MTA "már nem csupán idős tudósok klubja", hiszen létrejött egy új fiatal, itthon kutató réteg, amely hatalmas erőt képvisel.

Idén huszonegy új Lendület-kutatócsoport alakulhat - mondta el Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke kedden, Budapesten. A Lendület-program az akadémia egyik legfontosabb, nemzetközi viszonylatban is jelentős pályázata - hangsúlyozta Lovász László. Kiemelte: a fiatal kutatók számára kiírt kiválósági programnak köszönhetően az MTA "már nem csupán idős tudósok klubja", hiszen létrejött egy új fiatal, itthon kutató réteg, amely hatalmas erőt képvisel.

A 2009-ben indult kiválósági programban 2017-ig 143 kutatócsoport alakulhatott meg. Az idén alakuló új Lendület-kutatócsoportokra évente 823 millió forintot fog fordítani az MTA - hangsúlyozta Lovász László. 2018-ban az MTA összesen 3,54 milliárd forintot költ a Lendület-kutatócsoportok támogatására.

Hozzátette: a Lendület-programra idén 105 érvényes pályázat érkezett. A nyerteseket 2018-ban is két fordulóban választották ki az öt évre szóló támogatásra. Az új kutatócsoportok közül nyolc az akadémiai kutatóhálózatban, 13 pedig valamelyik egyetemen folytatja munkáját.

A nyertes pályázatok között hét a matematika és természettudományok, nyolc a bölcsészet- és társadalomtudományok, hat pedig az élettudományok területéről érkezett - mondta Lovász László, aki kitért arra is: idén az eddigieknél több, összesen öt női kutató van a Lendület-győztesek között.

Az élettudományok területén az Egyesült Államokból hazatérő Bunford Nóra a serdülőkori és fiatal felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), valamint externalizációs zavarok kutatását tűzte ki célul új Lendület-kutatócsoportjával. Enyedi Balázs és kutatócsoportjának célja a szövetsérülés-gyulladást eredményező mechanizmusok vizsgálata lesz. Horváth Péter kutatócsoportja biológiai folyamatokat és mintákat kísérel meg feltérképezni mesterséges intelligencia által vezérelt eszközökkel. Bővebben a témáról az MTA honlapján

 

Legolvasottabb cikkeink