Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Idén 21 új Lendület-kutatócsoport alakulhat

Hírek 2018.05.22 Forrás: MTI Szerző:
Idén 21 új Lendület-kutatócsoport alakulhat

Az MTA "már nem csupán idős tudósok klubja", hiszen létrejött egy új fiatal, itthon kutató réteg, amely hatalmas erőt képvisel.

Idén huszonegy új Lendület-kutatócsoport alakulhat - mondta el Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke kedden, Budapesten. A Lendület-program az akadémia egyik legfontosabb, nemzetközi viszonylatban is jelentős pályázata - hangsúlyozta Lovász László. Kiemelte: a fiatal kutatók számára kiírt kiválósági programnak köszönhetően az MTA "már nem csupán idős tudósok klubja", hiszen létrejött egy új fiatal, itthon kutató réteg, amely hatalmas erőt képvisel.

A 2009-ben indult kiválósági programban 2017-ig 143 kutatócsoport alakulhatott meg. Az idén alakuló új Lendület-kutatócsoportokra évente 823 millió forintot fog fordítani az MTA - hangsúlyozta Lovász László. 2018-ban az MTA összesen 3,54 milliárd forintot költ a Lendület-kutatócsoportok támogatására.

Hozzátette: a Lendület-programra idén 105 érvényes pályázat érkezett. A nyerteseket 2018-ban is két fordulóban választották ki az öt évre szóló támogatásra. Az új kutatócsoportok közül nyolc az akadémiai kutatóhálózatban, 13 pedig valamelyik egyetemen folytatja munkáját.

A nyertes pályázatok között hét a matematika és természettudományok, nyolc a bölcsészet- és társadalomtudományok, hat pedig az élettudományok területéről érkezett - mondta Lovász László, aki kitért arra is: idén az eddigieknél több, összesen öt női kutató van a Lendület-győztesek között.

Az élettudományok területén az Egyesült Államokból hazatérő Bunford Nóra a serdülőkori és fiatal felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), valamint externalizációs zavarok kutatását tűzte ki célul új Lendület-kutatócsoportjával. Enyedi Balázs és kutatócsoportjának célja a szövetsérülés-gyulladást eredményező mechanizmusok vizsgálata lesz. Horváth Péter kutatócsoportja biológiai folyamatokat és mintákat kísérel meg feltérképezni mesterséges intelligencia által vezérelt eszközökkel. Bővebben a témáról az MTA honlapján

 

Legolvasottabb cikkeink