• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Influenza: Újabb 276 beteg került kórházba

Hírek 2018.02.14 13:16 Forrás: ÁNTSZ
Influenza: Újabb 276 beteg került kórházba

Főleg a 3-14 évesek kapják el a fertőzést, de a 65 éven felüliek közül kerülnek ki a súlyosabb esetek.

A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: február 5-11. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5%-kal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel áll az Emmi Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály legfrissebb szerdai jelentésében.

A 6. héten 17 megyében emelkedett, két területen (főváros és Zala megye) nem változott, egy megyében (Somogy) csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága az előző héthez hasonlóan Fejér megyében a legmagasabb, de magas volt még a megbetegedési gyakoriság Pest és Békés megyében is. Az influenzaszerű megbetegedések által legkevésbé volt érintett Vas, Somogy és Heves megye. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megye kivételével minden megyében diagnosztizáltak.

A betegek 33,7%-a gyermek, 32,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,0%-a, 9,1%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra számított megbetegedési arány az előző héthez hasonlóan a 6-14 évesek (az átlag gyakoriság 2,4-szerese) és 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.

A kórházi jelentőszolgálat adatai alapján - az előző héthez viszonyítva – 40,8%-al nőtt a kórházi ápolást igénylők száma (276). A kórházba utalt betegek 27,9%-a gyermek volt, 30,1%-a 15-64 évesek, míg 42,0%-a a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 55 beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti 44 fővel szemben, a gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma 42 fő. Három fő kivételével valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg 15 éven felüli volt.

A hatodik naptári héten összesen 128 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Közegészségügyi Intézet, Légúti Vírus Osztályára. A virológiai vizsgálatok összesen 71 esetben azonosítottak influenzavírust (61 influenza B és 10 influenza A).

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 6. héten tovább terjedt az influenza, azonban a megbetegedések számának emelkedése mérsékeltebb volt, mint az előző héten. A terjedés intenzitása eltérő volt az ország egyes közigazgatási területein: míg Komárom-Esztergom megyében egy hét alatt csaknem megkétszereződött a betegek száma, addig Somogy megyében már kevesebb betegek regisztráltak. A 6. héten is leggyakrabban az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek megbetegedését diagnosztizálták az orvosok.

A 71 influenzavírust azonosítottak, az influenza-pozitivitási arány 61,7% volt. Továbbra is az influenza B vírus igen jelentős dominanciája figyelhető meg, a héten 61 influenza B és 10 influenza A vírus jelenlétét igazolták a beküldött mintákban. Az influenzavírusok mellett egy esetben légúti óriássejtesvírus jelenlétét mutatták ki.

A járvány miatt az antsz.hu-n vezetett látogatási tilalmakat összegző lista alapján jelenleg 17 megyében és Budapesten összesen 62 kórházban és klinikán van részleges vagy teljes látogatási tilalom.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink