• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Időjárás-elemzés: ilyen volt a nyarunk

Hírek Forrás: MTI

A meteorológusok szerint csapadékos és meleg volt az idei nyár, de egy "forró" napot sem jegyeztek.

Az idei nyár csapadékos és meleg is volt egyben: egy augusztus havi csapadékmennyiséggel több hullott, mint a sokévi átlag, s mindeközben az átlagosnál fél fokkal melegebb volt az idei nyár, de országos átlagban egy "forró" napot sem regisztráltak. Az abszolút napi maximumhőmérséklet 36,5 Celsius-fok volt - közölte Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője az MTI érdeklődésére.

Mint mondta, az előzetes adatok szerint országos átlagban 245,7 milliméter csapadék hullott az idei nyáron, ez körülbelül egy augusztus havi mennyiséggel (50 milliméter) haladja meg az 1971-2000-es normál értéket. A meteorológiai szolgálat adatai szerint a legtöbb eső - az országos átlag több mint másfélszerese - Csongrád megyében, a Szentes melletti pankotai állomáson hullott, ott 438,1 milliméter csapadékot rögzítettek. A legszárazabb a Békés megyei Körösladány környezete volt, ott mindössze 128,2 milliméternyi eső hullott.

Július végén és augusztus elején voltak nagy felhőszakadások. Az országos napi rekord is megdőlt július 30-án, ekkor Jánossomorján 101,6 milliméter hullott. A legnagyobb napi mennyiség (116,2 milliméter) augusztus 6-án esett ugyancsak a pankotai állomáson. Budapesten kétszer is megdőlt a fővárosi napi csapadékrekord. Július 22-én 94,5 milliméter, augusztus 6-án pedig 75,6 milliméter lett az új rekordértékek.

Az OMSZ szakértője kiemelte továbbá, hogy a nyári csapadékösszeg az elmúlt harminc évben "némi emelkedést mutat". Ugyanakkor hozzátette: mivel a többlet az intenzív esőzések gyakoribbá válásából fakad, ez nem jelent megoldást a mezőgazdaság vízigényének kielégítésére.

Lakatos Mónika kitért arra is, hogy a kilencvenes évektől a nyarak jellemzői között a gyakoribb és hosszabb hőhullámok voltak jellemzőek, ezért is volt szokatlan az idei nyár. Hozzátette: az évszak rendkívüliségét az adja, hogy csapadékos és meleg is volt egyben, ugyanis a csapadékos nyarakra inkább átlag alatti hőmérséklet jellemző a felhőképződés miatt, ahogy ez a közelmúltban 2010-ben és 2005-ben is volt.

Az ezredforduló óta csak a 2005-ös nyár volt hűvösebb a sokéves átlagnál. A mérések szerint most is az átlagosnál fél fokkal melegebb nyarat zártunk. A gyakori esőzések, felhőszakadások miatt a nyár túlnyomó részében a fülledt meleg volt jellemző, szélsőségesen meleg napok kevésbé voltak.

Mint megjegyezte: a mérések szerint 2012-ben 13, 2013-ban pedig 8 forró nap is volt, vagyis amikor a napi maximumhőmérséklet országos átlagban meghaladja a 35 Celsius-fokot. Az idei nyáron országos átlagban egy ilyen" forró" nap sem volt, volt viszont 18 hőségnap (amikor a legmagasabb napi hőmérséklet meghaladja a 30 fokot) és két trópusi éjszaka (amikor 20 fok felett volt a napi minimumhőmérséklet. Az idei nyáron egy komolyabb hőhullám alakult ki június 5. és 13. között.

Lakatos Mónika tájékoztatása szerint a hőmérsékleti viszonyokat tekintve szokatlanul kiegyenlített volt a nyár, alig dőlt meg országos napi rekord. Budapesten dőltek napi rekordok június elején: Budapest-Belterület állomáson június 8-án 33,5 fokkal, majd másnap június 9-én 34,2 fokkal születtek új rekordok. Június 10-én Újpesten dőlt meg a fővárosi rekord, akkor 36,3 fokot mértek. Napi minimumrekord augusztus 18-án Zabaron dőlt meg, ahol a leghidegebb órában mindössze 4,9 fokot mértek.

Az elmúlt két évben rendre 40 feletti maximummal zárt a nyár, idén viszont ezt meg sem közelítették a maximumok - emelte ki az OMSZ éghajlati szakértője, kifejtve: a legmagasabb hőmérsékletet (36,5 fokot) június 10-én Budakalászon mérték. Utoljára 1997-ben volt ennél alacsonyabb nyári maximum, akkor a június 29-én mért 36,2 fok volt a legmagasabb hőmérsékleti érték. Az idei nyáron a leghidegebb augusztus 29-én volt, ekkor 2,8 fokot mértek Zabaron - tette hozzá Lakatos Mónika.

Legolvasottabb cikkeink